Hoofdstuk 5 Stamreeks van Pol/van Poll/van Polle
de generaties
5.1 Inleiding stamreeks van Pol/Poll/Polle van 1450 tot 1950
In dit hoofdstuk worden resultaten van de zoektocht naar de geschiedenis en stamreeks van Pol/Poll met echtgenoten en kinderen opgenomen. Er zijn voor 1950 vijftien generaties van Pol gevonden in de archieven van de burgerlijke stand resp. de DTB-boeken van de parochies en in de Schepenbank Montfort. De zoektocht varieerde van makkelijk (burgelijke stand) naar moeilijker (DTB-boeken), tot moeilijk en foutengevoelig voor de andere bronnen. De moeilijkste zoektocht Schepenbank Montfort was het meest uitdagend en kostte veel tijd. Later zijn oude Jaarrekeningen van Ambt Montfort onderzocht. In de Inleiding op de Familie van Willem van Pol is een globaal overzicht gegeven van de verschillende takken van Pol/Poll in Montfort. Zie verder ook Hoofdstuk 7 voor concrete resultaten oude van Poll’s van voor 1500.
De oudste bewezen stamvader van Poll is Jencken/Johan/Joes/Jan van Poll (en zijn vader wiens naam we niet kennen) geboren rond 1460, die boer op een leengoed was en jager voor het kasteel van Ambt Montfort. Hij beheerde een leengoed dat als erfleengoed wordt aangeduid in de Schepenbank Montfort. De vader van Jencken van Poll kennen we niet bij voornaam maar hij wordt genoemd als voorganger op een erfleengoed. Mogelijk betreft het leengoed ingen Raetgen, dat voor 1400 in beheer was bij de meister jager van Huys Kasteel Montfort. Als verre voorganger van Jencken van Poll is volgens Jaarekening Ambt Montfort in Montfort Hanne Polle/ Johan van Poll gevonden van rond 1350, die rond 1400 stro op maat levert bij de bouw van het dak van een nieuwe keuken op het kasteel Montfort. Mogelijk was het stro nodig voor poppen onder een pannendak. Een strodak op een keuken is in verband met brand onwaarschijnlijk zeker omdat alle daken van het kasteel met leien waren bedekt wat bijna jaarlijks onderhoud vergde door externe leiendekkkers. Hanne Polle kan/zal de grootvader van Jencken van Poll zijn maar dat is niet bewezen. (Jaarrekening Ambt Montfort van 1400, zie Hoofdstuk 7).
In een stamboom worden de relaties van de generatiegenoten van een familie in de loop van de tijd weergegeven. Bij een stamboom worden begrippen gebezigd, die op verschillende manieren nadruk leggen op aspecten van de stamboom, en op de mannelijke of masculiene en vrouwelijke of feminiene afstamming. Omdat de zoektocht naar voorouders in de familie verloopt van nu naar het verre verleden, is de familienaam en de mannelijke lijn het eenvoudigste in de administraties te volgen en in eerste instantie voor de hand liggend bij het zoeken. De vrouwelijke partners, en hun familie, worden erbij gezocht via trouw-/huwelijksakten en de kinderen vinden we in doop-/geboorteakten. Het volgen van de dames/echtgenoten vergt extra zoekwerk omdat bij hun kinderen de familienaamgeving van de mannelijke partner domineert in de administraties. Het is soms onduidelijk waar een echtgenote vandaan komt omdat het niet werd opgeschreven terwijl men het wel wist omdat en pastoor dat controleerde bij collega van de toeleverende parochie.
Een stamboom heeft verschillende verschijningsvormen afhankelijk van de aandacht die de vrouwelijke lijn krijgt. De vormen zijn: Stamreeks resp. Kwartierstaat, Genealogie en Parenteel.
- Stamreeks: alle voorouders van Pol meestal in de mannelijke lijn vanuit jezelf en het nu gezien terug naar het verleden.
- Kwartierstaat: alle voorouders van Pol in mannelijke en in vrouwelijke lijn vanuit jezelf en het nu terug naar het verleden.
- Genealogie: alle nakomelingen van de stamvader van Pol in de mannelijke lijn. Bijv. van stamvader Winand van ongeveer 1535 en gestorven in 1590, met hun kinderen en naambehoud van Poll van mannelijke nakomelingen.
- Parenteel: alle nakomelingen van de stamvader van Pol in de mannelijke en in de vrouwelijke lijn.
Een stamreeks is eenzijdig mannelijk, een kwartierstaat is evenwichtig in de man/vrouw relatie, een genealogie is uitputtend maar sluit de vrouw bijna uit, en een parenteel is geweldig evenwichtig en compleet maar is in haar geheel een schier onmogelijke opgave om volledig uit te voeren.
Bij een familiegeschiedenis zoals dit werkstuk, is de vorm en de inhoud vrij in de diepte van het verhaal en in de breedte van de beschreven context waar een familie in leefde. Een aantal verschijningsvormen van de stamboom zoals een stamreeks en een kwartierstaat worden veelal opgenomen in een familiegeschiedenis dus ook bij de familie van Pol/Poll. Omdat er nogal wat informatie over van Poll’s en hun werk op een leengoed resp. pachthof of eigen boerderij tussen 1450- en 1900 gevonden is, wordt ingegaan op de landbouw en het boerenbedrijf en het familiebedrijf zoals dat eeuwenlang heeft bestaan.
De familieleden van Pol/Poll en hun gezinnen werkten in de landbouw. Het gemengde landbouwbedrijf met akkerbouw en vee, heeft een mineralenkringloop zonder kunstmest (en in dit geval zonder stadsmest en zonder compost, dus zonder mineralen van buiten het bedrijf) met een complex teeltplan en de productie van eigen veevoer, met heide-, bos- en woeste grond als hooi- en weideland en leverancier van mineralen voor de mestproduktie. Wat opvalt is; werk, werk en nog eens werk. Er waren tot 1900 nauwelijks machines en bestrijdingsmiddelen. Alles gebeurde met de hand. Het energieverbruik was laag. Een paard of os en een boerenkar met ploeg en een eg, wat houten en metalen handgereedschap en dat was het zo ongeveer. Er waren wel veel boerengezinnen. Vandaar dat die vele mensenhanden steeds weer werk moesten verzetten bij zaaiwerk, onkruidbestrijding en oogst- en dorswerk en de verwerking en bewaring van al die producten. Daar kwam het huishoudelijk werk en de zorg voor het eten en de kinderen nog bij. De moestuin, de slacht en de boter…. en de grondkuil voor wortels, koolsoorten en later de aardappelen…. en de olie voor de olielamp en de zorg voor de kleding en het gereedschap… En dan nog het onderhoud aan de stal, de woning en de schuren met een strodak. Elk jaar weer onderhoud. Een gemengd bedrijf was bijna zelfvoorzienend en complex maar….wat een werk.
De stamreeks vanaf stamvader Winand van Poll met informatie over de echtgenoten
De stamreeks van Pol is in de vorm van tekst opgesteld, naast de al opgenomen kleine stamreeks van Pol in H 5.1 in dit rapport, om tussen 1450 en 1950 een overzicht te krijgen van de voorvaderen van Pol/Poll met hun echtgenoten en hun kinderen. Van de echtgenoten is nadien meer informatie toegevoegd over de ouders en het gezin. De kinderen van het ouderlijk gezin van de echtgenote zijn zoveel mogelijk opgezocht in de DTB-beken en ze zijn vermeld in de tekst en er is informatie over de echtgenoten en hun familie toegevoegd. Het zoekproces verloopt moeizaam als iemand van buiten de parochie zonder vermelding herkomst wordt gehuwd. Waar moet je dan zoeken?. Van Pol/Poll’s van voor 1500 worden in 2021 nog opgezocht in de oude archieven zoals Jaarrekeningen van Ambt Montfort en de steden Venlo en Roermond. (Zie Hoofdstuk 7.)
In 2012 vond ik in de door Wim Bongers verstrekte Excelbestand genealogie van Pol/Poll conform “Bongers” over de periode 1600-1800 nog meer van Pol/Poll’s dan in de eigen stamreeks waren gevonden. Later zijn bij nieuw zoekwerk in de klappers en in de originele Latijnse akten in 2013 en 2014, ook nog enkele ‘nieuwe oude’ van Pol/Poll’s gevonden. Een zelfde verhaal geldt voor akten die in het RHCL-archief zijn opgezocht m.b.t. klachten bij de Schepenbank van Montfort 1530-1620, en schatheffingen Schepenbank Montfort en akten zoals Magnee van Horne aangaande opgen Ouwen uit 1612. Ook hier vinden we nieuwe oude van Pol/Poll's.
De tekst van de zijtakken van de stamreeks van Pol van een broer of een zus is opgenomen. Aanbevolen wordt bij eerste lezing deze zijtakken over te slaan omdat de lezer anders verdwaalt in het woud van gevonden personen.
Overigens ben ik nog niet tevreden met de informatie over de echtgenoten en de kinderen. Er wordt nog gewerkt aan de herkomst van sommige families zoals Nicolass (RingelS) Laschert/Lachet en Wilhem Maxus/Maxis, die uit het buitenland komen zoals Luxemburg en Lotharingen. Als de echtgenoot/echtgenote uit een andere parochie of ander land komt, is in de DTB-boeken zelden informatie over de herkomst opgenomen omdat de pastoor het wel wist en bijv. bij een huwelijk controleerde per brief of iemand al getrouwd was, bij de plaatselijke pastoor maar het niet opschreef in het DTB-boek. De correpondentie is bijna altijd verloren gegaan. Dan is het trial and error in www.genver.nl als stukken van de DTB-administratie ontbreken in de verschillende parochies. Voor 1600 is het de zoektocht naar ‘de speld in een hooiberg’. De pastoor noteert soms toevallig bij DTB wat hij weet zoals bij Nicolass Laschert, kapitein van een Luxemburgs cohort soldaten, ingehuurd door de Franse koning. Laschert Nicolaus duikt vaker op bijv, als schepen van Montfort en als getuige bij het opstellen van een laatste wil, veelal opgemaakt door de pastoor van Montfort als notaris. In zulk een cohort dienden soldaten en officieren uit Elzas, Lotharingen en Luxemburg. De familie Maxus/Maxis komt waarschijnlijk uit Lotharingen althans aldaar is deze familienaam hedentendage nog gewoon.
Voorafgaande aan de hier gepresenteerde stamreeks van Pol/Poll is in Hoofdstuk 4 aannemelijk gemaakt dat er nog een Winand 0 van Pol met echtgenote Lysbetten NN van Mont Berg, van rond 1490 voorafgegaan is, en een nog oudere van Pol, Jencken (Jan, Joannes, Johan) van Poll met Gaertruien NN van rond 1465, de vader van Winand 0 van Poll. De Schepenbank Montfort geeft als vrederechtbank enige nadere informatie over oude van Poll’s tussen 1530- en 1650. De van Poll’s dienden regelmatig een klacht in bij de Schepenbank Montfort en soms werd er over hen geklaagd. Ook bij de schatheffing bij de Schepenbank komen regelmatig van Poll’s aan de orde tussen 1550 en 1700. Van Poll’s betalen dan of zij zijn als schepen of burgemeister schatheffer. Daar gaan we elders specifieker op in als we in Hoofdstuk 7.5 Resultaten Schepenbank en Schatcedules of Zedules van Montfort weergeven.
Om bij het lezen van de tekst van de stamreeks een overzicht te houden over de de generaties van Pol/Poll's, is het volgende schema opgesteld.
Generaties van de stamreeks/schering van Pol/Poll met de inslag van de echtgenote(n)
Legenda
NL Nederland onder Republiek resp. de prins van Oranje of Koninkrijk Nederland(en).
B België 1830-1839, koninkrijk België.
PR Pruissen 1702-1769 Ambt Montfort, Koninkrijk Pruissen.
HRR Heilige Roomsche (keizer)Rijk der Duitsche Naties tot 1806, incl. Nederlanden en EA Spaansche/Habsburgse Nederlanden bestuurd vanuit Brussel, koning/keizer als Hertog van Gelre
5.2 Overzicht stamreeks van Pol/Poll
Generatie 0 : Winand 0 van Poll en Lysbetten NN van mont bergg (dus uit Sint Odilienberg)
Winand 0 van Poll ongeveer 1490-1548 of 1559.
In een klacht bij de Schepenbank Montfort rond 1535 wordt Durrick van Pol als claeger genoemd met zijn vader Winand van Poll. Als je zakelijk ‘claegt’ over een erfenis of een leengoed ben je minstens 25 jaar of ouder. Dan moet Winand van Pol als vader minstens 50 jaar of ouder zijn. Dan is deze Winand van Poll dus ouder en geboren voor 1500. Uit andere akten blijkt dat er ook een broer van Durrick, Winand1 van Poll is, en verder worden Jan van Pol (de oude Jencken (opa?) of een broer of neef Jan van Poll, die meermaals voorkomt in akten Schepenbank Montfort en Willem van Poll, de oude, rond 1555 in enkele akten van de Schepenbank evenals Wilmken/Wilhem van Poll en Wyn van Poll/Wynk van Pol, en Durrick van Poll genoemd als heurder/pachter met een klacht of zij worden aangeslagen bij de schatheffing van Montfort. De dood van de oude Winand 0 van Poll lezen we in Schepenbank Montfort in 1559 en zijn zonen Durick en Winand worden genoemd. Lysbeth vangen Ouwen ( Winands weduwe) wordt dan aangeslagen voor de schatheffing. Mogelijk was Winand al eerder overleden rond 1548 zoals uit een oudere akte blijkt als Durrick de klacht over het erfleengoed van Jencken van Poll (grootvader) overneemt. De echtgenote van Winand 0 van Poll wordt in die akte Lysbetten (Elisabeth) NN van mont bergg ( Sint Odiliënberg) genoemd. De vader van Winand 0 is dus Jencken/Jan van Poll, alias Magerman, jager en toezichthouder van het Ambt Montfort, te zijn die met zijn gezin ook boer op een erfleengoed (ingen Raetgen) is geweest in de regio Montfort. Jenckens echtgenote blijkt Gaertruien NN te zijn omdat zij weduwe van Jencken van poll/poul en huismoen van Winand van poll wordt genoemd (akte klacht foto JPG 047en foto 048 RHCL Schepenbank Montfort 1530-1650).
Conclusie:
Uit de akten Schepenbank Montfort blijkt in 2019 dat de oudste stamvader van Poll is gevonden: Jencken van Poll gehuwd met Gaertruien NN. Nu het bewijs eindelijk gevonden is van stamhouder Jencken/Jan van Poll, komt de vraag op en wie waren zijn ouders en waar kwamen zij vandaan? Gewoon uit Montfort of lag hun erfleengoed elders in Ambt Montfort zoals Linne (Lyllaershof of Visschershof) of in Montfort/Sint Odilienberg/Echt zoals opgen Ouwen, Groot of Cleyn Ouwen, of ingen Raetgen?. Of kwamen zijn ouders/voorouders uit Venlo/Beesel of Thorn/Wessem/Poll en Panheel of uit Roermond?. Daarover tasten we nu in het duister totdat we Jaarrekeningen Ambt Montfort van rond 1400 en later raadplegen. (Zie Hoofdstuk 7).
Tussen 1530 en 1650 komen meerdere Jan van Poll’s in de familie voor. Jencken van Poll van rond 1465 overlijdt waarschijnlijk voor 1540. Dan zijn er nog 2 Jan van Poll voor 1600 en wel in twee volgende generaties zoals Schepenbank Montfort aangeeft. Mogelijk is een Jan een zoon van Jencken. En rond 1600 worden 2 Jan/Joannes van Pol geboren zoals we via interpretatie weten uit het DTB-boek. Zie verder Schepenbank Montfort in Hoofdstuk 7.5. Van 1600 tot 1700 zijn er enkele Joannes en Joannes Winandus van Poll gevonden.
Jencken/Joannes van Poll kennen we vooral uit akten van de notaris Mr. (Magister) Bado van den Grave/van den Graeff rond 1534, die Jencken noemt bij het opstellen van verklaringen over jachtrechten rond 1490 tussen de hertog van Gelre en de bevriende graaf van Moers (die ‘als vrund’ en bestuurder bemoeienis had met Gulik, Moers en met Gelre), Jencken houdt als jager van Ambt Montfort toezicht op het hoeden van vee met afzet-garens in de bossen van Ambt Montfort om te voorkomen dat het vee het akkerland afvreet. Jencken van Poll is bij het opstellen van de akte van de notaris meer dan 40 jaar in dienst als jager van kasteel Montfort onder verschillende drosten en in roerige tijden zoals ‘krijg’ door binnenvallende Bourgondiërs en Habsburgers. Jager in dienst van de drost was een ambtelijke functie met toeters en bellen, en dat wordt je niet als kind maar als volwassene. De jager had een uitrusting met wapens en dienstkleding met een dienstpaard en daarbij hoorde tevens een boerderij van de heer, Jencken van Poll is dus geboren rond 1460-1470. Zij overlijden wordt geschat tussen 1535 en 1540. Omdat Jencken van Poll met zijn collega Dries ingen Raetgen (zoon van Derick Neiven op de hof Munnichsbos?, of Dries van Poll?) jager van het kasteel Montfort wordt genoemd, weten we uit de Schepenbank Montfort dat hij ook in de buurt van Montfort woonde op een erfleengoed en dat hij als jager en beheerder werkte in het hele Ambt Montfort van Echt tot aan Venlo. Bij jagers voor Jencken van Poll wordt als leengoed van de jager van Ambt Montfort ingen Raetgen genoemd. Het blijft onduidelijk of de hof Munnichsbos identiek is met ingen Raetgen (?) of dat het een hof in het Reutje is, die later de naam van de nieuwe heurder Willem van Daswijlre aanneemt: Daswijlerhof aan het Brentje, en nog later Linssenhof in het Reutje.
Als kinderen (en neven en nichten) van Winand 0 van Poll komen in aanmerking: Durrick/Theodor(ri)cus de oude, Jan van Pol de oude, Winand 1 van Poll, Willem van Poll, de oude, en enkele dames van Poll (Lysken, Catharina en Maria) en mogelijk nog andere van Poll's in Montfort zoals Peter van Pol, die in Linne actief was maar die jonger is.
Leestip:
Lees eerst de kopjes bij de verschillende generaties van Pol met de eerste alinea, zodat je een overzicht krijgt. Blader de tekst van dit hoofdstuk dus eerst door. Lees later pas de tekst per gezin. Daarna volgt veelal nog informatie over kinderen en nakomelingen en de zijtakken van Pol/Poll en teksten over de context van het bestaan.
Generatie 1 Winandus 1 van Poll en Agnes? NN.
Winandus 1 van Poll ongeveer 1525-1592.
Als stamvader is Winant/Winand/Winandt van Poll of Winand/Wyncken roepnaam Wyn/Wynck of Wincken van Poll gevonden met als geschatte geboortedatum ongeveer 1525. Als stamvader van Poll noemen we hem Winand 1 van Poll. Waar Winand is geboren is niet bekend maar waarschijnlijk was de geboorteplaats Montfort of regio Montfort. Een DTB-boek was er nog niet omdat de al oudere pastoors van Montfort het nieuwe beleid (Concilie van Trente) niet uitvoerden tot 1615. De parochie Montfort was klein en dus geen vetpot voor een jonge ambitieuze pastoor. Vandaar dat er in die tijd oudere kanunnikken of kapelaans als parttime pastoor werden aangesteld. Winand van Poll overleed in de parochie Montfort in 1592 volgens een mededeling bij de verlenging van de leenakte van Opgen Ouwen als zijn zoon Winand 2 van Poll probeert om het erfleengoed over te nemen maar dat is administratief op dat moment onmogelijk bij afwezigheid van de secretaris van de leenkamer, die is gevlucht naar het Land van Kessel vanwege oorlogshandelingen van Bourgondië. Het leengoed blijft vooralsnog in de familie van Wyn van Poll mogelijk met later een Derick van Poll’s als pachter. Rond 1580 wordt Wyn van Poll op (Cleijn) Ouwen genoemd door de schatheffer van Montfort en Wilhem van Poll en Lem Lambrechts op (Groot) Ouwen. In 1612 wordt Cleijn Ingen Ouwen geheurd door Derick Pollarts mede namens de medegedelingen de erfgenamen van de familie van Winand van Poll en mogelijk deelgenoot of knecht Bussart? Beurskens van Linne. Op Groot Ouwen zit dan inmiddels Derick/Theodorus van Poll, schepen van Montfort, en echtgenote Catharina Lambrechts als pachter.
De stamreeks begint bij Winandus1 van Poll en echtgenote Agnes NN, die voor 1550 zijn getrouwd en Winandus 2 van Poll wordt rond 1550 geboren. Vermoedelijk is Winandus 2 de oudste zoon, die het leengoed binnen het oude erfleenrecht overnemen wil. In die tijd wil de Hertog van Gelre van dat Karolingische erfleenrecht af om vrij leenrecht in te voeren in de vorm van kluppellenen (gesplitst groot leengoed met meerdere boerderijen) met halfepacht omdat de maatschappelijke veranderingen met cofinanciering (halfe) daarom vroegen. Het heuren van een groot leengoed is duur geworden en er zijn weinig kapitaalkrachtige heurders. De adelijke lieden met veel eigen grond zijn inmiddels verarmd en zij zoeken vooral een baan of een ambt. Industrie is er niet en ambachtelijke ondernemers en ambtenaren zijn er nog maar beperkt behalve in de stad Roermond. Dat betekent dat boerenfamilies als gemeenschap rond een heurder, de boer met zogenaamde medegedelingen, participeren in een leengoed. Het is het begin van een cooperatie of community. Enkele families van bestuurderen, juristen/scholtissen en ambtenaren zoals Pollarts, van Wessem, Bartscherer, Puytelings en Stalbergen, Spede etc. hebben geld en een baan en worden ambtenaar en heurder in de plaats van ridder. Zij nemen veelal een boer(enfamilie) als pachter aan om het werk te doen. Dat doen kloosters idem dito. Een boerenfamilies als heurder en boer is nieuw.
Het is nog niet bewezen dat Winand van Poll en Agnes NN in Montfort zijn geboren. Het is wel aannemelijk gezien het aantal familieleden van Poll, waaronder Winanden, die tussen 1500 en 1600 in akten in Montfort zijn aangetroffen zoals de akte(n) in de Schepenbank van Montfort over Durrick of (Theodoricus /Theodorus) van Poll en Durrick van Poll met zijn vader Winandus van Poll uit de Schepenbank akte Montfort van 1535 en een Willem/Wilhem van Poll en Jan van Poll rond 1555. Het is niet duidelijk welke broers en zussen Wynand1 precies heeft. Het onderzoek in de Schepenbank Montfort wordt nog voortgezet.
Terug naar Winand
De kinderen van Winand1 van Pol en Agnes NN zijn voor zover nu bekend Winandus, Wilhelmus?, Ebele*, en Lambertus/Theodorus van Pol. Van een Maria van Pol en een Aluetta van Pol weten we de ouders niet. Een Wilhelmus Theodory van Pol, die huwde met Mechteld Grouwaardt in 1617 past hier niet bij. We sluiten niet uit dat Wilhelmus en Lambertus Theodorus kinderen zijn van Willem sr of resp. Durrick/Derick sr, Winand sr van Pol of van een Jan van Pol sr. Zie intermezzo verderop in deze tekst. *De naam Ebele komen we in Bracht (Overkwartier inmiddels D) tegen als voornaam Gebele en als achternaam Gebelen.
Zoon Winandus2 van Pol huwde Petronella Cuijpers (Cuijpers volgens Wim Bongers) rond 1570. Daar komen we direct nog op terug. Wilhelm van Pol huwde Elisabeth Bongerts/Bongaerts/Ingen Bongaert rond 1580 en de nakomelingen van Wilhelm, zoals zijn zoon Theodorus van Pol, (Theodorus van Pol ook genoemd vicillus opten graeff, van huys Montfort), die huwde met Camelia/Aemalia NN, en van zijn zoon Henricus van Poll en Anna Vogels, en Petrus/Peter van Poll gehuwd met Magtilda Joachims, en een Joannes/Jan van Poll (uit ongeveer 1600) werden vaak van Pol alias ’Bongers’ genoemd.
Theodorus sr (Durrick) van Poll is geboren rond 1540. Zijn huwelijkspartner was nog onbekend (tekst Schepenbank Montfort 1530-1555) maar een zoon is Theodorus Theodori van Poll. Andere kinderen kennen we nog niet. De zoon Theodorus Theodori van Poll ( Durk, Derick), scabinus, schepen van Montfort en boer op leengoed opgen Ouwen, geboren rond 1565 huwde rond 1590 Catharina Lambreghts. Rond die tijd was er ook een Theodorus/Derick Theodori resp. Theodorus Wlhelmi en een Theodorus Winandi van Poll in Montfort.
Lambertus Theodorus van Poll van rond 1560 huwde NN (Anna?) Maxus rond 1595. Een Anna Maxis overlijdt op 22-12-1634. Het kan zijn dat Lambertus ook Theodorus wordt genoemd. Er zijn gezinslijsten van hun kinderen opgesteld. De kinderen van Lambertus Theodorus van Pol zijn voor zover bekend in van Pol 'Bongers allemaal meisjes behalve zoon Leonardus, die optreedt als getuige bij het huwelijk van Magtildis van Pol en Severinus Severen op 24-07-1639, maar waarvan niet bekend is waar hij is gebleven. De familienaam van Pol bij de nakomelingen in vrouwelijke lijn sterft uit en we weten niet of Leonardus mogelijk in Linne of in Echt of elders huwde of dat hij overleden is als jonge volwassene.
Intermezzo oude van Poll's in Montfort 1530-1600
Van Fedor Coenen ontving ik enkele extracten uit de Schepenbank van Montfort ca 1530-1535 en een aantekening over een akte van 1550. Daarna is de Schepenbank Montfort in het archief RHCL geraadpleegd voor aanvullende informatie en maakte Bert Heijen foto’s van de teksten.
Er vindt een proces plaats voor de Schepenbank van Montfort 1530-1535 waarin Durrick van Poll claecht over her Jan Pollart. Later wordt de persoon Durrick aangeduid als Durrick van Polle. Wederom later wordt Durrick bij een poging tot bemiddeling aangeduid als: Wyncken van Poll heeft sijn soen Durrick…opdracht gegeven het bedrag van de klacht te betalen etc. RAL Schepenbank Montfort no 3.
'Her Jan Pollart" was waarschijnlijk secretaris van de leenbank van Ambt Montfort of rentmeester van Ambt Montfort. Dat is verwarrend als je net als de van Poll’s als heurder Pollarts wil acteren. Daar gingen de klachten van familieleden van Poll vaker over. Er was wel vaker gedoe over de inschrijving op leengoederen en over het loten dat soms plaatsvond ondanks de procedures die gevolgd moesten worden bij inschrijving met bieding bij de brandende kaars. Ook zoon Arnt/Arnold Pollart had later een functie als secretaris leenbank of rentmeester in Ambt Montfort.
Durrick van Poll moet als hij procedeert bij de Schepenbank mimimaal 25 jaar zijn (meerderjarig) of ouder bijvoorbeeld 50 jaar. Als hij 35 jaar is op het moment van het proces, is hij geboren rond 1500. Als hij 50 zou zijn in 1530 dan zou hij geboren zijn in 1480. Als zijn vader Winandus heet dan moet dit de oude Winandus van Pol, ouder dan onze stamvader Winandus 1 van Pol: namelijk Winandus 0 van Poll zijn.
Circa 1550 is er in Montfort een proces bij de Shepenbank tussen Wilhem van Poll en Jan ingen Hoff* volgens Schepenbank Montfort no 3.
* In een regest van 1499 en in een regest van 1502-1509 komen we de hof Ingen Hoff /Ingenhoff tegen als Wassenbergs leen in Melick of als eigendom/leen van de familie van Ghoor tot Aldenghoor in Melick. In Echt is er ook een Ingen Hoff onder Gelre. Jan ingen Hoff is waarschijnlijk een alias van de boerderij en geen achternaam.
Als we hier dezelfde redenering qua leeftijd toepassen als bij Durrick van Poll, dan zou Wilhem vóór 1525 geboren zijn en dan een broer van Wynant1 1 van Poll kunnen zijn. Als Willem in 1550 al 50 jaar oud is dan is hij mogelijk een broer van de nog oudere Winandus1 van Poll: Willem van Poll is dan Willem van Poll ‘de oude’.
In de Schepenbank van Roermond/Hoofdgerecht vinden we een tafel van proces in hoofdvaart naar Roermond, tussen scholtis als eiser en Willem van Poll (de oude) als gedaagde in het jaar 1561: Archief No 3151 van 1002 Hoofdgerecht van Roermond in het Gemeentearchief van Roermond. Op internet staat verder geen achtergrondinformatie. We komen er op terug bij Schepenbank Roermond en Hoger beroep. Einde intermezzo.
Andere bronnen met van Poll's in de Montfort en Linne
Een jongere Wilhelmus van Poll huwt rond 1580 met Elisabeth Bongers/Bongaerts in Montfort en hij is geboren rond 1552 in Montfort, en hij overlijdt op 02-12-1622 met de alias van Dielgard/Dielgart volgens de originele notitie van de pastoor. Willem van Poll 'de oude' is een of twee generaties ouder dan de genoemde jongere Wilhelmus van Poll uit 1552, maar hij zou ook de vader van Wilhelmus kunnen zijn of een oom van Wilhelmus. Willem van Poll boerde op Groot Ouwen en op de Voorhof en woonde mogelijk later in bij een dochter/zoon opleengoed den Dielgart.
De echtgenote van Theodorus van Poll sr van rond 1540, en de echtgenote van Willem van Poll ‘de oude’ van 1510-1520, en van Durrick van Poll waren nog onbekend. We zochten verder in de Schepenbank Montfort: Durrick van Poll sr was gehuwd met Gertruid/Geertgen NN, en na haar overlijden trouwt hij Berbken/Barbara NN uit de stad Roermond.
Is Jan (Joannes) van Pol uit de beestenschat van 1595 en andere jaren negentig, na het noemen van inkwartiering van Spaanse soldaten in 1592 bij de weduwe Jan van Pol, een oudere Jan van Pol, die een broer of neef van Winandus 1 van Poll is, en is er een jongere Jan van Pol, die in 1595 inmiddels het bedrijf heeft overgenomen?. Zulk een Joannes van Pol met zoon Joannes moet geboren zijn tussen 1520 en 1540. Deze Jan van Pol komt daadwerkelijk voor in de originele oude akten van de Schepenbank Montfort bij rechtzaken en bij schatheffingen 1580-1620. We kennen een jongere Joannes van Poll uit 1570, zoon van Peter van Poll en Margaretha Helwegen van leengoed ingen Lylaer maar weten nog geen details. De jonge Jan kan/zal de schapen- en koeherder van Winand van Poll zijn, en is met zijn medegedelingen de latere heurder van Visschershof in de Linnerweerd, die verklaringen aflegt over de oude rechten van leengoed Ingen Ouwen. Er is een ook Joannes/Jan van Pol alias Bongers, zoon van Wilhem van Pol van rond 1600 en pas in 1600 wordt Joannes/Jan van Poll Winandi geboren.
In 1592 zijn Spaanse troepen ingekwartierd bij Dirick (Durk, Durrick, Theodorus) van Pol op leengoed Groot Ouwen en vermoedelijk ook op leengoed Cleijn Ouwen bij Wyn van Poll. Deze Dirick/Durk van Poll Theodory is een andere van Poll dan de in 1634 genoemde halfman Derick (Theodorus Winandi van Poll op Cleyn Ouwen.
Petrus van Pol(l) sr uit 1535 was sinds 1565 gehuwd met Margarita NN volgens het Excelbestand genealogie ‘Bongers”. Zij is een Helwegen, dochter van de Montforter heurder Willem Helwegen van leengoed Ingen Lyllaer, dat Peter van Poll en medegedelingen later mede namens een aantal familieleden heurde als leengoed in het Linnerveld.
Volgens kerkhistoricus Peter Nissen was Peter van Poll met zijn zwagers Geert Stockmans en Willem Helwegen, de mede-verheffer van het leengoed Ingen Lyllaer in het Linnerveld in 1602. Peter was gehuwd met Margaretha Helwegen. Zijn zoon Derich (Theodorus) van Pol verheft in 1617 met familieleden opnieuw: voor hem en syne metgedelingen Heyntcken van Poll , Auwt van Poll en haar man Aegidius Mans, etc ende vernyeuwt de eedt op ingen Lyllaert.
Peter van Pol, geboren rond 1535, is de vader van Derick van Pol, de beheerder van een leengoed, die in 1616 remissie krijgt van de rechtbank/Hof van Gelre vanwege doodslag van de lastige herder na opnieuw een ruzie over veelvuldige dronkenschap en agressie van de herder.
Winand van Poll en Agnes NN
In Sittard vinden we volgens Wim Bongers in het obituarium (jaargetijdenboek) van het kapittel van Sint Pieter te Sittard van 1 oktober ca 159X? op folio 14r: Obiit Agnese uxor Winandi op te Houwen, Obiit Winandus op ten Houwe et Gebela eius filia.
Zulk een tekst bij een kapittel duidt veelal op een legaat gekoppeld aan leengoed Opgen Ouwen om een jaardienst op te dragen. Een dergelijk legaat kwam bij Ingen Ouwen al voor onder de drost en heurder Schellart van Obbendorf afkomstig uit Schinnen (waar ook de grafkelder van de familie in de kerk te vinden is) omdat een broer Rutger van Obbendorf kanunnik was in Sittard. De tekst leidt tot de veronderstelling dat de vrouw van Winandus 1 Agnes NN was en dat zij overlijdt en er ook een dochter Gebele was gestorven. Omdat de Winand1 van Poll in 1593 sterft moet de legaat afgesloten zijn tussen 1590 en 1593. Bron Wim Bongers: JAK Haas Publications Limbourg 1969/70 p.102. Kon. Bibliotheek Brussel manuscript nr ll 7315. Op internet kan ik de tekst niet vinden onder de akten van RHCL obituarium kapittel Sittard.
Zulk een jaardienst of jaargetijde was niet ongebruikelijk. Johan 4 Schellart van Obbendorf 1375-1450, hofmeester van Hertog Philips de Goede, en drossaard van Montfort en de stad Erkelenz, schonk een grondrente aan de kerk van de Begijnhof te Roermond, van vier sester rogge, ten laste van hoeve ‘t gen Ouwen in het Land van Montfort, zulks ter stichting van een jaargetijde, voor hem, van zijn overleden vrouw Agnes van Vlodrop en twee van zijn overleden kinderen, en voor de huidige echtgenote Aleid van Gronsveld, inv nr 397 procesnummer 3664, Hof van Gelre Roermond.(kinderen Johanna, kanunnikes Munsterbilsen, Anne, Bella en Johan5 Schelart van Obbendorf x Reinera van Meehr, en de broers van Agnes van Vlodrop zijn: Gerard van Vlodrop en Willem van Vlodrop).
In het boek van de genealoog Jan Verzijl over oude families in Venlo lezen we op blz. 89 dat Arnold Pollart, schepen van Roermond 1613-1615, zoon van Frans (Pollart) en Elisabeth van Rede, die op 10 juni 1605 de verplichting afkoopt van twee wekelijkse missen van de paters Minderbroeders van Roermond (de eigenaren van het leengoed), wegens een jaarlijkse rente ten laste van hoeve Opgen Ouwen te Montfort, welke hoeve door zijn grootouders voor de helft op 23 maart 1572 aan de Franciscanen in erfpacht is gegeven.
Cleyn Ouwen behoorde sinds 1581 aan heurder Winandus van Pol, die er een legaat op had bevestigd voor missen voor zijn vrouw Agnes en dochter Gebele. Het is niet duidelijk of het dit legaat is dat wordt afgekocht. De hoeve die door Winandus van Pol werd beheerd als erfleengoed van de helft van het leengoed namelijk met hoeve Opgen Ouwen, en die later na de dood van zijn zoon Winandus ook door Pollarts werd geheurd vanaf 1612 mede namens de medegedelingen de erfgenamen van Winand van Poll. In de Schepenbank Montfort wordt naast Winand van Poll ook Beurskens, medeboer, afkomstig uit Linne aangeslagen. Als hij behoort tot de medegedeligen is hij mogelijk een zwager of familielid van Winand.
Losse familie-eindjes van Poll
Op 27 Decembris 1621 wordt volgens het Latijnse DTB-boek Montfort blz. 11 Winandus filius Theodori van pol, Winandi filius, en Catharina NN uxor, gedoopt in Ouwen rommorantis su parogia Odilia montis (behorende onder de parochie Sint Odilienberg) met de getuigen Joannes Wouters/Wolters en Camilia Rutgeri van Ophoven (van de boeren op Munnichsbosch en Wijershof). Op 16 January 1622 wordt de getuige Lambertus Lambrechts vicillus opgen Ouwen genoemd met zoals nog zal blijken Wilhem van Poll als medepachter, en waar zijn dochter Catharina Lambrechts en haar echtgenote Theodorus/Derick van Poll later pachter op Groot Ouwen zijn. Deze Derick is een zoon van Theodorus van Poll: Theodorus Theodory.
Verrassend is het feit dat er rond 1700 nog een Dirk (Theodorus) van Poll, die 57 jaar woonde en werkte op Ingen Ouwen (Cleyn Ouwen) en hoofdknecht was op het leengoed en namens de heurder verklaringen aflegde over de slagboom bij hof Munnichsbos op de route naar de veenputten bij de leengoed Diergaarde, dat bestond uit twee grote boerderijen. Hij is mogelijk geboren in de periode 1634-1637 zonder administratie van de DTB-boeken in Montfort gedurende de Pest en daarom weten we ook niet of de genoemde Derick van Poll en NN uit 1634 op Clein Ouwen de ouders zijn. Als Derick van Poll een Theodorus van Pol is dan zou hij de zoon van Henricus van Pol ( zoon van Wilhelmus van Poll en Elisabeth Bongarts) en Anna Vogels kunnen zijn, die werd geboren op 21-02-1632 in Montfort en die later huwde met Catharina NN rond 1655 in vermoedelijk Sint Odilienberg?.
Volgens Fedor Coenen en het DTB-boek was een Diederick van Pol in 1634 nog halfman op Clein Ouwen in Montfort maar ik kan geen Dirk van Pol vinden in de DTB van Montfort of Sint Odilienberg. Als Diederik van Poll een Durk/Theodorus is, dan zou hij de echtgenote van Catharina NN uit Sint Odilienberg kunnen zijn, die rond 1615 huwde, en geboren was rond 1590 als zoon van Winandus van Pol en Petronella Cuijpers. Deze Theodorus/Dideric van Poll leenman op Cleijn Ouwen verliest een dochter Joanna gedurende de pestjaren op 23 september 1634 en had al de kinderen Winand, Petronella (2 keer) en Aluetta/Alverta als kind verloren evenals zijn vrouw Catharina NN op 26-11-1623. Alleen dochter Elisabeth van ongeveer 1610 vinden we terug en zij trouwt met Theodorus Severins. Kind Winand1 uit ongeveer 1615 was blijkbaar al overleden toen een nieuw kind Winand 2 overleed enkele dagen na de geboorte op 29-12-1621. De geboorte van Joanna van Pol is niet gevonden in de genealogie van Pol 'Bongers'. Joanna moet bij haar overlijden minstens 12 jaar oud zijn gelet op de overlijdensdatum van haar moeder.
Oude rechten Ingen Ouwen
De heurders/pachters van de boerderijen van Ingen Ouwen hadden oude rechten in Putbroek maar ook om de slagboom naar Berg te passeren omdat het leengoed Groot Ouwen en Cleyn Ouwen verderop richting Putbroek en Wynckens kempken gelegen was op het einde van de wegen naar De Eikelkes en de Warbelenbosch, met een eigen slagboom. Cleijn Ouwen behoorde tot de gemeente Montfort en had iets verderop nog een stal in Sint Odlienberg. De hof Ingen Ouwen bestond uit meerdere boerderijen en de gemeentegrens van Sint Odilienberg en Montfort, voorheen allemaal gemeente Echt bij het oude ingen aue/Ingen Ouwen. Vanuit Ingen Ouwen was er een kerkepad naar de kerk van Sint Odilienberg.
Bij de zoektocht in 2012 in de Warbelenbosch, die in een akte van 1350 het Engenhouenbos heette, kan ik de ruines van het voormalig Ingen Ouwen niet (meer) vinden. Er is wel een met eikenbomen gemarkeerde oprijlaan als weg in het bos aanwezig naast de prikkeldraad omheining van Stassen’s voormalige wilde zwijnenbos. De ruïne van oud Ingen Owen moeten zich binnen de huidige afrastering bevinden nabij de woning van ‘oud schepen’ Mertens. Volgens Pierre Coenen van In Genouk zijn de ruines er wel degelijk en is mijn jeugdherinnering van geblakerde stenen muurresten in orde. De hof Groot Ouwen meot rond 1850 zijn afgebrand en is aldaar niet meer opgebouwd. Misschien weet de archivaris van de gemeente EchtSusteren of de familie Stassen meer?. In het bos is nog een open ruimte zoals op de sateleitfoto te zien is. Of dit ermee te maken heeft?. De herinnering van de geblakerde stenen en ruïne in het bos komt overeen met het verhaal dat het oude leengoed Groot Ouwen met een grote schuur is afgebrand waarna men een nieuwe boerderij bouwde rond 1750? op de plek van het niewe en huidige Genouwen. Over de gebouwen van de tweede boerderij Cleijn Ouwen, is na 1700 niets meer vernomen. Het gebouw, dat ik positioneer nabij de Eikelenbos en Winckens kempken, is gesloopt en gerecycled zoals met vele boerderijen geschiedde als ze oud werden. Omdat er geen gemetselde fundering was, vind je later niet veel terug van zulk een boerderij hooguit steenresten van het haardvuur en de schoorsteen en van de paalgaten van de gebouwen en sporen van de waterput. Op de satelietfoto zien we digonaal de oude zandweg als een streep en een ‘vlek’in het veld nabij deze oude weg. Bij de ruilverkaveling is deze weg opgeheven. Mogelijk is de vlek een afdruk van gebouwen van het oude Cleyn Ouwen.
We weten uit de genenpoel op internet dat Arnold Pollart, gehuwd met Elisabeth van Wessem, rentmeester was van het Ambt Montfort, en op 15 april 1569 werd beleend met de hof Ingen Ouwen. Uit dezelfde bron blijkt dat Arnold Pollart(s) rond 1528 heurder van Ingen Ouwen was en Frans Pollarts rond 1540. Uit de bron Magneé van Horn weten we dat Derick Pollarts rond 1569 de heurder is en mogelijk is deze Derick Pollart(s) dezelfde als de schrijver en later rentmeester Derick Pollarts, die mogelijk woonde in de pachtboerderij opgen Douves/ingen Duyfhuiss in Montfort. In 1613 treedt Arnold Pollarts op als schepen van Venlo, die oude rechten van het leengoed ingen Ouwen laat vastleggen bij de Schepenbank van Montfort en van Linne, door oude vertrouwde bewoners en knechten van ingen Ouwen onder ede te horen. Van de verhoren met schepeneen van deze betrouwbare mensen wordt een verslag gemaakt dat de basis is van vastgestelde oude rechten. Die rechten van ingen Ouen waren uitgebreid met weinig beperkingen voor het gebruik van de gronden (woeste grond en moeras, heide en bos) en in Echt/Putbroek.
Arnold Pollarts is gehuwd met Catharina Cremer/Cremers, een achternaam van boeren (boerenfamilie uit Heinsberg?Gulik afkomstig) in Linne/Breeweghhof, die als alias voorkomt bij Theodorus van Poll alia cremers in Montfort, ook gehuwd met een dame Aemalia Cremers?. Uit de parochieadministratie Montfort blijkt dat er sociaal veel omgang was tussen de familie van Poll en de familie Pollarts/ Pollaerts in relatie tot het heuren of mede heuren van leengoederen maar huwelijken Pollart- van Poll heb ik niet gevonden wel een machtiging voor het gerecht: 3257 1557 februari 6, Peter van Poll gemachtigd in alle zaken voor het gerecht Roermond tot wederroepens door Rutger Pollart, Hoofdger. 311, fol 10. Het betreft waarschijnlijk Peter van Poll uit Venlo.
Anoek
Deze Tekst gaat naar het volgende Hoofdstuk 6 op blz 1 en volgende……..onder DTB-boeken
In de archieven van Ambt Montfort en in de bron Schepenbank Montfort en bij het Hof van Gelre in Roermond en in de DTB-boelen van de parochie Montfort zijn familieleden van Winandus van Poll gevonden:
• Jencken/Joannes/Jan van Poll, alias Magerman, vader van Winandus 0 van Poll, 45 jaar jager/opzichter en boer in het Ambt Montfort dat zich uitstrekte van Midden Limburg tot achter Beesel/Belfeld omvatte tevens het Elmpterwald en het Brachterwald inclusief de landweer en de Steinputt. Jencken was gehuwd met Geertruien NN, en de kleinkinderen zijn hypothetisch Winand, Jan, Willem, Durrick en …dames van Poll. Jencken werkte in het Ambt Montfort als jager en boer en hij woonde in de regio Montfort op een erfleengoed.
• Winandus 0 van Poll, geschat 1490-1555, in de schepenbank van Montfort genoemd als vader van Durrick/Duer/Theodorus van Poll en mogelijk is Winandus 0 ook de vader van Winandus1 van Poll en mogelijk ook van Wilhelmus van Poll en of Petrus van Poll en of van Maria van Poll of een andere dame van Poll. De echtgenote van Winandus0 is Lysbetten van mont bergg.
• Durrick, (Theodorick/Theodorus), van Poll, rechtzaak 1530 tegen secretaris leenbank Pollart Ambt Montfort over de in de beleving van Durrick oneerlijke aanbesteding van een leengoed voor zijn dochter Lysken van Poll. Durick is de zoon van Wynandt0 van Poll en is een broer van Winand1 van Poll. Durrick erft een en ander van zijn vader Winand samen met Willem die zijn broer blijkt te zijn.. Durrick was 2 keer getrouwd (Geertruid en Berbken) Durrick heeft zelf een zoon Durk van Poll.
• Wilhem/Willem van Poll de oude, bekend van rechtzaak schepenbank Montfort aangaande een hof bij de schepenbank 1550, vermoedelijk geboren vóór 1525 of eerder bijv. 1510. Willem is een broer van de oude Durrick en het is onbekend welke kinderen er zijn en wie de partner van de oude Willem/Wilhem was.
• Winandt 1 van Poll, geboren rond 1525 en gehuwd met Agnes NN rond 1550, met kinderen. Als we ervan uitgaan dat Winandus2 de oudste zoon is en daarom het leengoed overneemt, dan is hij de eerstgeborene en daarom eerste rechten hebben op het erfleengoed Ingen Ouwen. Als Winandus 2 is geboren rond 1550, dan zal Winandus1 van Poll kort voor dit jaar gehuwd zijn met zijn vrouw Agnes NN in 1548-1549. De kinderen van Winandus en Agnes zijn niet precies bekend maar mogelijke kandidaten zijn Joannes/Jan , Lambertus Theodorus, Maria, Petrus? en Wilhelmus? van Poll en… dames van Poll.
• Petrus van Poll rond 1535 geboren en gehuwd met Margarita Helwegen rond 1565 met kinderen Joannes, Derick/Theodorus, en via leenakte Ingen Lyllaert kennen we ook de zoon Heintcken ( of Wyncken), en via DTB-akten Winand/Winandus filio Petri van Pol en de zoon Hubertus (Petri) van Poll. Er zijn ook dochters: Catharina, Trinke die huwt met Gerard Lambrechts, en Auwt/Alverta van Poll, die huwt met Aegidius Mans overlijdt op 10-08-1634 in de pestperiode in Montfort.
+ Winandt2 van Poll, geboren rond 1550 en gehuwd met Petronella Cuijpers, met minimaal 4 kinderen. Als het huwelijk met Petronella Cuijpers in 1570 plaatsvindt dan is het onwaarschijnlijk dat hun eerste kind Wilhelma van Poll pas wordt geboren in 1580, en Theodorus van 1590, Joanna rond 1593, en Wilhelmus voor 1600 en Joannes rond 1600. De tussenperioden tussen de kinderen is ook groot. Of het huwelijk is later gesloten bijv. 1575 of er ontbreken kinderen en er zijn hypothetisch genoeg kandidaten van de oude van Poll’s zonder directe ouderverbinding: Maria van Poll, Aemelia/Almeta van Poll etc.
• Wilhelmus/Willem van Poll de jongere, geboren rond 1552 en gehuwd met Elisabeth Bongers of Bongaerts rond 1570, met een vijf- of zestal kinderen. Wilhem van Poll boerde op de Bight/Voorhof en op Groot Ouwen. De vader van Wilhelmus is mogelijk Wilhelmus de oude Willem van Poll, of een andere van Poll sr. Als Willem overlijdt wordt zijn alias opten Dielgard genoemd. Zijn nakomelingen sieren zich met van Pol alias Bongers, vermoedelijk naar de achternaam van de vrouw van Willem Elisabeth Bongarts/Bongerts/van den Bongaerd.
• Joannes van Poll geboren rond 1550, en in 1595 is hij al overleden want dan wordt de weduwe Jan van Pol genoemd bij inkwartiering soldaten in 1592, Zijn naam wordt genoemd in beestenschat vlek Montfort in 1595 en in voorgaande jaren. Jan van Poll wordt genoemd als schatheffer van 1599, samen met Jan Kelleners: beide burgemeeester in mei 1599.
Jan van Poll wordt in Schepenbank Montfort genoemd bij rechtzaken tussen 1550 en 1600 en hij wordt meermaals genoemd bij Schatheffingen Montfort tussen 1580 en 1620. Het betreft dus 2 Jan’nen van Poll. Er is in Linne een Jan van Poll (Petri), heurder Visschersgoed in de Linnerweerd, geboren in Montfort rond 1570. Joannes/Jan van Poll Winandi , mijn stamvader, wordt pas in 1600 geboren in Montfort.
• Lambertus (Theodorus) van Poll, geboren rond 1560, gehuwd met NN Maxus (Anna?) rond 1595, met een viertal kinderen. Lambertus van Pol en Hubertus van Pol getuigen bij het huwelijk van Wihelmus van Pol (Winandi) en Maria (Sophia) Mans op 10-02-1620, de zoon van Winandus2 van Pol en Petronella Cuijpers. Hoewel Lambertus Pols werd geschreven is hij net als die andere Pols een van Pol, want Pols'en waren er niet in Montfort en de andere van Pol/Poll"s werden ook als Pols beschreven. De ouders van Lambertus Theodorus zijn niet bekend en inmiddels weten we dat Hubertus (Petri) van Pol is. Opvallend is de akte van DTB-Montfort van 25 Julij 1627 met de getuige Wilhelma van pol alias maxus die samen met Lamberto Cuijpers getuigt preferentibus bij het huwelijk van Casper heggen en Megtildis cupers, rozane me en pluriba matrimonium contaglut? in Montfort. De achternaam van de moeder van deze Wilhelma van Poll is van Maxus. De gezinslijst van Lambertus Theodorus van Poll en Anna Maxus volgens de genealogie van Pol 'Bongers' hapert hier: Wilhelma van Pol als dochter ontbreekt. Onbekend is wat Lambertus van Poll voor de kost deed en er is twijfel over zijn voornamen Lambertus of Theodorus.
• Theodorus/Derick van Pol, geboren rond 1565 als zoon van Theodorus sr/Durrik van Poll, en rond 1590 gehuwd met Catharina Lambreghts, opgen Ouwen, met een viertal dochters voor zover bekend.
• Wilhelma van Poll, geboren rond 1590 als dochter van Winandt 1 van Poll volgens genealogie van Pol 'Bongers, huwt rond 1605 met Wilhelmus van Ophoven alias' Wijnants' of 'Onder de Wijen' of Wijmans, van leengoed Wijershof. Wilhelma van Poll/Pols is de stammoeder van alle Ophovens in Montfort. Er zijn auteurs die aangeven dat Wilhelma van Poll een dochter van een Theodorus van Poll senior is. Op blz 5 van het originele DTB boek van Montfort lezen we; 15 Decembris 1615, Baptisata est Henricus filius Jacobi Raetzen en Maria pols (van Pol), gehuwd, met de getuigen Arnoldus timmermans nomine Petris sui henrici, Wilhelma Pols (van Pol), loco matris/in plaats van moeder, sue /zijnde Petra lijsten (de echtgenote Petronella Lijsten/Lijthens van Theodorus van Pol).
Het is bewezen dat Wilhelma van Pol een dochter van Theodorus is. De mogelijkheid bestaat dat er ook nog een Wilhelma van Winandus van Pol was. In het originele trouwboek van Montfort is een getuigenis gevonden van Wilhelma van pol alias van maxus met de getuige Lamberto Cuijpers bij het huwelijk van Caspar heggen en Megtildis cuipers op 25 july 1627. Er zijn dan 3 Wilhelma van Poll?.
• Maria van Poll, gehuwd met Jacobus Raetzen voordat de kerkelijke administratie start, overlijdt op 25-11-1632. Vermoedelijk is Maria geboren rond 1590 of eerder. We komen nog terug op Maria van Poll bij oude van Poll’s in Montfort. Jacobus Raetsen huwde na het overlijden van Maria van Poll opnieuw op 01-06-1634 met Elisabetha van Beeck met de getuigen Leetiens (Lijthens?) Joannes en Criegers (Criegels?) Petrus. Dat kreeg nog een staartje, getuige de rechtzaken bij Schepenbank Montfort en later bij Schepenbank Roermond in hoger beroep.
• Joannes/Jan van Poll, geboren rond 1600 als zoon van Winandus2 van Poll, en in 1632 gehuwd met Margaritha Maxus/Maxis, met vier of vijf kinderen. Jan van Poll en Willem van Poll, broers en zonen Winandi, spannen de rechtzaken tegen Jacob Raetzens weduwe aan in 1558. Zie voor Joannes van Poll de volgende generatie in de stamreeks van Poll.
Rag: Einde tekst van Poll uit DTB-boeken voor volgend hoofdstuk
Familieleden van Pol/Poll en zijlijnen 1530-1640
Van Peter van Poll en zijn hof het leengoed ingen Lyllaer was vooraf weinig bij mij bekend. Er blijkt echter met sprokkelwerk veel te achterhalen over Peter en zijn gezin. Petrus van Poll, geboren rond 1535 in Montfort, met nog onbekende vader van Poll en moeder NN, huwt met Margarita Helwegen/Helwich, die volgens het leenboek op ingen Lyllaert werken en wonen. Deze achternaam Helwegen komt voor in de schatheffing Schepenbank van Montfort 1580-1620. Helwegen is ook schatheffer. Margarita’s grootvader Wilhem Helwegen heurde vanaf 1553 dit leengoed in het Linnerveld te Linne, en daarna vindt verheffing plaats in 1556 en 1582, waarna zoon Willem Helwegen de eed aflegt mede namens consorten in 1603, waaronder Peter van Polle en zijn vrouw Margarita Helwegen. Van de kinderen van Petrus en Margarita vonden we Joannes van Poll, ongeveer 1570, en Derick via het leenboek uit ongeveer 157x, en mogelijk nog een zoon Petrus uit 157X. In de leenakte wordt tevens gesproken over Heijntken en we weten dat hij Wyncken van Poll uit Linne is: Windandus minor Petri van Poll. Verder is er geen informatie en het eerste DTB-boek van de parochie Linne ontbreekt. Echter Auwt en Catharina van Poll worden ook genoemd in de leenakte. Vanaf 1617 is Derick van Poll (en mogelijk later zijn zoon Derick?) de heurder namens consorten van de families Helwegen en van Poll. Na de heurder Kals van ingen Lyllaert in 1676 volgt vanaf 1701 tot 1722 de heurder/pachter Peter van Poll uit Montfort met Wendeline Snijchers, die in 1704 overlijdt, en vanaf 1705 Peter van Poll met Joanna Leijendeckers, en hun kinderen. In het originele doodboek van Montfort vinden we:
Anno 1704; 27 septembris ex hae mortali vita evo lavit ad eternitatem Wendelina snijchers uxor Petri van pol.
Overzicht tijdgenoten
*Winandus van Poll, geboren rond 1550, huwt Petronella Cuijpers rond 1570 in Montfort naar ik aanneem. Dat Petronella uit Montfort komt is niet bewezen maar er woonden wel Cuijper'sen in Montfort ( en veel Cuypers in Melick en Vlodrop en Roermond). Het echtpaar en hun kinderen zijn beschreven in de tweede generatie van de stamreeks Winandus 2 van Poll.
*Wilhelmus/Wilhelm/Willem van Pol, geboren rond 1552, huwt rond 1580 met Elisabeth NN, die volgens het begraafboek Bongers heet maar mogelijk ook Bongaerts, van den Bongaert of Bongers. De kinderen van Willem en Elisabeth worden van Pol alias Bongers genoemd in de Latijnse DTB boeken van Montfort, zijn volgens genver en de genalogie van Pol “Bongers”:
- Auwt/Andrea van Poll ongeveer 1590, die huwt met Aegidius Mans en die de zoon Peter Mans krijgen op 10-12-1617 en dochter Joanna Mans op 14-09-1619 en verder ??. Deze Auwt blijkt een dochter van Petrus van Poll van Ingen Lyllaer te zijn en Auwt en haar man Augidius Mans treden op als metgedelingen op naast Derick van Poll als heurder van ingen Lyllaer.
- Theodorus van Poll junior uit ongeveer 1590, die huwt met Camilla/Aemilia NN, die mogelijk Cremers (een familie Cremers kwam uit Gulik en boerde in Gelre) heet en die de volgende kinderen krijgen:
1. Arnoldus 1616, die sterft op 14 jarige leeftijd,
2. Cristianus 1618, die sterft op 16 jarige leeftijd,
3. Joannes 1621 die huwt met Margartitha NN (Criepers/Criegels achternaam of alias?) rond 1643, 4. Mechtildis 1623 die huwt met Matheus Leijendeckers,
5. Tilmannus, die ongeveer 3 maanden oud sterft,
6. Alberta 1626, die in 1634 overlijdt ongeveer 6 jaar oud ,
7. Jacobus 1629, die sterft bij de geboorte of die op 19-031634 sterft bij de pestepidemie?.
Op 10-03-1634 sterft Agatha van Poll die mogelijk een dochter van dit echtpaar is. Theodorus van Poll en Aemilia NN verloren dus veel kinderen op jonge leeftijd.
- Henricus van Poll, geboren als zoon van Wilhelmus ongeveer 1595, die huwt met Anna Vogels uit het Land van Julich/Gulick uit Eschweiler( volgens pastoor van Montfort) met de kinderen :
1. Petrus1 1622 inuqirty, die sterft,
2. Petrus2, die later huwt met Odilia Heuts in 1667, en
3. Henrica 1628 die sterft in 1631, en
4. Theodorus van Pol uit 1632.
Mogelijk kregen Henricus van Poll en Anna Vogels ook nog kinderen tijdens de periode zonder kloppende parochieadministratie 1635-1637, want als Petrus van Pol huwt met Odilia Heuts in 1667, dan zien we Mathia van Pol in Berg huwen met Henricus Wannins/Wambis/Wammens in 1669, en huwt Margaritha van Pol op 27-04-1670 met Joannes Paulsen, en mogelijk kreeg zij in Berg op 08-04-1669 een dochter Maria toen ze nog niet was gehuwd, maar de getuigen Henricus Wambis en Odilia Heuts duiden op directe familiebanden.
5. In de klapper van de parochie Montfort lezen we dat op 19-09-1634 Anna Bongers, van Pol, overlijdt als dochter van Henricus en NN NN. Ik neem aan dat bedoeld is Anna van Pol alias Bongers, dochter van Henricus van Pol en Anna Vogels, die huwden op 28-10-1621. Henricus was de zoon van Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongers, die huwden rond 1580.
In het originele doodboek van Montfort vinden we Anno 1704; 18 novembris 1704 ob dormivi in domino Henricus van pol. Dat kan niet Henricus van Poll uit 1595 zijn. Het betreft mogelijk? de opperknecht Dirck van Pol die 57 jaar werkte en woonde Opgen Ouwen en die getuigt in de slagboomaffaire van Munninckshof met de Berger bewoners, maar waar we niet van weten wiens zoon hij is omdat hij zal geboren zijn gedurende de Pest in Montfort met een gebrekkige administratie in Montfort. Mogelijk is Dirk van Pol een Derick/Durick, een zoon van Derick van Poll op Cleyn Ouwen?.
Theodorus/Derick (Winandi) van Poll huwt Catharina NN in Sint Odilienberg rond 1610 en hun kinderen zijn:
1. Elisabeth ongeveer 1610, die huwt met Theodorus Severijns
2. Winandus ongeveer 1615, die overlijdt
3. Petronilla1 van 11-02-1618, die overlijdt
4. Alverta/Aluerta van 02-05-1621, zonder nadere informatie
5. Winandus2 van 27-12-1621, die overlijdt op 29-12-1621
6. Petronilla2 van ..-04-1623, die op 16-04-16243 overlijdt enkele dagen oud.
7. verder onbekend
Een jongere Theodorus (Henrici)) van Pol huwt met Catharina NN rond 1655.
Ze hebben de volgende kinderen:
1. Anna van Pol uit 1656, die huwt met Petrus Vogels, die de kinderen Cornelia1 1701, Cornelia2 1714 en Cornelia3 uit 1716 Vogels krijgen evenals Joanna 1696, Joannes 1704, Margartita1 1696 en Margarita2 1698 en de zoon Wilhelmus Vogels van 1706 krijgen, die op 23 jarige leeftijd huwt met de 38 jarige Mechtildis Jacobs uit Montfort, en wiens zoon Wilhelmus op 33 jarige leeftijd huwt met de 27 jarige Maria Catharina Jansen uit MerumHerten. De dochter Mechtildis Vogels huwt op 36 jarige leeftijd met de 32 jarige Nicolaas Beckers in Sint Odilienberg, en de dochter Helena Vogels huwt Reiner Muysers uit Posterholt,
2. Jacobus van Pol 1659, van Theodorus en Catharina, die huwt met Maria Maxus/Marcus in 1685 en na haar dood op 25-01-1686 en haar zoontje Joannes van 10-01-1686, die overlijdt op 17-01-1686. Jacob van Poll huwt nu met Cristina van Pol uit Linne? in 1687 en hun kinderen Maria 1688, die 2 maanden oud overlijdt, Petrus 1690, die huwt met Margartha Vogels en later met Joanna van Neer. Jacobus van Poll huwt voor de derde keer in 1705 met Helena Leijendeckers in Montfort maar er zijn geen kinderen gevonden.
3. Petrus van 1665, die mogelijk huwt in Linne, Beek, Bracht of Echt?. 4. Joannes van 1669. Jan en Jacob van Pol waren als boer in Montfort en in Linne langdurig actief in het Linnerveld rond Lyllaer en Struyken, en het Craevelt. Ze komen voor in het bunderboek van Linne (Jan Ruiten, bunderboek en Schepenboek Linne) en Land van Montfort, Roebroeck),
5. Leonardus van 1674,
6. Elisabeth van Pol van 1678.
*Petrus van Poll, zoon van Wilhelmus van Pol alias bongers, uit ongeveer 1600, die huwt met Magtildus Joachims, en hun kinderen zijn :
1.Anna 1632, diie huwt met Petrus Vercoulen,
2.Wilhelma/Wilhelmina 1631 die sterft 12 dagen oud,
3.Henricus 1632 die sterft voordat hij een jaar oud wordt,
4.Joannes en Margarita een tweeling die overlijdt op de dag van geboorte in 20-09-1634, en
5.Wilhelmus 1641, die op 24-05-1673 als Guilhelmus van Pol huwt met Sophia Spanderbrouck of Spandrebork of Spanderbroek/Spanderboick met de getuigen Henricus Spanderbrouk en Mathias Jacobi en gingen wonen in ?? , We weten niet waar Willem van Poll en Sophia Spanderbroek gingen wonen en of zij kinderen hebben.
en tot slot:
6. Elisabeth van Pol uit 1645, zonder nadere gegevens.
Spanderbrouk/Spanderborck
De familienaam Spanderbrouk komt in Montfort tussen 1600 en 1680 voor bij een oude Sebastinus Spanderbrouk, die overlijdt in 1621 en bij een jongere Sebastianus Spanderbouk, die was gehuwd met Gudula NN, en als weduwnaar overlijdt op 06-10-1645 in Montfort. Henricus Spanderbrouk getuigt bij het huwelijk van Sophia Spanderbrouk met Wilhelmus van Poll en hij overlijdt op 02-11-1679. Henricus Spanderbrouk was gehuwd met Emerentiana NN, en waarschijnlijk is Henricus de vader van Sophia Spanderbrouk. In Montfort worden wel hun zonen Joannes en Sebastianus geboren in 1642 en 1643. Een oudere Lucia Spanderbrouk huwde in 1622 in Montfort met Wilhelmus Maessen. Een jongere Sophia Spanderbrouk huwt op 01-10- 1651 met Theodorus Thellers in Montfort. Een Godefridus Spanderbrouk overlijdt in 1645 en een Sebastianus Spanderbrouk overlijdt in 1645. Een Johannes Spanderbrouk, geboren in 1642 sterft in 1665. het lijkt erop dat Sopia als vader Henricus en als moeder Emerentiana heeft, en dat haar broertjes Sebastiaan, Johan en Godefridus zijn overleden. Sophia’s opa was waarschijnlijk Sebastianus Spanderbrouk en de oma Gudula NN. Bij het huwelijk van Wilhelmus van Poll en Sophia Spanderbrouk op 24-05-1673 getuigen Henricus Spanderbrouk en Matthias Jacobi. Waar Wilhelmus van Pol en Sophia Spanderbrouk wonen en werken, is onbekend. Over kinderen zijn geen gegevens gevonden. Wilhelmus (Wilhelmi , alias bongers) is geboren op 25-11-1641 en is bij het huwelijk dus bijna 32 jaar. Van zijn vrouw Sophia weten we noch geboortedatum en -plaats , noch datum en plaats van overlijden. Was Sophia voorheen gehuwd met Theo Thellers en is zij bij haar 2e huwelijk veel ouder dan Wilhem?.
Joannes/Jan van Poll, zoon van Wilhelmus, van ongeveer 1600, zonder nadere gegevens. Joannes heeft de broers Theodorus, Henricus, Petrus en de zussen ?? van Poll alias Bongers.
Theodorus/Derick van Poll uit ongeveer 1565 en Catharina Lambreghts huwen rond 1590 of later. Theodorus/Derick Theodori van Poll wordt ook scabinus/schepen van Montfort genoemd. Theodorus/Durck van Poll was heurder op (Groot) Ingen Ouwen en zijn schoonvader Lambertus( Lem) Lambrechts was met (oom) Wilhem van Poll heurder op Groot ingen Ouwen voor Derick van Poll. Winandus 2 van Pol en zijn nakomelingen waren betrokken bij Cleijn ingen Ouwen.
Theodorus van Pol jr is een zoon van Theodorus van Poll sr van rond 1540 en NN NN in Montfort. De kinderen zijn volgens de DTB-boeken en de genealogie van Pol ‘Bongers’:
1. Alverta ongeveer 1595, die huwt met Joes Leijendeckers op 25-10-1622 in Montfort ( is Alverta Alberta?),
2. Elisabeth ongeveer 1600, die huwt met Jacobus Aredts/Arets op 22-10-1624 in Montfort. Hun kinderen in Montfort zijn Arnoldus Aredts van 25-02-1625 met de getuigen Jacobus Raetzen (van Maria van Pol) en Ida Camp. Arnold overlijdt op 11-11-1632 op 7 jarige leeftijd. De dochter is Maria van Pol van 10-10-1628 met de getuigen Andreas Cuijpers en (een oudere) Maria van Pol. Maria van Pol huwt later met Anthonius van Montfort en zij overlijdt op 23-11-1665 op 37 jarige leeftijd.
3. Anna of en Alverta ongeveer 1600, die in het huwelijk treedt met Joes Leijendeckers op 25-01-1628 nadat haar zus Alverta van Poll als zijn eerste vrouw is overleden,
4. Mechtildis van Pol ongeveer 1608, die huwt met Paulus Dorpmans op 14-08-1639 en later met Mathias Frencken op 05-05-1648. Van de kinderen met Paulus Dorpmans zijn gevonden: Catharina1 van 25-11-1640 die overlijdt als kind, Theodorus van 11-10-1643, Joannes van 16-01-1647 met getuige Johanna van Pol, en Catharina2 Dorpmans van 29-01-1651( datum klopt niet). Kinderen met Mathias Frencken zijn in Montfort niet gevonden.
5. Lydwinae van Pol, die op 20 jarige leeftijd overlijdt op 03-02-1631.
Kinderen van LambertusTheodorus van Poll, geboren rond 1560 en NN (Anna?) Maxus, die huwen rond 1595 in Montfort. Lambertus Theodorus? is een broer of een neef van Winandus1 van Poll. De gegevens zijn ontleend aan de DTB-boeken en de genealogie van Pol van ‘Bongers',
1. Catharina ongeveer 1595, huwt later met Ger Lambreghts op 25-11-1615 en zij krijgen zes kinderen Lambreghts resp. Elisabeth 1621, Anna 1623, Arnoldus1 van 1625, die als kind overlijdt, Mathias 1627, Adam 1629 en Arnoldus2 van 1631. (Of is Catharina van Poll Petri van ingen Lyllaer?).
2. Leonardus ongeveer 1605. Leonardus getuigt bij het huwelijk van Mechtildis van Pol, zijn zus, die op 24-07-1639 in Montfort huwt met Severinus Severen. We weten niet waar Leonardus is gebleven en of met wie hij was gehuwd. Hij is niet in Berg gevonden of in Echt en we mogelijk ging hij naar Linne of is hij overleden na 1639.
3. Maria ongeveer 1608. Zij huwt met Leonardus van Lerop en ongeveer een jaar later overlijdt zij op 04-11-1633 nadat zij haar kind al heeft verloren. Leonardus van Lerop huwt een jaar later opnieuw en wel met Elisabeth Wijnrijcxs op 04-03-1634, mogelijk uit Heel. Volgens Wim Bongers staat in het originele doopboek van de parochie Montfort, dat Maria als zij sterft op 4-11-1633, een dochter van Theodorus van Pol wordt genoemd, hetgeen inhoudt dat Maria niet de dochter van Lambertus van Pol en NN ( Anna?) Maxus is. Er bestaat ook een mogelijkheid dat Lambertus van Pol eigenlijk Theodorus van Pol heet.
4. Mechtildis ongeveer 1610. Zij huwt met Severinus Severen in Montfort op 24-07-1639 en zij krijgen een twaalftal kinderen Severen/Severins/Severijns.
In de klappers van de DTB-boeken van Montfort en op internet bij g.bucks/genealogie/917.htm vinden we: Joannes Severen 1643 die sterft bij de geboorte, Emelia 1645 die 8 maanden oud wordt, Theodorus 1646, die later als militair huwt met Johanna van Laschert/Lachet, die een dochter is van Nicolaus Laschert/Lachet en Catharina Raetzen/Raetsen in Montfort uit 31-12-1647 en een zus van Wilhelmus Lachet van 08-10-1643, Joannes Serverinus 1648, Elisabeth 1649, Aemalia 1652, Joannes2 van 1655, Anna Catharina van 1656, die huwt met Theodorus Timmermans op 10 mei 1682 te Montfort, en Augustinus van 1659, Albertina van 1661 en Gertrudis Severen van 1665.
Opvallend is dat in het originele doopboek van Montfort een Margaritha filia Anna Maxus getuigt met Johannes de Groot in het jaar 1628. Anna Maxus overlijdt in Montfort op 22-12-1634.
De akte van 25 julij 1627 noemt bij het huwelijk van Caspar heggen en Megtildis cuijpers als getuigen Lamberto cuijpers en Wilhelmo van pol alias maxus en pluribus matrimonium contaquruut. Conclusie Wilhelma (of Wilhelmus?) Theodori van pol, die naar de moeder genoemd, alias maxus is.
Theodorus van Pol senior, geboren rond 1540 en gehuwd met NN rond 1565, met o.a. een zoon Theodorus, scabinus. Er zijn rond 1600 een zestal Theodorussen in beeld in of nabij Montfort , Jong en oud ( 2 of 3 van een oudere generatie) en zonen van resp. Durrick, Willem, Winand en Peter van Poll en …. Ze ( Durrick, Derick, Theodorus) zijn allemaal boer in en nabij Montfort en zij behoren bij Groot Ouwen, Cleijn Ouwen, hof Breidewegh, de Voorhof, Ingen Lyllaer en hof ‘t Huys of in ‘t Broexken.
Origineel DTB-boek parochie Montfort en de genealogie van Pol 'Bongers".
In het originele doopboek van Montfort in Latijn, dat is geraadpleegd in 2013 en 2104 lezen we:
Op 18 Martij 1631 bij het dopen van Wilhelma van pol, dochter Petri van pol en Megtildis (Joacgims) dat Andreas Cuijpers en Petronilla (Cuypers? of staat er van Gulick?)
Winandi van pol uxor, getuigen en dat tevens het kind Annae wordt erkend alteri una figura post prior en nata, door het echtpaar met de getuigen Joannes Meulenaars en Petronilla lijsten, vidua Theodori van pol
Annae is geboren op 28 juni 1629 als dochter van de ongehuwde Megtildis Joacgims en was toen nog niet erkend ( illegitima concubita) als kind door Peter (Wilhelmi) van Pol, zoon van Willem van Pol en Elisabeth Bongers. Pertronilla was dus de weduwe van een oudere Theodorus van Pol en zij wordt in andere akten ook Petra lijsten en soms Petra lijsten van pol genoemd: Petronilla lijsten vidua Theodori van pol.
Generatie 2 Winandus van Poll en Petronella Cuijpers van Gulik?
Winandus van Poll ongeveer 1550 tot vermoedelijk 1633/1637
Winand van Poll is geboren rond 1550 in Montfort als zoon van Winand van Pol en Agnes NN, die rond 1545 zijn gehuwd. Winand 2 van Poll is vermoedelijk overleden tijdens de pest in Montfort toen er gedurende 1,5 jaar geen administratie was. De datum is een hypothese maar bij het overlijden van zijn vrouw op 16-09-1633 leeft hij nog. Na de hervatting en weer uit orde geraken van de administratie gedurende de Pest, wordt hij niet meer genoemd in het begraafboek van de parochie Montfort. Winand zal in Montfort of in Sint Odiliënberg overleden zijn tussen 1533 en 1537.
Winandus van Poll huwt Petronella Cuypers van Gulik in Montfort of in Melick rond 1570 en hun kinderen zijn Wilhelma 1580, Theodorus 1590, Cornelis rond 1590 (het is niet duidelijk wiens zoon hij is ), Maria 159x, Joanna 1593, Wilhelmus 1600, en Joannes (onze stamvader) rond 1600. De dochter Maria van Pol van 1590-1595 huwt met Jacob Raetsen, de zoon van de koster Jacob (van Willem) Raetzen. Maria/Mercken is een dochter van Winand van Poll. Maria van Poll was de partner van Jacobus Raetzen jr in Montfort. Ze overlijdt aan de pest op 25-11-1632 zoals ook gebeurt met enkele van haar kinderen. Haar erfenis zal dertig jaar later tot een omvangrijke rechtzaak in hoger bereoep leiden.
Wilhelma (Theodori) van Poll, ook aangeduid als Wilhelma Pols, huwt Wilhelmus van Ophoven, zoon van schepen Rutger van Ophoven, alias ‘Wijmans/Wijnants’ van de boerderij en leengeod ‘Onder de Wijen of Wijerhof ’ nabij Posterholt, in 1618. Of de dame Wilhelma Winandi van Poll huwde zoals de genealogie van Poll ‘Bongers’ aangeeft wordt betwijfeld. Theodorus van Poll huwt Catharina NN (Cremers?) in Sint Odiliënberg, Cornelis van Poll huwt Justina NN (in Linne?) en zijn vrouw wordt genoemd als getuige Justina Cornely van pol uxor blz 19 originele doopboek Montfort bij de geboorte van een kind van Henricus van Poll), Joanna van Poll huwt Theodorus Beckers, en Wilhelmus van Poll huwt eerst Sophia Maria Mans filia Aegidius Mans, en op latere leeftijd Mechtildis Wolters. Dit laatste huwelijk was kinderloos. Joannes van Poll onze stamvader huwt met Margaritha Maxus.
Petronella heet volgens Wim Bongers `met de achternaam Cuijpers maar ik lees in de originele tekst van de DTB-boeken op blz. 8 van het Doopboek ruijgoolt of toch cuijpers?. Als we de tekst 170 van blz 18 Die 18 Marty 1631 van de geboorte van Wilhelmae van Pol en Annae van pol, dochters van Petrus (Henrici) van poll en uxorit Megtildis (Joacgims) met de vier getuigen Andreas cuijpers, Petronilla ??, Joannes mullenaers en Petronella lijsten vidue Theodori van pol, uit het originele doopboek van Montfort ernaast leggen dan lees ik: rungeutt/run gulitt/van gulikk of van gulick maar ik kan het onduidelijke schrift niet goed genoeg lezen om zeker te zijn.
Mogelijk komt Petronilla (Cuijpers) uit Melick (van gulik) of haar achternaam is van gulick?. Zie de notitie dat Winand van poll nog een achterstallige klus met 'verv' aan een boerderij Rathomshof van de paters van Sint Odiliënberg, had in Melick bij het aangaan van het heuren van Ingen Ouwen van de Paters Minderbroeders uit Berg/Roermond. Zie de DTB-boeken in Latijn van de parochie Montfort met Petronella cuypers/van gulick.
Petronella Cuypers heeft voor mij onbekende ouders. Zij zal net als haar echtgenoot Winand van Poll, geboren zijn vóór 1550. Petronella NN vinden we in Klappers Begraafboek op 16-09-1633, echtgenote van van Pol Winandus. Omdat in het origineel van het begraafboek echtgenote staat, weten we dat Winandus van Poll dan nog leeft.
De familienaam Cuijpers of Cuypers of Cupers of Kuijpers komt in Montfort regelmatig voor in de parochieadministratie als mannelijke en vrouwelijke getuigen bij geboorten en huwelijken. De achternaam komt ook in Vlodrop, Melick (onder Gulick) en Roermond voor.
De eerste vermelding Cuijpers in de Klappers in Montfort is 1615 als de parochieadministratie op gang komt. Met de achternaam Cuijpers vinden we als eerste in het doopboek Wilhelmus Cuijpers van 12-02-1627, zoon van Jacobus Cuijpers en Maria NN ( Lambrechts blijkt uit het trouwboek), die als Wilhelmus Kuijpers overlijdt op 07-10-1634. Deze Wilhelmus Cuijpers lijkt twee generaties jonger dan Petronella Cuijpers.
In de klapper van het Begraafboek parochie Montfort vinden we bij de familieleden of naamgenoten Cuijpers/Cuypers/Kuipers/Kupers die rond 1620 overleden zijn: Theodorus Cuijpers, NN, overleden 12-08-1616, en Anna Cuijpers, e.v. NN Gerardus, die overlijdt op 22-09-1623, en Henricus Cuijpers, NN, die sterft op 10-12-1629, en Andreas Cuijpers, NN, die sterft op 01-11-1633, en Judith Cuijpers, die overlijdt 02-04-1633, en Cornelia Cuijpers, dochter van Henricus Cuijpers en NN, die overlijdt op 29-12-1633, en tot slot Jacobus Cuijpers die overlijdt op 25-06-1634 en Jacobus2 Cuijpers, die overlijdt op 15-04-1635. Op 22-10-1632 overlijdt Elisabeth Cuijpers, weduwe van NN NN, (die Henricus Eickelberch blijkt te heten, en hij is overleden op 01-11-1631).
De oudste Cuijpers Theodorus resp. Anna, Andreas, Henricus, Cornelia, Judith, en Jacobus Cuijpers kunnen geboren zijn vóór 1550. Ze zijn dan even oud als Petronella Cuijpers of een generatie jonger dan Petronella zoals Judith en mogelijk nog een generatie jonger Gerardus Cupers en zijn vrouw Agnes NN (Raetzen blijkt uit het trouwboek), die op 10 en 11-09-1634 het kindje Maria en het kindje NN verliezen naar ik aanneem bij of direct na de geboorte.
Mogelijk zijn Theodorus, Jacobus, Hendricus, Joannes, Anna en Elisabeth ook een broer of zuster van Petronella Cuijpers of is een van de heren Cuijpers haar vader. Althans als Petronella uit Montfort komt. Een Petronella Cuijpers die rond 1570 huwde, heeft waarschijnlijk zussen en broers in Montfort of zij zou van buiten Montfort moeten komen.
Als getuigen met de achternaam Cuijpers komen we bij de geboorte van kinderen Cuijpers tegen: Andreas 1628, Ida 1629, Alarda 1623, Andreas 1625, Jacobus 1632, Gerardus 1629 en Joannes Cuijpers uit 1643.
De eerste huwelijken Cuijpers, die zijn geadministreerd in Montfort, waar overigens vier keer een van Pol bij de huwelijken getuigt, zijn:
Jacobus Cuijpers x Maria Lambregts 1620,
Gerardus Cuijpers x Agnes Raetzen 1625,
Lambertus Cuijpers x Oda Wolters 1634, en
Mechtilda Cuijpers/Cuypers x Caspar Hegghen 1627.
Verder vinden we Elisabeth Cuijpers, die huwt met Joannes Theodori ? (Stummels) , gezien getuige Theodorus Stummels en Lambertus Lambreghts met toestemming van de pastoor van Berg in de originele DTB op 24-07-1622 maar er zijn geen kinderen Stummels in Montfort gevonden wel 2 Theodori in Montfort waarvan een van Joannes,
en
Elisabeth Cuijpers, die huwt met Henricus Eickelberch op 10-10-1630.
Deze leden van de familie Cuijpers zijn tussen 1590 en 1610 geboren.
In de genealogie van Pol 'Bongers' is Petronella Leitens opgenomen maar deze dame wordt vaak Petronella van Pol alias Lijsten of Petra lijsten alias van Pol genoemd en zij is gehuwd met een Theodorus van Pol of wordt zijn weduwe/vidue genoemd.
Uit het overzicht Geboorten, huwelijken en overlijdens van de familie van Pol/van Poll vanaf 1500, dat ik verkreeg via Wim Bongers, had ik aanvankelijk als echtgenote van Winandus 2 van Pol Petronella Leitgens/Lijthens/Lijsten/Letiens/Leetens overgenomen. Volgens Wim Bongers is deze informatie niet juist omdat Petronella Cuypers, uxor Wijnandi van Pol in 13 januari 1619 optreedt als getuige bij het dopen van Catharina van Ophoven, dochter van Wilhelmus ‘Wijmans’ van Ophoven en Wilhelma van Pol. De familienaam Leitgens/Lijthens komt eeuwenlang voor in Noord- en Midden Limburg ook in Montfort maar is inmiddels uitgestorven. De oudste mij bekend Leitgens is Arnoldus Leitgens die gehuwd was met Catharina Hermes in 1673 te Montfort en Wilhelmus Leitgens die in 1693 huwde met Margaretha Daemen in Montfort. Opvallend is dat enkele van Pol/Poll als getuige de alias Lijsten hebben. Petronella Leitgens/Leijsten/Lijsten was gehuwd met een Theodorus van Poll. Petronella Leijsten, NN, die vaak getuigt, overlijdt in Montfort op 10-08e-1634 vanwege ouderdom of mogelijk aan de pest. Volgens een ‘clagt’ in het Schepenboek Montfort 1530-1600 woonde een oude Durck/Theodorus van Poll rond 1550 in een hofken naast Lijsten.
Vervolg kinderen van Winand van Pol/Poll
De dochter Joanna van Pol huwde op 15-10-1619 met Theodorus Beckers/Bekkers en in het Doopboek is in de klapper gevonden: Joannes Bekert/Bekkers, geboren 19-07-1620 als zoon van Bekkers Theodorus en Joanna NN ( van Pol), met de getuigen Winandus van Pol en Catharina Klockhuis. Mogelijk woonden Theodorus Bekkers en Joanna van Pol later in Berg op de Munnichshof . Volgens Jan Timmermans kreeg het echtpaar minimaal nog een kind maar ik weet niet waar hij het bewijs heeft gevonden. Zie verder bij relaas familie Beckers in Montfort.
Wilhelmina/Wilhelma (Theodori) van Pol, huwde met Wilhelmus van Ophoven alias “Onder de Weijen”. Wilhelmus van Ophoven alias Wijmans leefde van 1590-1652 en hij huwt met Wilhelma Pols/van Pol op 27-01-1618 te Montfort. Wilhelma is geboren rond 1590 en zij overlijdt in 1678. Wilhelma's achternaam wordt geschreven als Pols, van Pol en van Poll. Een Wilhelma van Pol wordt in de Latijnse originele DTB-boeken van Montfort genoemd als dochter van Theodorus van Pol en niet als dochter van Winandus van Pol. Echter. Op 6-05-1629 lezen we in het doopboek Montfort onder 150 dat is gedoopt/ aqua prae est filio Theodori van pol en Amilia NN (Cremers?) uxorit oni fuit inditury nomen Jacob, met de getuigen Wilhelma van pol Winandi filia en Ida Criegels. Er is dus toch een Wilhelma Winandi van Poll.
Verdere familiecontext
Omdat we graag weten met welke van Poll’s Winand in Montfort omringd was, zijn de van Poll’s in deze tijdspanne opgezocht. Daar gaan we in de tekst nader op in.
Van de kinderen van Ophoven/Wijmans is gevonden, Catharina 'Wijmans' uit 1619, Alverta van Ophoven 1620, Theodorus 1 1621, Johanna 1623, Petrus 1626 en Theodorus van Ophoven uit 1640 gevonden. In het Begraafboek vond ik onder vader Wilhelmus van Ophoven een dood kind XX genoteerd onder Ophoofen op 11-10-1634, en een zoon Petrus 1626, gestorven op 12-10-1645, en zoon Renerus 1628, die sterft op 20-09-1634. Volgens genealogie Eijkman, de Winter op internet zouden er nog meer kinderen zijn geboren: Rutgerus 1638, Theodorus2 1640 en Joannes van Ophoven uit 1641. Volgens de genealogie van Ophoven Montfort is Dominicus van Ophoven, de ontginner en eerste NCB-voorzitter, acht generaties van Ophoven jonger, een afstammeling van Wilhelmus van Ophoven en Wilhelma NN (Pols, van Poll). Zie genealogie van Ophoven in het boekje: De van Ophovens en Jaegers als ontginners, Sjang Hoeymakers, Elsendorp, 1984.
Joanna van Ophoven huwde met Hubertus Nijssen in 1652 en ze kregen een zoon Wilhelmus Nijssen in 1653. Theodorus van Ophoven huwt Anna Laumen in 1677 en ze hebben de kinderen Wilhelmus van Ophoven uit 1665 en Joannes van Ophoven uit 1678. Theodorus van Ophoven overlijdt op 24-05-1695 in Montfort. Alverta/Huerta van Ophoven huwt Arnoldus op den Graef(f) in 1646.
Wilhelmus van Ophoven en Wilhelma van Pol waren heurder van Hof onder de Wijen/ Hof Wijershof/Wilgenhof in het huidige Posterholt thans Vuurenhof genoemd en toendertijd een leengoed nabij Putbroek-Echt-Montfort. De vader van Wilhelmus van Ophoven/Wijmans was Rutger van Ophoven/ alias Rutger Onder gen Wijnen, die gehuwd was met Joanna NN en die schepen van Montfort was. Rutger van Ophoven overlijdt in Montfort gedurende de pest.
Vuurenhof/Weijershof als leengoed en pachtboerderij nabij ingen Ouwen
De Hof Wijershof, tegenwoordig Vuurenshof/Vurenhof genoemd, en is momenteel in bezit van de familie van Nathalie Roubroeks in Posterholt, omdat het via de vrouwelijke lijn Zeegers in deze familie kwam als voormalige pachtboerderij. De boerderijpoort en de muren van de gesloten hoeve zijn gesloopt. De familieleden Zeegers pachtten ook Jongenhof, Aerwinkel, een hof op Roskam en de Vuurenhof. Buren van Wijershof als leengoed waren Daswijlerhof, dat goed ingen Raedtgen te Berg, Ingen Ouwen genoemd te Echt/Montfort/Berg en Aerwinkel nabij Posterholt/Reutje. Het leengoed Onder de weijen/Wijershof wordt al genoemd in de Jaarrekening Ambt Montfort van 1400. Rutger van Ophoven en zijn zoon Wilhelmus van Ophoven zijn de stamvaders van Wullem van Ophoven de Koupman, burgemeester van Montfort en zijn broer Dominicus van Ophoven, de ontginner en grootgrondbezitter uit Montfort, die de eerste voorzitter van de NCB werd.
In 1679 wordt Corst Rinbooms, gehuwd met Fijken Pachtlands, en kleinzoon van Lisken van Poll afkomstig uit Linne en Hendrick Rinbaum, schepen van Berg, heurder van Vurenhof genoemd. Hun familieleden waren ook heurder van Daswijlerhof in Reutje en Aerwinkel in Posterholt. Nog in 1732 verklaarde Willem Reynboom, dat zijn ouders voorheen liefs 21 jaar halfluydens van Wijerhof zijn geweest. Hijzelf werd heurder van de Hof Aerwinkel. (volgens informatie van Jan Ruiten, Daswijlerhof in het Reutje op internet).
De vader van Wilhelma van Pol, Winandus van Pol was toen heurder op Ingen Ouwen, dat toendertijd dieper in het Schinkelenbroek lag dan het huidige op GenOuwen te Montfort, dat op 500 meter afstand van het oude leengoed dichter bij Montfort is gebouwd na een brand van het oude leengoed ingen Ouwen.
Einde Vuurenhof.
De kinderen
Wilhelma van Poll getuigt samen met Hubertus Pollarts bij de geboorte van Angen Moubosch/Aufmouboursch Windala op 28-02-1616, dochter van Richardus Paulus --, en Maria NN. Of er is sprake van een Duitstalige achternaam of er is sprake van een verbastering van de de hoeve Angen/Ingen Munsterbosch? en is de echte achternaam bijv. Kempkens vergeten bij de notatie zoals bij hoeve ‘Onder de Weijen’ gebeurde met van Ophoven. Uit later onderzoek blijkt dat de naam AngenMoubosvch etc. ook voorkomt bij de vicillus op Hobert op 16-01-1621, Arnold van Camp gehuwd met een Maria opgen Moubosch (Kempkens?).
Theodorus (Winandi of is het Wihelmi ?) van Pol huwde rond 1610 in Sint Odilienberg met Catharina NN, en zij kregen volgens de genealogie van Pol ‘Bongers’ in Montfort de volgende kinderen: Elisabeth rond 1610, Winandus rond 1615, Petronilla 11-02-1618, Alverta van 02-05-1621, nog een Winandus van 27-12-1621, nog een Petronella van xx-04-1623. Elisabeth van Pol huwde Theodorus Severijns op 02-02-1633. In het Trouwboek is Elisabeth aangeduid als alias Bongerts maar ik begrijp niet waarom omdat alias Bongers wordt gebruikt bij afstammelingen van Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongers, of omdat Bongerts/Bongaerts als alias gebruik werd bij hof Bongaerts/huize de Bycht/de later Voorhof?. De alias Bongers past wel bij Theodorus van Pol en Aemilia NN, maar zij hebben geen Elisabeth voor zover ik weet.
Winandus sterft als hij ongeveer 6 jaar is, Petronilla sterft ongeveer 5 jaar oud, over Alverta weten we niks tenzij de op 10-03-1634 overleden Agatha van Pol, dochter van Theodorus van Pol en NN Alverta betreffen, de tweede Winandus sterft mogelijk 2 dagen oud op 29-12-1621, en de tweede Petronella sterft enkele dagen oud op 16-04-1623.
De ‘hypothetische’ zoon van Winand 2 Cornelis van Pol huwde Justina NN buiten Montfort en we weten verder niets van Cornelis van Pol en de mogelijke nakomelingen behalve de getuigenis van Justina Cornely van pol uxor, bij de geboorte van Henricus van Pol, zoon van Henricus van pol Wilhelmi of alias bongerts, en Anna Vogels op blz 19 originele doopboek Montfort. Dit kan duiden op een directe familieband (broer) tussen Cornelis en Henricus van Pol. In Berg en Linne komen we niet verder omdat daar de oude DTB-boeken ontbreken. De naam Cornelis van Poll treffen we later wel aan in Linne als er rond 1700 kinderen gevonden zijn van een Cornelis van Poll, een nakomeling?. Cornelis van Pol kan ook een zoon zijn van Theodorus van Pol en Catharina Lambrechts/Lambreghts. die rond 1590 huwden of van Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongerts, die rond 1580 huwden.
De zoon Wilhelmus van Pol, van Winandus2, huwt Sophia Maria Mans Aegidy op 10-02-1620 en zij krijgen de kinderen: Catharina 28-10-1621, Ronsili/Rosali? van 19-11-1624, en Gertrudis van 14-10-1629 en Maria van 17-07-1632. Catharina huwt met Henricus op den Graef. Van Ronsili weten we niks evenals van Gertrudis maar mogelijk overlijdt een van de twee op 17-11-1632, Maria overlijdt op 24-02-1633. Op 11-10-1634 sterft NN van Poll, kind van Wilhelmus van Poll en NN ( Maria mans).
Het overlijden van Sophia Maria Mans is niet gevonden in de klapper van het Begraafboek maar volgens het originele doodboek in de pestperiode van 1635-1637 blijkt dat Maria van Pol-Mans is gestorven op 24-02-1633 tezamen met haar 7 maand oude dochter Maria. Mogelijk zijn haar kinderen op Catharina na door deze ziekte overleden. Uit het originele doodboek blijkt dat op 11-10-1634 2 de kinderen van Wilhelmus van Pol sterven. Catharina van Pol huwt op 25-10-1644 met Henricus op den Graef waarvan we weten dat hij consul/burgemeester en schepen van Montfort is geweest. Er worden kinderen op den Graef-van Pol geboren; Maria 1645 en Nicola 1649. Henricius op den Graef overlijdt op 66 jarige leeftijd op 21-07-1686 en Catharina van Pol overlijdt op 08-08-1653? (nog controleren).
Een Henricus op den Graef trouwt op 21-10-1664 met Cornelia Rozen in mogelijk zijn tweede huwelijk. Cornelia Rosa/Rozen overlijdt op 14-05-1681. Henricus opden Graef 1620 heeft broers Arnoldus 1622, NN gestorven 1623, een zus Helena 1627 en Michael 1629. Helena op den Graef zal op 09-06-1675 huwen met Winandus van Pol, een zoon van Joannes Winandus van Pol en Margaretha Maxis. Nicola op den Graef huwt op 14-01-1671 met Joes/Joannes Vogels en zij krijgen een vijftal kinderen Catharina 1671, Theodorus 1674, Isabella 1679, Maria 1682 en Isabella Vogels 1686. Volgens het doopboek krijgt een Nicola op den Graef op 17-05-1687 een ill. dochter Catharina met Hendericus Gerken. Dat kan een 8 jaar jonger familielid Nicola zijn. Maria op den Graef huwt op 23-01-1663 met Jacobus Timmermans. Vreemd genoeg worden enkele op den Graef ook op den Graaff , opten Graef en zelfs Graven genoemd.
Op 31-10-1651 huwt Wilhelmus van Pol op 50 of 51 jarige leeftijd opnieuw en nu met Mechtildis Wolters en dit huwelijk is kinderloos. Mechtildis Wolters overlijdt op 14-03-1671 in Montfort en haar geboorte in Montfort is niet gevonden. Willem van Pol overlijdt op 14-02-1683.
Wilhelmus van Pol en zijn broer Jan/Joannes van Poll ‘claegen’ in 1659 de weduwe Lysken weduwe van Jacobus Raetzen aan vanwege een aantal onderwerpen uit de erfenis van Mericken van Poll, die in 1634 is overleden als eerste echtgenote van Jacob Raetzen. De rechtzaak speelt in 1660 voor het gerecht/schepenbank van Roermond in hoger beroep. Zie Schepenbank van Roermond in hoger beroep voor dit juweel van een familierechtzaak van 120 blz. dossier waar de geschillen en de procedures en de geraadpleegde getuigen op sprekende manier aan de orde komen.
Notitie begraafboek door Fedor Coenen
In een notitie van Fedor Coenen en een zoektocht in het Begraafboek van Montfort lezen we dat er in 1634 veel sterfgevallen vanwege de pest zijn en of bij de de geboorte waren:
Jacobus van Pol, NN, sterft op 19-03-1634. Jacobus was geboren op 06-05-1629 als zoon van Theodorus van Pol en Aemilia NN, pachters op den Voorhof.
Rutgerus 'van Pol' 07-09-1634, schepen, blijkt uit informatie van Wim Bongers uit het begraafboek Rutger van Ophoven te zijn en hij is de schoonvader van Wilhelmina van Poll, gehuwd met Willem van Ophoven. Rutger van Ophoven was schepen en schatheffer en burgemeester van Montfort.
Anna (Vogels) echtgenote van Henri/Henricus van Pol op 19 september, halfer op Bongartshof, de Voorhof van het kasteel Montfort.
Joanna van Pol op 23 september, dochter van Diederic (Theodorus) van Pol, halfman op Klein Ouwen ( de tweede boerderij van het leengoed Ingen Ouwen). Derick van Pol is mogelijk de zoon van Winand van Pol en Petronella Cuijpers.
Johannes van Pol en dochter op 20 september (volgens Bongers genealogie van Pol sterven op 20 september de tweeling Joannes van Pol en Margaritha van Pol bij de geboorte als kinderen van Petrus van Pol en Magthilda Joachims van de stam Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongerts),
Theodorus van Pol op 23 september, alias cremer(s) gehuwd met Catharina NN?, en Joannes zoon van Theodorus van Pol op 25 september, alias cremer, (maar die kennen we nog niet als kind bij Theodorus en Catharina NN),
Joannes van Pol, zoon van Theodorus van Pol en NN, overlijdt op 25-09-1634.
Cristiaan van Pol, zoon van Theodoor van Pol ( en Amilia NN) op 6 oktober, ongeveer 16 jaar oud,
Theodorus van Pol, NN, overlijdt op 11-10-1634. Welke Theodorus is onduidelijk maar het is een groter kind of een volwassene evenals de Theodorus van Poll alias Gats, NN, die overleed op 20-11-1628. Het moeten Theodorus van Pol van Aemilia NN, de pachter en schepen, zijn en Theodorus van Pol en Catharina NN, of zelfs Theodorus van Pol van Catharina Lambreghts.
‘De’ kinderen van Willem van Pol ( en van Sophia Maria Mans, die enkele jaren later overlijdt). De dochter van Willem, Catharina van Pol van 05-12-1621 overleeft de Pest en huwt Henricus op den Graeff. Ronsili/Rosali? was al overleden in 1624 bij de geboorte. Maria van Pol van Wilhelmus en Maria NN sterft op 24-02-1633. Gertrudis van 14-10-1629 kan overleden zijn in november 1634. Op 11-10-1634 vinden we nog NN van Poll, kv Wilhelmus van Poll en NN, die sterft.
NN van Pol, zoon van Joannes van Pol en NN, overlijdt op 20-09-1634. Er was op dat moment een Joannes van Pol in Montfort en die was gehuwd met Margarita Maxus op 17-02-1632. Blijkbaar stierf het kind bij de geboorte. Er is ook nog een Jan van Pol (Petri) maar die boerde in Linne in de Linnerweerd.
Op 20-09-1634 worden twee kinderen geboren die of dood geboren zijn of dezelfde dag nog overlijden: Joannes van Pol en Margarita van Pol, kinderen van Petrus (Henrici Wilhelmi) van Poll en Magthildus Joachims, die huwden op 23-07-1630.
De pestjaren
Sinds 1350 heerst de Pest ook in Europa. De Pest kom regelmatig terug in golven van ellende zoals tussn 1600 en 1700. Omdat we zo slecht geinformeerd zijn over de Pestjaren 1634-1637 via klappers, is het relevant om de originele Latijnse DTB-boeken van Montfort te raadplegen en is informatie van Wim Bongers verkregen. Daarna zijn de Latijnse akten ter hand genomen.
In de periode net voor de Pest, overleden in Montfort twee Maria’s van Pol/Pols en twee Elisabeth’s van Pol/Poll:
Maria van Pol op 25-11-1632, echtgenote van Jacobus Raetzen. Zij is van vóór 1600 en haar man overlijdt 14-01-1657 en ze is een dochter Mercken van Winandus2 en Petronella, Wilhelmus en Elisabeth of Theodorus van Poll en Catharina. Maria en Jacob hebben volgens het doopboek de volgende kinderen: Henricus1 Raetsen/Raetzen 13-12-1615 resp. dochter NN die sterft op 08-10-1617, Henricus2 15-11-1620, die overlijdt op 20-11-1633, Maria 08-09-1624 en Lucia Raetsen van 28-10-1629. Op 22-09-1634 overlijdt NN Raetsen, dochter van Jacobus Raetsen en NN NN op het hoogtepunt van de Pest maar ik weet niet of het Maria of Julia betreft. Een Maria Raetsen huwt op 11-08-1667 met Jacobus Leijendeckers in Montfort maar zij is waarschijnlijk een jongere Maria en wel van Henricus Raetzen en Margarita NN van 22-03-1643. Jacobus Raetsen is na het overlijden van Maria van Poll nogmaals gehuwd en dat geeft na het overlijden van Jacob vele jaren later een rechtzaak met de familie van Poll. Van Wim Bongers vernemen we dat op 30 maart 1634 Catharina Mols overlijdt, echtgenote van een andere Jacobus Raetzen.
Maria van Pol op 04-11-1633, echtgenote van Leonardus van Lierop/Lerop, die na het krijgen van haar eerste kind zelf ook overlijdt. Maria van Pol en Leonardus van Lierop huwden op 26-01-1633. Maria van Pol was een dochter van Lambertus (Theodorus) van Pol en Anna Maxus, die rond 1595 waren gehuwd.
Elisabeth van Pol op 25-11-1632, echtgenote van Jacobus Arets/Aretz sinds 22-10-1624 en dochter van Theodorus van Pol en Catharina Lambreghts, die waren gehuwd rond 1590. De getuigen waren Wilhelmus van Pol en Joannes van Poll, waarschijnlijk de zonen van Winandus2 van Pol. Elisabeth was geboren rond 1600, Hun kinderen zijn: Arnoldus Aretz van 25-02-1625 met de getuigen Jacobus Raetzen en Ida van de Camp, en Maria Raetzen van 10-10-1628 met de getuigen Anfreas Cuijpers en Maria van Pol ( van Jacob Raetzen). Arnold Aredts overlijdt op 11-11-1632 dus 7 jaar oud. Maria Aerets overlijdt op 23-11-1665 als e.v. Antonius van Montfort. In de klappers vinden we Arets,Aretz,Aerets en Aredts als achternaam.
Elisabeth van Pol op 27-12-1633, echtgenote van Theodorus Severijns sinds 02-02-1633 en dochter van Theodorus van Pol en Catharina NN, die zijn gehuwd rond 1610 in Sint Odilienberg. Elisabeth was geboren rond 1610. Waarom deze Elisabeth van Pol alias Bongerts wordt genoemd is mij een raadsel omdat zij via haar vader Theodorus niet afstamt van Wilhelmus van Pol-Bongerts maar van Winandus van Pol-Cuijpers, tenzij haar moeder Catharina NN van Bongerts in Sint Odilienberg afstamt. Van Theodorus Severijns en Elisabeth van Pol zijn in Montfort geen kinderen gevonden en waarschijnlijk stierf Elisabeth aan de Pest. Einde overlijdens bij Pest 1634.
Begin DTB-boeken Montfort
Pastoor Jacob Caris van Montfort vermeldt volgens de klapper van het Doodboek op 16-09-1633 dat Petronella NN, e.v. van Winandus van Pol overlijdt. Ook volgens Wim Bongers staat in het Latijn van de originele tekst echtgenote van Winandus van Pol, Uxur versus Vedium.
Oorlogen
Het was alweer oorlog in het Overkwartier rond 1500 (de Bourgondiërs) en rond 1600 (Tachtigjarige oorlog, ongeveer 1558-1648). Van 1465 is Willem van Vlodrop drost van Montfort. In 1472 treedt rentmeester Henric Snijwind aan want dan krijgt hij 'la diplome' als benoeming. Midden 1497 breekt opnieuw oorlog met Bourgondie uit en trekt de Aartshertog van Oostenrijk Maximillian van Habsburg met zijn legers binnen in Aken, Antwerpen, Roermond, Echt en Nieuwstad, Tiel en Doetinchem. In de periode 1490 tot 1535 was het onrustig in het Ambt Montfort met steeds weer andere invallende legers van Beieren, Saksen, Gulik, en Kleef, allemaal ingehuurd door Bourgondië.
Dan verovert keizer Karel V Gelre in 1543 en wordt Karel zelf hertog van Gelre. Vanaf 1573 blijft Ambt Montfort onder koning Philips2 van Spanje. Tussen 1568 en 1648 is de Tachtigjarige oorlog en met enige regelmaar wordt Roermond en Ambt Montfort veroverd en heroverd door de prins van Oranje door Duitse legers en door de legers van de Spanjaarden die uit Spanje of uit Italië kwamen. Dat gebeurde vier of vijf keer. Omdat legers te laat of niet betaald werden legden de legers plundering en brandschat op en lieten zich soms maandenlang door de plaatslelijke burgers te eten geven en betalen. Het was uiteindelijk een vuile oorlog geworden en naarmate de oorlog voortduurde eigenlijk ook een burgeroorlog in de Nederlanden geworden. Sociale onrust en onvrede over het bestuur, werd een geuzen en geradicaliseerde godsdienstoorlog. In Gelre en in de Zuidelijek Nederlanden was men niet voor oorlog en zeker niet een oorlog tegen de Keizer/koning en tegen de kerk ondanks hoge belastingen en een corrupte Kerk. Men dacht aldaar lange tijd dat het wel goed kwam in het Oosten der Nederlanden zoals onder Willem van Gulik en onder Ferdinand van Habsburg de keizer van het HRR met hun acceptatie van vormen van godsdienstvrijheid.
De Martelaren van Roermond, werden vermoord door het leger van Oranje omdat men het leger eerst dagenlang liet plunderen en roven. In Montfort waren regelmatig soldaten van Spanje gelegerd onder andere van het garnizoen van Stevensweert. In 1591 werd het Ambt Montfort verpand aan Walraven van Wittenhorst, en van 1591 tot 1594 aan Philips van Bentinck, en vanaf 1608 aan Johan van Wittenhorst en daarna aan de graaf, drost en legeraanvoerder Herman van den Berg. (uit: A.Wolters l'Ámmenie de Montfort en Stevensweert Wikipedia op internet).
Toen de bewoners van Montfort naar hun dorp terugkeerden in 1592 vonden zij hier” huyser, schueren ede stallingen aeff gebroecken, tkoeren sampt alles wat te bedreven was ewch gevoerd ende verbrant, peerden , koeyen ende andere beesten geslacht ofte ewch gedreven, in het Overkwartier zijn in dez tijd bijna alle dopskernen verwoest en was in 1517 de verpaupering van de bevolking : soo groot dat dieselve niet moegelick is met pennen in geschrifte te stellen. De oorlog duurde met voor en na 80 jaar van 1566/1568 tot 1648 met (Maaslandse monografien). In de tachtigjarifge oorlog leefden dus onze stamvaders Winand 1 van Poll resp. Winand 2 van Poll en Joannes van Poll en Joannes Winandus van Poll.
De Pest
De pest kwam na twee eeuwen weer terug in het land. De laatste grote uitbarsting was geweest in de veertiende eeuw en veel mensen bezweken aan de ziekte. Halve dorpen stierven uit.
Er waren toen in Europa nogal wat volksverhuizingen en vermengingen van volkeren. Pest kwam vanuit de Middenlandse zeehavens met de handel en de soldaten mee zoals we later begrijpen. Omdat men nog niet wist waar de pest door werd veroorzaakt, werd gezocht naar een schuldige. De relatie met bacterien, schimmels en viren was onbekend. Aan hygiëne werd niet gedacht en die was in het algemeen slecht vanwege slechte luchtverversing in de vochtige huizen en het ontbreken van riolering. Als schuldigen werden de joden aangewezen want die zouden het drinkwater vergiftigen. Wat de Joden dan zelf moesten drinken werd genegeerd. De Kerk verzette zich niet tegen de Jodenjacht. Een enkele priester nam de Joden in bescherming maar dat baatte niet veel. Het omgekeerde kwam meer voor. In pogroms werden de Joden in de steden grotendeels vernietigd door een opgestookte meute.
In 1634-1637 wordt Montfort geteisterd door een pestepidemie 1633-1635 en met tussenpozen daana. De chirurgijn van het kasteel met de soldaten bezwijkt als eerste, en daarna de vrouw van de drost en een aantal soldaten. De pastoor bezwijkt eind 1634 ook aan de Pest en je kunt aan zijn schrijfstijl zien dat hij erg ziek was. De parochieadministratie valt in 1634 na het overlijden van de pastoor bij gebrek aan een opvolger of van een schrijvende koster, stil en daarna wordt met haperingen geadministreerd door vervangende priesters tot 1637. Een gedeelte van de DTB-administratie ontbreekt dus. Er zijn hiaten en halve aantekeningen.
Het blijft onduidelijk welke van Pol’s in deze periode precies geboren worden, trouwen of sterven. Is zit dus een behoorlijk gat in de administraties, die later ook niet werden aangevuld. Een derde tot de helft van de ongeveer 700 inwoners stierf bij de pest in Montfort. Ook bij de familie van Pol(l) vallen veel slachtoffers. De chaos was in Montfort tussen 1634 en 1638 maximaal want ook 'Spaanse' en 'Hollandsche' troepen vallen Montfort binnen en de Spanjaarden laten er in 1637 een garnizoen soldaten achter op het kasteel. De troepen bestonden uit Hessen, Croatische en Luxemburgse/Lotharingse soldaten.
Aanvullende Informatie uit de originele Begraafboek van Montfort, in het Latijn, is ontvangen van Wim Bongers.
Montfort in de jaren 1632-1634. Montfort wordt geteisterd door een pestepidemie die in september 1634 een triest hoogtepunt bereikt. Onder vele anderen heeft pastoor Jacob Caris in het begrafenisboek over de jaren 1632, 1633 en 1634 de navolgende van Pol’s opgetekend:
11 november 1632: Arnoldus, zoon van Jacobus Arets en Elisabeth van Pol
13 november 1632: Anna, dochter van Gerardus Lamberts/Lambrechts en Catharina [van Pol]
14 november 1632: Catharina [van Pol], weduwe van Gerardus Lamberts/Lambreghts
17 november 1632 Maria Pols (van Pol)
25 november 1632: Elisabeth van Pol, echtgenote van Jacobus Arets
25 november 1632: Maria van Pol, de zuster van Elisabeth van Pol gehuwd met Jacobus Raetsen.
26 november 1632: Catharina, de weduwe van Theodorus van Pol, alias Bongers (Wilhelmi)
24 februari 1633: Maria, dochter van Wilhelmus van Pol en echtgenote Maria (Eagidii Mans), 7 maanden oud.
16 september 1633: Petronella NN, de echtgenote van Winandus van Pol (dus Winand leeft nog)
8 october 1633: Henricus, zoontje van Petrus van Pol en Mechtildis (Joaghims), oud 9 maanden
4 november 1633: Maria van Pol, dochter van Theodorus van Pol, vrouw van Leonardus van Lierop.
27 december 1633: Elisabeth de dochter van Theodorus van Pol, echtgenote van Theodorus Severijns.
23 augustus 1634: Matthias, zoon van Gerardus Lambregts en echtgenote Catharina [van Pol]
7 september 1634: Rutgerus van Ophoven Schepen [ schoonvader Wilhelmina van Poll, boer en schepen).
19 september 1634, de zoon van Henricus Bongers [van Pol]
19 september 1634 Anna [Vogels], de vrouw van Henricus [alias] Bongers van Pol (Wilhemi).
20 september 1634: Joannes van Pol en Margarita. [ tweeling van Petrus van Pol en Magtildus Jochems/Joacgims].
23 september 1634: Joanna, de dochter van Diederic (Durick) van Pol leenman/pachter wonende op Cleijn Ouwen
23 september 1634: Æmylia, de echtgenote van Theodorus van Pol [alias] Cremers
23 september 1634: Joannes, de zoon van Theodorus van Pol [alias] Cremers.
Op 28 september 1634 overlijdt pastoor Caris zelf aan de pest.
Op 5 october komt zijn tijdelijke opvolger Joannes Cunibertus in Montfort. Hij begint in het begrafenisboek de inschrijving van het overlijden van zijn voorganger. In die akte vermeldt hij dat er in de tussenliggende periode veel doden niet zijn ingeschreven (“aliqui mortii qui scriptie non sunt’). Blijkbaar was er geen vervanger als schrijver als de pastoor sterft in de persoon van een kapelaan of een koster.
10 maart 1634: overleden is Alverta/Alberta, de dochter van Theodorus van Pol en Æmilya 7 jaar en ca. 3 mnd.
30 maart 1634: Catharina Mols echtgenote van Jacobus Raetsen (de oude).
10 augustus 1634: Petronilla Leijsten [ weduwe van Theodorus van Pol de oudere]
6 october. 1634: Christianus, de zoon van Theodorus van Pol.
11 october 1634: Theodorus van Pol, burgemeester en schepen van Montfort. (Is deze Theodorus Derick/ Durick van Poll-Lambrechts van Groot Ouwen of is het Winand2 van Poll van Cleijn Ouwen?)
11 october 1634: de kinderen van Wilhelmus van Pol (en Maria Mans).
Maar ook in het jaar 1635 was de ellende kennelijk nog niet ten einde. Als na het feest van St. Jan Evangelist op 27 december 1634 de vervangingsperiode van Joannes Cunibertus ten einde is, volgt er een maandenlange periode dat de registers van Montfort slecht worden bijgehouden.
Op 15 april 1635 komt hierin verandering als – met een duidelijk ander handschrift – in het begrafenisboek wordt ingeschreven: “Op 15 april stierf Paul Kuipers aan pest “. Transcripties W. Bongers, Begrafenisboek St.Catharina-Parochie Montfort
De gegevens van Wim Bongers uit het originele doopboek zijn toegevoegd aan de gevonden van Pol/Poll's in de tekst van oude van Pol/Poll's die zijn gevonden in DTB-klappers van de parochie Montfort. Opvallend is de extra informatie over gezinnen van/met Theodorus van Poll en het feit dat Maria van Poll geboren rond 1608, echtgenote van Leonardus van Lierop, afstamt van een Theodorus van Poll in plaats van Lambertus van Poll. Een Lambertus van Pol wordt incidenteel genoemd bij getuigen in DTB-boeken van Montfort en rond die tijd waren er een vijftal Theodorussen van Poll in Montfort.
De raadsels van de Theodorussen van Pol(l) rond 1540-1640
Theodorus van Pol alias?
Tussen 1540 en 1640 vinden we in Montfort e.o. een aantal Theodorussen of Durick/Derick van Poll met een alias. De Durick/Derick’s behoren tot 3 generaties van Poll en hun familierelaties zijn nog onduidelijk. Er is een oude Durrick/Derick van Poll, zoon van Winandus 0 van Poll met een zoon Durk/ Theodorus van rond 1540, en dan volgt er een generatie met misschien wel 4 Theodorussen van Poll ( Winandi, Wilhelmi, Petri en Theodori). Hoe is de familierelatie?. De oude Durick van Poll uit 1530 met zijn Geertruid NN en zijn tweede vrouw Berbken NN, Van zijn zoon Durk/Theodorus uit 1565 met zijn vrouw Catharina Lambrechts en zijn 2e echtgenote Petronella Lijthens/Lijsten (hypothese) , Theodorus van Pol uit 1590 (Wilhelmi, bongers) en Amalia NN , Theodorus van Pol uit 1590 (Winandi?) van Catharina NN (Tilmans, Tulmans?) uit Sint Odilienberg, en Theodorus/Derick van Poll (Petri van Poll) van ingen Lyllaer en zijn vrouw, een dochter van Wilhem Helwegen. Dan resteert nog de vraag: Wie is Lambertus van Poll of is hij een Lambertus Theodorus van Poll, gehuwd met Anna Maxus en de kinderen Wilhelma, Leonardus, Maria en Mechtildis van Poll alias maxus?.
De naam Durick, Durk en Derick van Theodoricus
We kennen in Montfort alleen de achternaam van Dirk, zoon van Joanna/Janny Tilmans als hij geboren is op 23-11-1623 en van Petronella Tilmans dochter van Joanna Tilmans en NN. In de akten Schepenbank Montfort 1530-1620 komen we Durick en Durk tegen. De naam Theodoricus en Theodorus volgen elkaar als heilige op rond 1550 en de roepnamen zijn Durick, Durk, Derick en na 1600 Derick, Dorus, Thijs en Thei en na 1950 Theo en Thei.
Mogelijk is een van de vier jongere Theodorus van Poll gehuwd met een Catharina Tilmans of Amalea Tilmans. Of is Tilmans de naam van Theodoors moeder?.
Theodorussen van Poll op een rij
In de Schepenbank Montfort 1530-1620 komen we een aantal oude Theodorus/Theodorik of Durrick/Derick/Durk en Theo van Poll/Polle tegen. In de Schepenbank Montfort wordt een zeer oude Durrick van Poll rond 1535 als boer genoemd als zoon van Winand van Poll. Durrick van Poll is gehuwd met Geertruid NN en later met Berbken NN uit Roermond. Er is later minstens een dochter Lysken, die genoemd wordt bij een rechtzaak over een leengoed voor haar. Er is een zoon Durk van Poll en een zoon Willem van Poll, die genoemd worden in een akte over hun erfenis van de oude Durick van Poll.
- Er is rond 1600 een oudere Theodorus van Pol uit 1540 gehuwd met Petronella Lijsten van Pol. Is dit Theodorus sr/Durk uit 1540 die overlijdt op 24-07-1627? met de vaak getuigende Petra van Pol alias lijsten of Petronilla Lijsten alias van pol, die als weduwe van haar man enkele jaran na zijn dood overlijdt. Zijn zoon Theodorus/Derick van Poll uit 1565 huwt rond 1590 met Catharina Lambrechts van ingen Ouwen. Deze zoon Theodorus overlijdt op 16-01-1616, genoemd scabinus, dus nog voor zijn vader Theodorus.
- Theodorus van Pol alias bongers uit ongeveer 1590 hoort bij de nakomelingen van Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongaerts, die op de Voorhof/ boerderij de Byght bij het kasteel boeren enm later op Groot Ouwen (volgens schatheffingen Schepenbank Montfort), en hij huwt Amalia/Camilla NN en wordt later schepen/scabinus genoemd. Theodorus heeft broers Henricus 1595, Petrus 1600 en Joannes 1600 en een oudere zus Auwt/Andea? uit 1590 (jaartallen geschat).
- Theodorus van Pol jr. alias cremer(s) bij Theodorus van Pol-Bongers en Aemilia van Pol-Cremers?. Het lijkt dezelfde Theodorus van Wilhem van Pol-Bongers. Was Cremer(s) de achternaam van Theodorus zijn vrouw of van Theodorus zijn moeder? (Bongers).Theodorus van Poll pachte met zijn moeder Cremers de hof Breidenweg in Linne rond 1612 volgens een document in het Archief van Ambt Kessel vanwege oorlog. Op16 mei 1619 vinden we een akte van uitstel belening door van Pol en zijn moeder Catharina Kreemers te Linne.Het probleem lost zich niet op. Op 1 juli 1619 vinden we de belening voor Lenart van Ophoven door Catharina Sevels, weduwe van Isacq Steijrke, met de hof Breidenwech. Deze Isack Sleijcher van Stalborch, was blijkens een andere akte voorheen mede namens zijn vrouw Catharina Sevels na overlijden van haar grootmoedere Catharina Cremers genaamd Wessems, beleend met de hof te Linne. Breidenwech bleef wel in de familie. (Sleijchet is later Slicher).
- Er is een Theodorus van Pol Theodori, dus Theodorus jr uit ongeveer 1565 ( scabinus) zoon van Theodorus sr uit ongeveer 1540, die huwt met Catharina (Cath) Lambreghts en die haar vader ( en mogelijk ook Wilhem van Poll) opvolgt als heurder van ingen (Groot) Ouwen. Hij wordt dan Derick van Pol scabinus van Montfort genoemd. Hij overlijdt in 1616 of in 1623 of 1631?. Voor zover we weten zijn er 5 dochters van deze Theodoros/Derick van Poll, en geen zonen.
- Er is een Theodorus van Pol alias x opten graeff, die is gehuwd met Milla/Aemillia, die op 30 maart 1621 getuigt bij de geboorte van: Petri opden graeff fabri, en Catharina NN, met hun zoon Arnoldi, en de getuigen Theodorus offenbeek en Milla uxor Theodori van pol alias opten graeff. Het ziet ernaar uit dat de alias bongers, alias cremer, alias den outbygt en alias opden graaff dezelfde Theodorus van Poll duiden?. Of zijn er 2 Theodorus van Poll gehuwd met een Camilla/Aemalia?.
- Theodorus van Pol komt voor op blz 10 op 02-05-1621 bij de geboorte van Aluertani filia Theodori van pol alias bongerts en zijn vrouw Catharina Nn, met de getuigen Lambertus Lamberti/Lambreghts, vicillus opgen ouwen, en Gertrudis Goutappels/Houtappels nomine Mariae Storvaus. Deze tekst geeft aan dat deze Theodorus van Poll een zoon is van Willem van Poll alias bongers, en niet de zoon van van Winand van Poll. Ra Ra hoe kan dat?. Catharina NN echtgenote van Theodorus van pol alias Bongers overlijdt op 16-04-1623 in Montfort bij de geboorte van haar kind Petronella, dat ook overlijdt.
- Is Theodorus van Pol, Derick?Durk van Poll pachter van Cleijn Ouwen die in 1634 een dochter verliest?
- Bij de zoektocht in de originele Latijnse DTB-boeken van de parochie Montfort vinden we de akte van blz 57 Latijnse DTB-boek Montfort van 31 mei/Maij 1617 matrimonium in Carex ecclesia suuriationibo Guillhelmi a pol, filius Theodorij, en Severin a grouwaerdt, Filia Mechteldt, in profentiby Joanni Wulfert en Winandi a poll. Er huwt dus een Wilhelmus/Wilhelm van Pol, zoon van Theodorus van Pol met Mechteld van Grouwaardt, dochter van Severin van Grouwaerdt, en Winand van Poll getuigt. Beide getuigen zijn heurders/pachters in Montfortt/Ambt Montfort. Hun namen komen voor in de schatheffingen van Montfort.
- Er is een jonge Theodorus van Poll, zoon van Henricus (zoon van Wilhelmi) van Poll en Anna Vogels uit 21-02-1632, die rond 1655 elders huwt met een Catharina NN en die overlijdt op 17-07-1707?. Hun kinderen zijn Anna1656, Jacobus 1659, Henricus 1662, Petrus 1665, en Joannes 1669, Leonardus 1675, en Elisabeth van 1678.
In hoofdstuk 7 Jaarrekening Ambt Montfort gaan we in op een nog oudere Durrick/Derick van Poll boer op leengoed ingen Lylar van rond 1450.
Nog enkele alias'en
Op 24 Julij 1616 obijt Catharina filia Lamberti pols (van Pol) alias maxus. Dit is de einge keer dat naar Lambertus van Poll wordt verwezen. De alias maxus komt vaker bijv, bij Wilhelma van Pol alias maxus die getuigt, maar niet in combinatie met Lambertus van Poll. Een alias Maxus betekent dat Lambertus gehuwd was met een Maxus of dat zijn moeder een Maxus is.
Op 2 Decembris 1622 Die 2 montis Decembris,defutis? est (overleden is) Wilhelmus van pol sense. al/alias van deelgard. Wilhem van Poll alias Deelgard (parochie Montfort) is dezelfde als Wilhem van Poll gehuwd met Elisabeth Bongers, die voorheen als pachter op de Byght/ de Voorhof zat en later op Groot Ouwen. Na hem zijn de kinderen Henricus en Theodorus alais bongers pachter in Montfort en EchtPutbroek.
Tijd- en naamgenoot Winant/Winand/Heintcken/Hendt van Poll (minor) in de parochie Linne
Er is in Linne een Winand van Poll actief, die medegedeling is van het heuren van leengoed ingen Lyllaer en die mondig is en het aan de stok krijgt met de zittende pastoor van Linne. Linne is en grote parochie die ook Beek omvat en er zijn 1 of 2 kapelaans in Linne. Winand is in Linne gehuwd waar hij ook woont en werkt. Zijn echtgenote is een dochter van Engel? van Vlodrop/Florops. een boer in de Linnerweerd. Boeren uit de Weerd en van ingen Lyllaer kenden elkaar van pacht van akkerland in het Craeveld resp. van hooiland in de Linnerweerd, en omdat ze tot de parochie Linne behoorden. Omdat Winand familie is van de van Poll's in Montfort is dat de reden dat hij in Montfort frequent als Winand van Poll minor getuigt bij geboorten etc. maar in Montfort zelf woont op dat moment geen jonge Winand van Poll die kan getuigen.
1. Is Winandus de zoon Winand van Theodorus van Poll, die gehuwd was met Catharina NN uit Berg, geboren op 27-12-1621 in Montfort, of sterft deze al op 29-12-1621?. Ja, hij sterft volgens het originele DTB-boek van Montfort. Zijn oudere broertje Winand was voorheen al overleden. Winand van Joannes van Poll en Margarita Maxus van Poll werd pas op 03-02-1647 geboren in Montfort.
2. Is Wynant van Pol een zoon van Peter van Pol en Margarita Helwegen en een broer van Derick van Poll ingen Lyllaer en een broer van Joannes en Hubertus van Poll, die we in Linne vermoeden. Uit nader onderzoek in de DTB-boeken van Montfort blijkt dit het geval te zijn en er zijn ook zussen van Winand van Poll gevonden : Catharina en Auwt.
3. Kan Winant van Poll een juridisch gevecht aanspannen als je pas met 25 pas volwassen bent voor de rechtbank?. Winant van Poll is de zoon van Peter van Poll sr van Ingen Lyllaer geboren tussen 1570-1585 en hij is dan in 1642 tussen de 72 en 57 jaar oud. Schatting overlijden 1650-1670?. Winant is gehuwd met NN van Vlodrop/Florops in Linne en mogelijk is er ook een zoon Winant ( en andere kinderen) in Linne (hypothese) die een generatie jonger is en dan in 1642 pas 40 of 30 jaar oud is.
Klacht
Winant van Poll uit de parochie Linne in de parochie Linne/Beek, klaagde in 1642 de pastoor van Linne aan vanwege verwaarlozing van zijn ambt als pastoor omdat enkele inwoners van Linne waren overleden zonder dat de pastoor de sacramenten had toegediend. Winandus van Poll was niet op zijn mondje gevallen. Hij klaagde de pastoor van Lin(ne) aan nadat hij de pastoor meervoudig tot de orde had geroepen onder andere op het kerkplein van Linne wat leidde tot oproer. Om zijn woorden kracht bij te zetten had Winant alvast een gaffel meegenomen. De pastoor was daarna zo woest dat hij in de kerk vanaf de preekstoel tegen Winant was uitgevallen. Dat pikte Winant niet en daarom sleepte hij de pastoor voor de kerkelijke rechtbank en hij had gezorgd voor getuigen. De klacht werd serieus genomen. De pastoor nam in tweede instantie een advocaat in de arm. Er is een akte van dit proces in het Latijn en er is een regest van dit proces in het Archief van Roermond.
Uit: Officialaat van het bisdom Roermond 1640-1675:
Winandus van Poll adjuncto promotore contra Rev. Dom. Christianus Hofstad pastorem in Lin Negligentiae officii
29 Maart 1642.
Eisers beschuldigen de pastoor ervan, dat hij zijn plicht niet zou doen, de parochianen zou verwaarlozen, zodat er enkele parochianen zonder sacramenten zijn gestorven. Er blijkt ruzie geweest te zijn: de pastoor heeft zich ook persoonlijk geuit op de preekstoel. In reconventie daagt hij hen “ratione minarum et injuriarum”.
Ook dit soort processen kwam veelvuldig voor. Opvallend is dat diverse keren bij dergelijke processen gezegd wordt dat de pastoor iemand op de preekstoel beschuldigt. Blijkbaar is de kansel vaker een plek waar persoonlijke vetes besproken worden. Verder lezen we ook een aantal keren in verweer dat de geestelijkheid te weinig inkomsten heeft om van te leven en daardoor zijn plicht moet verzuimen. Dat zal in de grote parochie Linne met Beek wel meevallen want er zijn zelfs meerdere kapelaans.
De kerkelijke rechtbank gaat eerst serieus in op de aanklacht van Winandus maar de pastoor huurt in tweede instantie een echte advocaat in, die zwaar juridisch geschut inzet en die aanstuurt op twijfel bij de getuigen, de (aangetrouwde) familie zijn van Winant o.a. een Theodorus van Vlodrop/Flodrop uit Linne. Die familieband verwakt als bewijs de positie van Winand. De advocaat van de pastoor wijst tevens op de lange staat van dienst van de pastoor in Linne. De vorm prevaleert later boven de inhoud en de pastoor gaat uiteindelijk vrijuit bij gebrek aan hard bewijs. Bij de getuigen zijn blijkbaar familieleden van Winandt van Poll zoals zijn zwager van Vlodrop wat er op duidt dat Winandt's echtgenote een NN van Vlodrop/van Flodrop is. Er is ook een Engel van Flodrop mogelijk vader en zus van Winands vrouw. Omdat Winant van Poll niet onbemiddeld is volgens de rechtbank, mag hij de kosten van het proces betalen.
Plaatsing Winant/Winand minor van Poll
Winant van Poll minior is de zoon van Peter van Poll sr evenals zijn broer Hubertus (Houb) van Pol, die waarschijnlijk ook in Linne of in Montfort woonde, eventueel met zijn gezin?. Gezien de familiebanden van Winant van Poll met Theodorus van Vlodrop/Flodrop in Linne, is het waarschijnlijk dat Winant gehuwd was met NN van Vlodrop. Ene Engel Florops is volgens Jan Ruiten rond 1620 pachter van de bouwhof in de Linnerweerd met akkerpercelen in het Craeveld.
Onder de parochie Linne viel het dorp Linne en Beek van het huidige Brachter Beek. Ook de boerderijen van Lyllaershof en de latere boerderijen van Roosendaal vielen formeel onder de gemeente Linne/Beek maar soms vinden we de bewoners toch in Montfort in de DTB-boeken zoals bij Peter van Poll sr die in Montfort geboren was. Als Winant een klacht indient tegen pastoor Cristiaan Hofstad moet hij volwassen zijn en ook actiebereid.
Conclusies uit nader zoekwerk in originele DTB-boeken en akten:
Winant van Poll, gehuwdc met NN van Vlodrop in Linne zal in 1642 rond de 60 jaar oud zijn als zoon van Peter van Pol en Magtilda Helwegen, die huwden rond 1565.
In 1621 heet Winant van Poll als getuige in het originele Latijnse doopboek van Montfort Winandt minior filius Petri van Pol. p.m.
Als zoon van Peter van Poll van ingen Lyllaert is Winand op leeftijd blijkbaar niet onbemiddeld. Mogelijk is Winand dan niet langer medeheurder van een leengoed maar zelf heurder van een leengoed of pachter van een bouwhof in Linne.
Helaas kunnen we de DTB-boeken van Linne niet controleren op huwelijken en dopen en overlijden van Winand van Poll in Linne. De pastoor had de DTB-boeken wel gemaakt blijkt uit controles van de bisschop van Roermond maar de boeken zijn later verloren gegaan. Pech dus. We weten dus niets van de kinderen van Winandus van Poll- van Vlodrop in Linne.
Conflict tussen 'die van Lin en ‘die van 'Herten,Merum” resp. Het Overkwartier van Gelre versus Daelenbroek/Gulick.
In 1669 is er een inval van een delegatie van inwoners van Linne met schepenen en de burgemeester kort genoemd: ‘die van Lin’, in Herten waarbij de 80-jarige koster van Herten, op Merwychshof zo hard wordt geslagen dat hij zijn arm niet meer boven het hoofd kan brengen, omdat men de paarden niet ‘conden machtigh worden’, en de dochter met een schietgeweer in haar zijde is geschoten. Later werd er door die van Lin over de hondert schapen van het Doefhuys te Mehrem afgevoerd naar Linne.
De heer van Daelenbroek, heer van Herten, Merum en Ool, vermaande de schepenen de zaak in behandeling te nemen en ‘die van Lin’’ op het matje te roepen. Dat gebeurde dan ook maar “die van Lin ’kwamen gewoon niet opdagen zelfs na vier aanmaningen op ‘ de uyterste paellen’ en de presentatie van de aanmaningen aan een aantal inwoners van Linne. Als beklaagden worden genoemd: Jacob Ingelen, schepen, Wullem Reuten, burgemeester, Henrick Cuijpers, Dierick van Poll en Jacob op den Breijwegh en andere inwoners van Linne. Het verder verloop van het proces bij de Schepenbank blijft onduidelijk.
Het lijkt op een strijd van buurgemeenten zoals vaak voorkwam bij ruzie over ‘het gebruik van gemeijnte’ grond en de gebruiksrechten van de gemeenten. Een inval van “die van Lin’ in Herten in 1669 door Peter Nissen in Roerstreek 1981. Het rechtsgebied HertenMerum viel onder de drost van Wassenberg/Daelenbroek van Gulik/Julich en Linne viel onder het Ambt Montfort van Gelre. Gelijk halen was dan extra moeilijk als de betreffende drosten niet helemaal meewerken.
Derick (Theodorus) van Pol was een broer van de bovengenoemde Winandus van Poll uit Linne. We weten dat een Derick van Poll en zoon van Peter van Poll, heurder (met Winand/Heintken) was op Ingen Lyllaert, en later is een Derick van Poll heurder van ingen Struijken is in Linne. Ingen Struiken is akkerland naast het cluppelleen met schuur van de oude Rulaart/Roelaart, gelegen tussen ingen Lyllaer en het Craeveld, waar thans akkers met de spoorlijn resp. de A73 en de oude Rijksweg gelegen zijn. Van de echtgenote van Derick van Poll van ingen Lyllaert weten we niets evenals over hun kinderen in Linne.
Jan Ruiten geeft in een copie bunderboek Linne 1661 aan dat Derick van Pol erff. met in totaal 11 bunder en 48en 1/4 morgen/vregt? grond voorkomt als no 44 in het bunderboek 1661 met een lijst percelen in Linne. De bovengenoemde Derick is mogelijk de zoon van Derick van Poll de heurder van ingen Lylaer in Linne. We gaan in Hoofdstuk 7 verder in op bunderbeok Linne, waarover Jan Ruiten nadere informatie heeft verschaf, (RHCL)
Schepenabank Linne
Van Jan Ruiten ontving ik maart 2021 de letterlijke aantekeningen van de gerichtschrijver van de Schepenbank Linne. Het schepenboek van Linne 1661-1676 noemt in rechtzaken Derick van Poll als pachter van een pachthof aan de Grotestraat in Linne, eigendom van weduwe Pallant, Het gaat over pachtbetalingen en of over cooppenningen. Het proces sleept voort en duurt voort zelfs nadat Derink van Poll overlijdt tussen juni en okt 1673. Zijn weduwe zet de rechtzaak voort nadat er rond juni 1674 enige toenadering lijkt te zijn. In de Schepenbank Linne worden meerdere van Poll’s genoemd. In Hoofdstuk 7 gaan we voor nader onderzoek in op Derick van Poll en de andere van Poll’s in Linne in de genoemde periode.
Vragen
Is van ingen Lyllaert het cluppelleen ingen Struijken afgespitst of is de toendertijd gesplitste hoeve Breijwegh synoniem met ingen Struyken?. De hoeven Lyllaert en Breiwegh liggen op zichtafstand in het Linnerveld. Van ingen Lyllaer zijn meerdere clupeplenen afgesplitst in de loop vcan de tijd zoals de Rulaart?Roelaart, een boerderij met schuur zonder woning.
Is ingen Lylaer synoniem met Ingen Hoyck zoals het voetpad van ingen Lyllaer naar Montfort?. Of is ingen Hoek in Montfort bij de kerk?.
Een Jan van Poll uit Montfort boerde rond 1620-1640 in Linne in de Weerd. Welke Jan van Poll is hij een zoon van Winand van Poll: uit Montfort zoals akte rechten ingen Ouwen aangeeft, of is hij Joannes Petri van Poll van ingen Lyllaer?. een andere Jan van Poll had rond 1443 met zijn consorten een conflict met de rentmeester Lindtgens van Ambt Montfort over de pacht van landgoed Clarissenhof angen Visschershof in Lin(ne), dat voor de Schepenbank van Roermond (in hoger bereoep) werd uitgevochten.
Conclusie
Van zowel Cornelis van Poll uit Montfort, Peter van Poll, en Jan van Poll en Winand van Poll, van ingen Lyllaer weten we dat ze woonden en werkten in Linne maar van hun kinderen zijn we niet op de hoogte. Dat geldt tevens voor een generatie de kleinkinderen van Peter van Poll van ingen Lyllaer van zijn kinderen Joannes, Derick/Theodorus, Winandus en Hubertus en hun zussen Catharina, Auwt en …..?
Generatie 3 Joannes (Winandi) van Pol(l) en Margaretha (van) Maxis/Maxus.
Joannes, Joes, Jan van Poll 1600-1690/1692.
Joannes Winandus van Pol wordt op 29-06-1639 geboren als zoon van Joannes van Pol en Margaretha Maxis, met de getuigen Joannes Keyser en Anna Koegels. Joannes Winandus is de volgende in de stamreeks van Pol op weg naar de 'de Koets', den 'Ingel' en 't Wit' en ‘het Jägerke’. Joannes en Margarteha krijgen de kinderen: Elisabeth 1 in 1633, dan onbekende kinderen vanwege ontbrekende administratie? gedurende de Pest, Elisabeth 2, datum onbekend, Derick/Theodorus, hypothetische zoon?, Joannes Winandus 1639, Aegidius 1644, en Winandus van Poll uit 1647.
Joannes/Joes/Jan van Pol was met Margarteha Maxis gehuwd op 17-02-1632 en de getuigen zijn Wilhelmus van Pol (zijn broer) en Joannes Nijssen (zijn zwager) en Wilhelmus Maxis pm. de overledene, die blijkbaar had ingestemd met het huwelijk: de broer of de vader van Margaretha.
Opvallend is dat de generatie Joannes van Poll en Margaretha Maxis leeft in de dramatische tijd van de 80 jarige oorlog (een burgeroorlog) met invallen van buitenlandse legers voor Spanje en voor de opstandelingen van Oranje, en met de pest, maar daar proeven we in de informatie van dit gezin erg weinig van. Om hen heen en in de verdere familie is in Montfort minstens een derde van de mensen gestorven aan de pest ook bij de families van Poll.
Een Derick van Poll, die 50 jaar eerste knecht is Opgen Ouwen, kan ook een zoon zijn van een Derick van Pol, die pachter is van Cleijn Ouwen in 1634 maar we weten niet wiens zoon deze Derick was. in het originele doodboek van Montfort lezen we: Die 23 Septembris 1633 dat overleden is Joanna Dederici de pol villiri quandan opt cleijn ouwen, filia apophertim.
Bij de geboorte van Elisabeth getuigt een Petrus Schreurs en Maria van Pol, die mogelijk een tante van Joannes van Pol is. Maria van Pol, dochter van Lambertus/Theodorus van Pol en N ( Anna?) Maxis, gehuwd met Leonardus van Lerop, was al overleden op 09-11-1633 bij de geboorte van een kindje op 23 jarige leeftijd, en Maria/Mercken van Pol, gehuwd met Jacobus Raetzen overleed al op 25-11-1632. Het is dus nog een andere volwassen Maria van Poll van vóór 1620 anders mag je niet getuigen.
Elisabeth1 van Pol sterft, en Aegidius van Pol huwt Catharina Mans. Winandus huwt Helena opten Graaf, en Elisabeth 2 huwt Henricus Dams/Damen/Daemen. Zoon Winandus van Poll is geboren op 03-02-1647. Bij de doop getuigen Henricus opten Graef en Henlien Keysers. Bij de volgende generatie komen we op deze jonge Winand die boer en schepen was terug.
Bij het huwelijk van Margaretha Maxis en Joannes van Pol in 1632 getuigen Wilhelmus van Pol en Wilhelmus Maxus p.m. en Joannes Nijssen (zwager). Bij het huwelijk is Wilhelmus Maxis al overleden. In de originele DTB-boeken van Montfort wordt Willem van Maxis/Maxus en Vomila/Cornelia?, vicillus opten Wardt genoemd in juni 1627. De hof de Wardt is de huidige boerderij de Waard, de boerderij met kempken nabij Montfort, die grenst aan het Linnerveld, Hobart en 't Sweeltje maar formeel in de gemeente Sint Odiliënberg is gelegen.
Het is mogelijk dat deze Wilhelmus Maxis de vader van Margaretha is of de broer van Margaretha. De overlijdensdatum van de oude Wilhelmus Maxis p.m. is niet gevonden in de DTB-boeken van Montfort. Getuige Wilhelmus van Pol is een broer van Joannes van Pol.
Margaritha Maxis overlijdt als Margaretha NN, als echtgenote van Johannis van Pol scabinus montforiensis, dus schepen van Montfort op 13-09-1666. Haar man Joannes van Pol sterft op 22-04-1692 of op 23-02-1690. In een aantal akten over Montfort wordt Joannes van Pol, Jan van Pol, schepen of burgemeester genoemd. Het is mij niet bekend op welke boerderij Jan van Pol in Montfort (of ook Linne) boerde als pachter of als heurder van een leengoed. Mogelijk is Vischershof in Linne of Clarissenhof in Linne. We kennen van Jan van Poll en Willem van Poll van een juweel van een rechtzaak tegen de weduwe Elisabeth van Jacobus Raetzen rond 1657-1660 bij de Schepenbank Montfort en in hoger beroep bij Schepenbank Roermond. Tevens is er een rechtzaak van Jan van Pol (of zijn zoon Jan) en consorten tegen de rentmeester van Ambt Montfort over leengoed Clarissenhof in Linne. Zie verder Resultaten archiefonderzoek Hoofdstuk 7.
(van) Maxus/Maxis in het Overkwartier
De familienaam (van) Maxis/Maxus komt af en toe voor in Montfort en in de regio Montfort maar de familienaam is inmiddels uitgestorven in Nederland volgens het Meertens instituut. De naam Maxis/Maxus/Mapus is afkomstig uit Frankrijk in de Vogezen of in Lotharingen. Legers uit Lotharingen en Luxemburg kwamen ook in het Overkwartier van Gelre. Tussen 1460 en 1515 waren er nogal wat invallen van Lotharingse en Luxemburgse legers om Gelre voor Bourgondië/Habsburg in te nemen en dan blijft er wel eens een soldaat achter in Montfort. Dat geldt ook voor de legers van de Tachtigjarige oorlog 1568-1648. De plaats van herkomst van de familie van Willem en zijn vader Lambertus Maxis in Frankrijk is onbekend.
Kinderen Maxis/ familie (van) Maxis/Maxus
In het originele DTB boek van Montfort vinden we op 11 Januarij 1626 bij de geboorte van Michael filius Joannes Sogrenirt/Agrinet? en Catharina uxor est, de getuigen Wilhelmus Lamberti van Maxus filius en Isabella soit vitre filia. Deze Willem Maxus is dus een zoon van Lambertus Maxus.
In de notities over Maxis/Maxus kom ik Magdalena Maxis tegen die Joannes Nijssen huwt op 29-10-1626, met de getuigen Theodorus Huben/Houben en Wilhelmus Maxis en Petrus Schreurs.
Margaretha Maxus/Maxis is een zus van Wilhelmus Maxis/Maxus junior, die met Gertrudis Kempkens huwt op 30-01-1629, met de getuigen Hubertus van Pol, Joannes Kempkens, Joannes van Pol en Joannes Raemakers. Willem Maxis boerde op de hof de Wardt. Het overlijden van Gertrudis Kempkens is in Montfort niet gevonden maar wel het overlijden van Gertrudis Klumpering/Klompenhouwer op 11-03-1644.
Catharina Maxis/Maxus huwt met Wilhelmus Mans op 12-04-1633 met de getuigen Joannes Nijssen, Nicolaas Notermans en Rutger van Ophoven, en onze Margaritha Maxis. Op internet lees ik dat Wilhelmus Petri Mans huwt met Catharina Michaelis Maxus (en later met Isabella van Straalen). Als kinderen worden genoemd Maria Mans 1634 en Petronella Mans 1638. Het is duidelijk dat Catharina Michaelis Maxus betekent dat Michael Maxus de vader van Catharina Maxus is, net zoals Wilhelmus Mans de zoon van Peter Mans is.
Op 08-01-1626 getuigt Wilhelmus Maxis met Casparus Heg/Hegghen bij het huwelijk van Cristianus Coppen en Ida opten Graeff. In oktober 1626 getuigt Wilhelmus maxis met Magdalena, filia Migaelis maxis en Paulo ?? bij het huwelijk van Barbara filia routrager? en Joannes Huberti nijssen (zoon van van Houb Nijssen boer en schepen in Montfort, 1595 in de beestenschat).
In de klapper van het doodboek vinden we op 28-03-1619 dat Michael Mapus (Maxus) is overleden, en verder op 25-12-1625 dat Lambertus van Mapus (Maxus volgens de originele akte in Montfort vinere obijt Lambertus van maxus, en de vader van Michael ) sterft met bijzondere informatie NN, en op 22-12-1634 vinden we het overlijden van Anna Maxis (een zus of een tante?).
Bij de geboorte van Michael Schreurs, zoon van Jan Schreurs en Catharina van der Biessen in Montfort, op 11-01-1626 worden de getuigen Wilhelmus van Mapus en Isabella Vitis genoemd. Mapus is een verkeerde transcriptie van Maxis /Maxus in de originele tekst in het DTB boek van Montfort en de voornaam Michael/Michaelis is alweer een aanwijzing dat hij de vader is van Margaretha Maxis/Maxus.
Lambertus/Theodorus van Pol huwde in 1595 met NN Maxus te Montfort volgens het Excelbestand van genealogie van Pol "Bongers". Mogelijk is NN Maxus de bovengenoemde Anna Maxus, die sterft op 22-12-1634.
Conclusie
Margaretha Maxis heeft in Montfort de zussen Magdalena, Catharina en Anna Maxis en de broer Wilhelmus Maxis (de jonge). Er is een oudere Wilhem maxis, een Michael Maxis, en een oude Lambertus Maxus.
Joannes van Poll was boer in Montfort en hij wordt als schepen Jan van Poll genoemd. Ik vermoed dat Joannes van Poll Opgen Ouwen of de Voorhof? en of op een andere boerderij tijdelijk in Linne? boerde op Clarissenhof omdat hij voldoende aanzien genoot om schepen/burgemeester van Montfort te worden en daarnaast nog maatschappelijk actief was. Een heurder was vaak ook schepen op latere leeftijd zoals we bij Jan van Pol zien.
Zijtakken van Pol
Aegidius van Pol en Catharina Mans
Aegidius van Pol en Catharina/Trinken Mans huwen in 1671 en ze hebben de kinderen: Wilhelmus 1673, Margaritha 1675, Cristianus 1677, Margaritha Gertrudis 1680, en Petrus van Pol uit 1684. Wilhelmus huwt Maria Soetermans, Margaritha sterft voor 1680, Cristianus huwt Catharina Severijns op 23-01-1701 en later Gertrudis Wambax op 01-04-1733 als Catharina gestorven is op 20-10-1732. Margaritha Gertrudis, dochter van Aegidius van Pol en Catharina Mans, huwt op 09-09-1703 Henricus Knops, en zoon Petrus van Pol sterft 12 jaar oud.
Aegidius van Pol en Catharina Mans zijn de pachters van de Voorhof. Aegidius van Pol overlijdt op 06-07-1685 waarna echtgenote Catharina/Tryneke Mans, in de goede traditie van haar grootmoeder Isabelle/Beel van Stralen, de pacht van de Voorhof voortzet. Aegidius van Pol wordt met de roepnaam Gyd of Giel genoemd. Als burgemeester wordt Giel van Pol door Spaansche soldaten ontvoerd en meegenomen naar Stevensweert om de gemeijnte losgeld of oorlogsschatting op te leggen. Door tussenkomst van de drost van Ambt Montfort wordt Giel door soldaten van het kasteel bevrijd.
Nakomelingen broer Aegidius van Pol en Catharina Mans
Margarita Gertrudis van Pol/Poll huwt Henricus Knops/Cnops/Cnoups in Montfort op 09-09-1703 en hun kinderen zijn: Michael Cnoops van 11-09-1704 met de getuigen Martinus Cnops en Catharina Mans (opa Cnops en oma van Pol-Mans), Catharina Cnops van 16-09-1711, Joannes Cnops van 23-12-1715 en Maria Cnops van 04-04-1723. Een Gertrudis van Poll overlijdt op 04-12-1726 ( Margarita Gertrudis?). Henricus Cnops is de zoon van Martinus Cnops en Catharina NN. Mogelijk hertrouwde Henricus Cnops in Montfort met Beatrix Carbex op 03-02-1728.
Wilhelmus van Pol en Maria Catharina Soetermans uit Linne hebben de kinderen Isabella 1696, Margarita 1699, die huwt met Joannes/Joes Beckers en ze krijgen 7 kinderen Beckers, Joanna 1738, Agnes 1740, Lambertus 1743, Elisabeth 1749, Maria 1751, Catharina 1754 en Petrus Beckers uit 1757, en Matthias van Pol uit 1702, die 2 maanden oud overlijdt, Christianus 1704, Petronella 1704, die overlijdt in 1707, en Petronilla 1708, en tot slot Mathias2 van Pol uit 1711 en Cristianus Joes uit 1715, geboren in Sint Odilienberg. Zoon Cristianus van Pol huwde op 13-11-1746 in Linne met Anna van Vlodrop, en hun dochter Maria van Pol huwde in Linne met Joannes Kuijpers.
Volgens de genealogie van Pol ‘Bongers’ zijn de kinderen van Cristianus van Poll en Catharina Severijns: Mechtildis 1701 Aegidius 1703, Albertina 1705, Catharina 1707, Nicolaus 1710, en Joannes uit 1712., Anna Margarita 1719 en Maria 1722, Caspar 1724, en Winandus Fredericus 1734, die enkele maanden oud overlijdt, en Fredericus van Poll uit 1735. De laatste twee kinderen zijn uit het tweede huwelijk. Cristianus van Poll huwde na het overlijden van Catharina Severijns in 1732 nog met Geertrudis Wambaghs. Nakomelingen van deze van Pol uit Montfort wonen nu nog op de grens van Belgisch Limburg en Belgisch Brabant en hun achternaam wordt geschreven als Vanpol.
De zoon uit het tweede huwelijk Fredericus van Pol uit 1735 huwde met Gertrudis Cnoups/Cnops op 24-01-1759 in Montfort. Dochter Maria Gertrudis van Pol uit 1759 huwt later met Lambertus Schreurs in Thorn en zij gaan in Hunsel wonen, zoon Cristianus van 1762 overlijdt bij de geboorte en Cristianus van 1764 huwt later Catharina Leijendeckers. In 1767 wordt uit Fredericus van Pol en Gertrudis Cnoups/Cnoops dochter Maria geboren, die huwt met (Lambertus Schreurs?) en in 1770 dochter Elisabeth en in 1775 Anna Catharina van Poll. Dochter Elisabeth huwt met Willem Meeuwissen en dochter Anna Catharina van Pol uit 1775 huwt met Willem Trebels volgens de genealogie van Pol ‘Bongers’.
Op internet lezen we dat de familie Trepels/Trebels uit het Land van Gulick komt en dat Joannes Wilhelmus Trebels in Korrenig is geboren in 1764. Hij huwde Anna Catharina van Poll in Montfort. Anna Catharina van Poll overleed in 1818 in Montfort en Joannes Trebels huwde op 62 jarige leeftijd nog met Catharina van Wandelen, 48 jaar oud, een weduwe uit Maasbracht. Joannes en Anna hebben vier kinderen Trebels, Anna Gertruda 1799, Anna Clara 1802, en Theodorus 1806 die sterft, en Theodorus2 uit 1809. De kinderen Trebels zorgen in Montfort voor heel wat nakomelingen.
Cristianus van Pol uit 1764, zoon van Fredricus van Poll en Gertrudis Cnoups, huwt met Catharina Leijendeckers in Putbroek/Echt en zij krijgen voor zover bekend twee dochters: Anna Gertruda van Poll uit 1795 en Gertrudis van Pol uit 1796. Daarna kan ik alleen het overlijden van Cristiaan van Poll vinden in Echt op 01-02-1838 op 74 jarige leeftijd.
Volgens W. van Mulken blz. 10 Archieven gemeente Montfort, werd onder burgemeester J. de Maes in 1820 J. Fijten, W. Nissen, J.Daemen, Chr. Van Pol, P. Meertens, P. Beckers J. van Ophoven en D. Frencken tot raadsleden benoemd. Omdat Chr(stianus) Van Pol en D(orus) . Frencken zwagers waren van J. Fijten en P.Beckers werden zij op 26 april 1820 door gedeputeerde staten vervangen door F.(rits) van Pol en J. Baars.
We weten dat Joannes van Poll uit 1712, zoon van Cristianus van Poll en Catharina Severen, huwde met Ida Mestrom uit Maasbracht en dat ze een zoon Anthonius krijgen in 1742 in Maasbracht. De nakomelingen van Antonius van Pol in Linne/Maasbracht of Montfort zijn niet uitgezocht. Anna Margarita van Poll, dochter van Cristian van Pol overlijdt 3 dagen na de geboorte in 1719. Tot zover het gedeeltelijk uitzoeken van nakomelingen van de tak Aegidius van Pol en Catharina Mans.
Terug naar Aegidius en Catharina.
Aegidius van Poll en Catharina Mans huwen op 04-02-1671. Aegidius is een 5 jaar jongere broer van Joannes Winandus van Pol, en zij zijn zonen van Joannes /Jan van Poll en Margaratha Maxus. De vader van Catharina Mans is Peter Mans, de zoon van Willem Mans die huwde met Isabella/ Sybille/ Beel van Stralen/Straelen op 12-04-1633. Deze Beel van Straelen was op 12-07-1628 gehuwd met Derick/Theodorus Vogels van Cruchten, pachter op den Voorhof van 1613/1619-1625. Beel nam als weduwe het pachtcontract over en verlengde het nogmaals. Behalve zoon Peter Mans (er was een oude pachter Peter Mans op Hobert shof rond 1615) is ook Maria Mans gevonden, geboren op 30-05-1645, dochter van Gulielmus Mans en Isabella van Stralen, met de getuigen Wilhelmus Wijnkens en Huerta van Ophoven. Henricus van Stralen huwde op op 19-09-1621 of 02-09-1621 met Catharina Tilmans, met de getuigen Theodorus Stummels en Sebastianus Spanderbock. Mogelijk is Henricus van Stralen een broer van Isabella van Stralen.
Intermezzo kerkmeester Cristiaan Vanpoll/ van Poll , zoon van Aegidius.
Onder visitaties bisdom Roermond lezen we op internet dat in Montfort, onder het dekenaat Montfort, onder pastoor Manckers, sinds zijn aanstelling door deken Cnops op 09-02-1734, als kerkmeesters Jan Daemen en Cristian Vanpoll zijn aangesteld door de pastoor en de schepenen van Montfort. Er zijn op dat moment geen ketters en aanstootgevenden in de parochie. In deze perode van visitaties van 1703, 1734 en 1756 is de wereldlijk heer de vorst van Oostenrijk in 1703 en onder pastoor Willem Meijs. Het huis van de koster is afgebrand. De koster heeft het recht van schoolmeester maar dat wordt op dat moment uitgeoefend door Willem Dolmans. In 1734 is de koning van Borussia de wereldlijk heer en de pastoor is Rutger Manckers. Als armenmeester fungeert Jan Peters. De koster is Theo Coenen aangesteld door pastoor en schepenen. De koster had twee paarden ter beschikking en vier morgen landbouwgrond en een aantal mud rogge van 2 van de pastoor en 1,5 van de schepenen plus 4 rijksdaalders en 1,5 schelling en 10 pond brood. Jaarlijks werd een jaarrekening ingediend bij de deken en bij de schepenen.
Er wordt nog opgezocht of Montfort in de tijd van Cristiaan van Pol als kerkmeester ook het dekenaat van de regio was, zoals we kunnen lezen in het boekje over Montfort van Munnichs en Baeten.
Zie voor nadere informatie over Aegidius van Poll en zijn kinderen de volgende generatie van de stamreeks van Pol.
De andere kinderen van Joannes van Poll en Margarita Maxus.
Winandus van Pol en Helena op den Graeff huwen op 09-06-1675. Er is een Helena op den Graeff, dochter van Petrus op den Graeff en Catharina NN (Arnildi?) gevonden in Montfort. Deze Helena is een zus van Henricus op den Graeff uit 1620 en Arnoldus 1622 en NN 1623 en Michael op den Graeff van 1629. Henricus op den Graeff huwt met Catharina van Pol, dochter van Wilhelmus van Pol (Winandi) en Sophia Maria Mans. Als Henricus op 21-07-1686 overlijdt op 66 jarige leeftijd vermeldt de pastoor: “consul et scabinus huius pagij', consul (burgemeester) en schepen van dit dorp.
De Helena op den Graeff, die met Winandus huwt is een dochter van Arnoldus op den Graeff en Huerta/Averta van Ophoven, en is geboren op 27-01-1647 in Montfort. Winandus van Pol is van 03-02-1647 en volgens de genealogie ‘Bongers is hij overleden op 11-09-1708 maar dat kan ik in de klapper niet vinden (en in origineel DTB boek?) maar wel een Wilhelmus van Pol, NN (Spanderbroek?) , die zou zijn overleden op 11-09-1708. Helena op den Graeff overlijdt zonder nadere aanduiding, NN, op 26-01-1716 in Montfort.
Winandus van Pol en Helena op den Graeff hebben de kinderen: Margaritha1 1676, Margaritha2 1680, Anita of Anna 1683, en Arnoldus van 1687. Margaritha sterft voor 1680, van Margaritha 2 weten we niets, Anita sterft in 1686. Arnoldus van Pol huwt Anna Soetermans en hun kinderen zijn Winandus 1709, die enkele maanden oud overlijdt, Margarita 1711, Winandus2 uit 1713, die na enkele maanden ook overlijdt, en verder Mathias 1714, en Helena van Pol. Mathias van Pol huwt later in Linne met Anna Maria Nijssen uit Linne en hun kinderen zijn Anna 1739, Anna Catharina 1743, Arnoldus 1747, Anna Catharina uit 1749. De ene Anna Catharina zal Anna zijn genoemd en de andere Catharina. Arnoldus overlijdt op 32 jarige leeftijd en in het Linner bunderboek vinden we percelen van de erfgenamen van Arnt/Arnold van Pol. De zus Helena van Pol huwt Mathias Curvers uit Linne en ze krijgen een hele reeks kinderen. Over Helena Curvers-van Pol zie de informatie over de kinderen Curvers-van Pol’s bij van Pol’s in Linne.
Elisabeth van Pol en Henricus Dams zijn gehuwd op 12-02-1665. De naam Dams wordt geschreven als Damen en als Daemen zoals bij de geboorte van de kinderen: Joannes in 1665?, Margarita Daemen in 1666, Petrus Damen 1670, Maria in 1673 en Mechtildis Damen 1676.
Margaretha Daemen huwt Wilhelmus Leitgens/Leitens op 17-06-1703. Petrus Daemen huwt op 22-07-1698 met Maria Thorres/Thomas/Torris, die overlijdt in 1705, en daarna met Maria Schmidts op 27-11-1707, die overlijdt al in 1718. Maria Daemen huwt met Joannes Leitgens/Leitens op 17-06-1703. Joannes Daemen huwt op 18-11-1710 met Catharina Letiens/Leitgens. Mechtildis Daemen wordt verder niet meer genoemd in de DTB-boeken in Montfort.
Generatie 4 Joannes Winandus van Poll en Maria Mans.
Joannes Winandus van Poll 1639-1692.
De zoon Joannes Winandus van Pol huwt in Montfort met Maria Mans op 07-02-1671 en de getuigen zijn Johannes Vogels en Anthonius Mans. In de originele Latijnse DTB-akte wordt Joannes, matrimonium Joos van pol en Maria mans geschreven. Antonius Mans schreef de pastoor als Antonis warndis/mans?. De kinderen van Joannes Winandus en Maria zijn: Petrus 15-05-1672, Petronella 1673, Margarite 1674 en Cornelis van Pol van rond 1676.
Zoon Cornelis overlijdt volgens genealogie van Pol ’Bongers’ en volgens het Begraafboek Montfort al op 17 of 27 mei 1692 ongeveer 16 jaar oud. Margarite van Pol huwt Caspar Mans op 30-03-1693 en zij krijgen een negental kinderen: Petrus Mans 1695, Maria 1700, Wilhelmus 1702, Casparus 1704, Albertina 1707, Petronella1 1709, Petronella2 1710, en Mechtildis Mans van 1713.
Van Petronella van Poll weten we weinig. Ze huwde mogelijk elders of zij is vroeg overleden. In het Begraafboek vinden we een Petronella van Pol, NN, die sterft op 11-02-1707. Als het onze Petronilla is, dan werd zij 34 jaar oud. Petrus van Pol huwt Wendelina Snijchiers/Snijchers buiten Montfort en later huwt hij met Joanna Leijendeckers in Montfort.
Peter van Pol(l) is de stamvader van de van Pol's in Montfort onder andere de tak van Pol de Koets. Vader Joannes Winandus van Poll overlijdt volgens de klapper GTB op 22-04-1692 als Pol Joannes Van, NN, in Montfort. {Controle datum overlijden 23-10-1690}.
Een Maria Mans is door Bert Heijnen teruggevonden in de Klapper Montfort als dochter van Wilhelmus Mans en Catharina NN (dat blijkt Catharina Michaelis Maxus te zijn, de eerste vrouw van Wilhelmus (Petri) Mans, die een dochter is van Michael Maxus), die ergens tussen 1638 en 1640 overlijdt. Wilhelmus Mans en Catharina Maxus huwden op 12-04-1633 in Montfort. Wilhelmus Mans wordt schepen van Montfort genoemd en hij boerde op de Voorhof na zijn tweede huwelijk en wel met Isabelle/Beel van Stralen.
Er is nog een zus van deze Maria Mans, Petronella Mans van 14-03-1638. Maria is geboren op 09-07-1634 en de getuigen zijn Joannes van Pol en Joanna van Ophoven. Deze Maria Mans zou bij het huwelijk met Joannes van Pol uit 1639 in 1671 ongeveer 36 jaar oud zijn als zij de juiste Maria Mans is.
Er is in Montfort nog een Maria Mans gevonden, geboren op 30-05-1645, dochter van Guilelmus/ Wilhelmus Mans en Isabella NN (van Straelen blijkt uit de klapper trouwboek als tweede echtgenote van Wilhelmus Mans), met de getuigen Wilhelmus Wijnkens (achternaam?] en Huerta van Ophoven (Huberta?). Deze Maria Mans zou bij een huwelijk met Joannes Winandus van Pol uit 1639 in 1671, ongeveer 26 jaar oud zijn.
Volgens de gegevens van Paul Pustjens op internet over van Pol/Poll's in Montfort, is Maria Mans echter uit 1641 en is zij een dochter van Gerardus Mans en Gertrudis Ingenreijp/Ingen Reijp in Montfort. Gerardus Mans wordt begraven in Montfort op 22-09-1640 en Gertrudis huwt opnieuw in 1641 met Henricus van Birgelen, soldaat, en er worden nog twee kinderen geboren in Echt. Maria van Gerardus Mans is dus een nicht van Maria Mans van Wilhelmus Mans.
Welke Maria Mans is de juiste?.
Op 15-05-1659 huwt een Maria Mans in Montfort met Arnoldus Homs met de getuigen Petrus Mans en Abraham Heggen, en volgens de genealogie van Liempt op internet krijgen zij 4 kinderen Simon Gerardus Homs 1661 (volgens klapper Montfort zoon van Henricus Homs en Maria NN), Maria Homs 1663, Johanna Homs 1665 en Wilhelmus/Guillelmus Homs 1666 ( niet in klapper Montfort gevonden). Mogelijk is deze Maria de Maria Mans uit 1634, tenzij die zou zijn overleden. Het overlijden van een Maria Mans, NN, is gevonden op 29-07-1668, en een tweede Maria Mans op 11-06-1692 en een derde Maria Mans, NN, die overlijdt op 02-05-1720.
Catharina Mans, de echtgenote van Joannes van Poll’s broer, Aegidius van Poll, is volgens het doopboek van 21-10-1648 een jongere zus van Maria Mans, dochter van Willem Mans en Isabella van Straelen/Stralen en er is ook nog een broer Petrus Mans (de jongere) van 17-02-1641, die huwt met Albertina Heggen in 1662, en een Joannes Mans die al in 1662 overlijdt, en een Paulus Mans van 26-01-1644.
Conclusie:
Twee broers van Poll trouwden met twee zussen Mans, indien Maria Mans de dochter van Wilhelmus Mans en Isabella van Stralen is in plaats van de dochter van Gerardus Mans en Gertrudis Ingenreijp. Gerardus Mans is de broer van Wilhelmus Mans en ze zijn kinderen van Peter Mans 'de oude' en NN in Montfort.
De oude Peter Mans is pachter/vicillus op Hobert volgens het originele Latijnse DTB boek van de parochie Montfort, als hij overlijdt op 9 oktober 1633 op Hobbert ( Hobert dus het Puytelincks goed) Zijn vrouw Maria NN, overlijdt als vidue op 3 december 1633.
Volgens de genealogie van Liempt is Maria Mans twee keer gehuwd en wel eerst met Arnoldus Homs en daarna met Joannes Winandus van Pol, en zou Maria in totaal een achttal kinderen hebben gekregen.
De familienaam Mans komt al in 1621 in het begraafboek voor in Montfort als Anna Mans, en later als meerdere zussen, overlijden uit het gezin Antonius Mans en Hillegundis NN (Helwiges Lemmens?). De familie Mans wordt ook genoemd bij de schatheffingen Schepenbank Montfort 1530-1650: een keer als schatheffer /burgemeester.
Op 26-01-1617 huwde Aegidius Mans al met Auwt/Andrea van Pol, dochter van Willem van Pol en Elisabeth Bongerts, en zij kregen de kinderen Petrus Mans ( de middelste Peter Mans) van 10-12-1617 en Joanna Mans van 14-09-1619.
Zijtakken broers en zussen van Joannes Winandus van Pol
De broer van vader Joannes Winandus, Aegidius, huwt Catharina Mans en hun kinderen heetten Christianus, Petrus, Wilhelmus, Margarita 1 en Margaritha 2. Zoon Petrus van Aegidius sterft 12 jaar oud. Zoon Wilhelmus huwt Maria Soetermans en van hun kinderen wordt Willem van Pol schepen van Montfort.
Aegidius van Pol en Catharina Mans woonden als pachters op den Voorhof zoals meerdere generaties familieleden voor hen. Er was vóór 1600 een voorburcht bij het kasteel met een poort en een ophaalbrug met een losstaand woonhuis Huis ‘te Byght’ met boerderijgebouw en boomgaard, dat later werd afgebroken, en werd vervangen door de nieuwe boerderij op den Voorhof/ Opten Bongaert/Bongaertshof. Theodorus van Pol en Aemelia NN (Cremers of Tilmanns?) waren pachters van de nieuwe Voorhof van 1613 tot 1625. Daarna was Derick Vogels van Cruchten van 1625-1637 pachter op de Voorhof. Na de dood van zijn vrouw Catharina NN (Michaelis Maxis) in 1628 hertrouwt Derick Vogels met Beel van Straelen/Sybille van Stralen. Na de dood van Derick Vogels in 1636 zette Beel de pacht voort. Nadien huwde Beel van Stralen met Wilhelmus/Willem Mans. Isabella heeft als roepnaam Beel en zij wordt als getuige bij een geboorte in DTB Montfort 1624 Isabella, Joannis van Stralen filia genoemd. De kleindochter van Beel Catharina van Peter Mans huwde met Aegidius van Pol en ze boerden op de Voorhof. Catharina Mans is geboren op 21-10-1648 als dochter van Wilhelmus Mans en Isabella van Stralen met de getuigen Severus Severinus en Mechtildis Ramaekers. Er is een zus Maria Mans geboren op 30-05-1645 dochter van Guilelmus Mans en Isabella NN (van Straelen) met de getuigen Willem Wynckens en Huerta van Ophoven. De broer van Catharina en Maria Mans is Peter Mans geboren op 17-02-1641 uit Gulielmus Mans en Isabella van Stralen met de getuigen Nicolaus Notermans en Gulielma Palant (Wilhelma Palant de echtgenote van Gerardus Lintgens, rentmeester van het Ambt Montfort was). Deze Peter Mans huwde op 01-06-1662 in Montfort met Albertina Heggen. Van het echtpaar Peter Mans en Albertina Heggen is een vijftal kinderen gevonden: Mechtildis 1663, Wilhelmus 1665, Casparus 1667, Andreas 1670 en Petronella Bernardina Mans uit 1671.
Caspar Mans huwde in 1693 in een tweede huwelijk met Margarita van Pol en ze kregen een negental kinderen. Margarita is de dochter van Joannes Winandus van Pol en Maria Mans. Margaretha van Pol en Caspar Mans kregen de volgende kinderen: Petrus 1695, Joannes 1697, Anna Maria 1700, Wilhelmus 1702, die overlijdt, Casparus 1704, Albertina 1707, Petronella 1709 die overlijdt, Petronella2 1710, en Mechtildis Mans uit 1713. Margaretha van Poll overleed als weduwe van Casparus Mans in 1743. Dochter Petronella Mans huwde achtereenvolgens met Theodorus Beckers resp. Wilhelmus Maessen en Henricus Timmermans en zij overlijdt in 1786. Anna Maria Mans huwt met Franciscus Mitrel en Peter Mans huwt Maria van Ophoven. Zoon Joannes Mans huwt met Anna van Ophoven, die vicillus ingen Ouwen zijn, en dochter Mechtildis Mans huwt met Petrus Stevens. Dochter Albertina Mans huwt met Joannes Vogels. Caspar Mans huwt met Maria Maessen.
De broer van Joannes Winandus van Poll is Winant van Poll. Hij huwt op 09-06-1675 Helena op den Graeff met de getuigen Lambert Beckers/Bockert en Bernard Mayole/Mayolle, en ze krijgen de kinderen Margarita 1676, die sterft voor 1680, Margaritha 1680, Anita of Anna 1683 die sterft in 1686 en Arnoldus 1687, die later huwt met Anna Soetermans. Arnoldus sterft pas 32 jaar oud op 13-04-1719. Het gezin van Arnold en Anna had vijf kinderen waarvan 2 Winandus’sen, die direct overlijden, en Margarita 1711, en Mathias 1714, die later huwt met Anna Maria Nijssen, en tot slot Helena 1717. Helena huwt met Mathias Curvers in Linne. We vinden haar en haar kinderen terug bij de beschreven van Pol’s in Linne. Mathias van Poll en Anna Nijssen hebben de kinderen Anna 1739, Anna Catharina 1743, die later huwt met Reinerus Meeuwissen?, Arnoldus 1747 en Anna Catharina uit 1749, die dan Anna of Catharina is genoemd. Van de kinderen weten we verder niets en Mathias van Poll overleed in Montfort op 27-06-1751.
Winant van Poll is in Montfort een belangrijke tijdgenoot en hij komt in meerdere akten voor. In 1670 inspecteren Wyn van Poll, schepen van Montfort, samen met de collega’s Nicolaas Laschert/Lachet, Hoeb (Hubertus) Nijssen en Aret (Arnt/Arnold) op den Graef het kasteel Montfort. Waarnemingen van dit bezoek worden vastgelegd over de zaal van het kasteel en over een wenteltrap naar de korenzolder. (Roerstreek1976 jaarboek HVR no 8 p 90, en W. Bongers).
Tussen 21 en 26 juli 1675 plundert het leger van de hertog van Lotharingen in verband met een Franse claim op de Zuidelijke Nederlanden Gelre, ook het dorp Montfort. Montfort is sinds 1669 weer door Pruissen overgedaan aan Oranje. Het is niet duidelijk of de soldaten van de hertog van Lotharingen namens Oranje plunderen ( de verdedigers) of dat het Franse troepen zijn.
In aanwezigheid van de schepenen van Montfort verklaren de 66 boeren en burgers over hun schade als volgt:
‘Wyn van Pol ‘verclaert datse hem hebben verdorven twee morgen vrucgt ende met de plunderingh van de kerck de weert van thien rixdaeler ende aen sijn bijen de weert van thien rixdaler’.
Chiel (Aegidius) van Pol verclaert datse hem hebben verdorven vijf morgen vrucgt ende oock sijn (schoon)moeder den heferse op het Huys vijf morgen vrcgte end aen haer huys te Montfort ses rixdaeler.
Willem verclaert datse hem heben verdorven twwe morgen vrucht ende met de plunderinghe van de kerck de weerde van vijfentwintig rixdaeler, en
Derick verclaert datse hem hebben verdorven derden half morgen vrughte met de plunderingen van de kerck ende sijn bijen van twe en drtig rixdaeler.
(b’ron tekst van Fedor Coenen van het Archief Gelre).
Ook in het jaar 1691 is het weer raak. Wynand van Pol ‘verclaert inkwartiering te hebben gehad van een officier en twee manspersonen ende eene perd hetgene hem heeft gekost twelf schillingen. Ende den tweden nacht de selven officier ende eenen knecht ende gekost negen schillingen’. In het jaar 1696 is Wyn van Pol schatheffer en burgemeester van Montfort. ( Fedor Coenen archief Gelre Montfort). Het is mij niet duidelijk op welke pachtboerderij (de Voorhof?) of leengoed Wynand boerde.
In de bovenstaande passages over Winant van Poll ben ik ervan uitgegaan dat het Winant van Joannes van Pol en Margaritha Maxus betreft.
Generatie 5 Petrus van Pol en Wendela Snijckers resp. Joanna Leyendeckers
Petrus, Peter van Pol 1672-1721.
Het kind Petrus/Peter van Joannes van Pol en Maria Mans huwt op 26-07-1705 Joanna Leijendekkers in Montfort in een tweede huwelijk. De getuigen zijn Joannes Dorpmans en Henricus Leijendeckers.
Eerste huwelijk
Het eerste huwelijk van Peter van Pol met Wendela Snijckers/Snijchiers, dat op xx-xx- 1697 werd gesloten in ?, leverde volgens klapper DTB Montfort twee kinderen op Catharina1 van 29-09-1698 en Joannes/Joes van Pol uit 20-07-1702.
Catharina2 van 08-03-1706 met de getuigen Jacobus van Pol en Hendrica Coenen, is van Peter van Pol en zijn tweede vrouw Joanna Leijendeckers, die huwden op 26-07-1705.(Catharina2 volgens genealogie van Pol Bongers). De eerste Catharina zal mogelijk overleden zijn en de tweede kan ik niet vinden, behalve het overlijden van een Catharina van Pol, zonder nadere gegevens dus NN, op 20-03-1720. Op Joannes/Joes van Pol de zoon uit het eerste huwelijk komen we nog terug omdat er van hem wel nakomelingen zijn in Linne.
In het begraafboek Montfort wordt op 27-09-1704 vermeld Wendelina Snijchers echtgenote van Petrus van Pol. Volgens de Klappers van Montfort komt de naam Snijkers pas in 1794 opnieuw voor. De naam wordt geschreven als Wendela, Gwendela en Wildilina. Wendela kwam van buiten Montfort. De genealogie van Pol 'Bongers' vermeldt als trouwdatum van Petrus en Wildilina Strijckers 1697 maar vermeldt niet waar. Het is ook onduidelijk waar Peter en Wendelina bij en na hun huwelijk verblijven en of ze mogelijk elders kinderen hebben gekregen. Het kan zijn dat zij enige tijd elders verbleven omdat Peter elders als knecht werkte en zo kennis maakte met Wendelina. Later vanaf 1701 zijn ze als pachters van ingen Lyllaert in het Linnerveld actief en aanvankelijk formeel tot de parochie Linne en later tot de parochie Montfort worden gerekend (of zich zo gedroegen}.
We komen hier nog op terug. Het is vreemd dat de trouwakte in de geboorteplaats van Wendelina niet is gevonden omdat de kerk overal administreerde (ook in Melick-Herkenbosch in Gulick en aan gene zijde van de Maas).
Wendela Snickers/Snijkers/Snijchers had in de zoektocht van de familiegeschiedenis lange tijd geen ouders en geen geboorteplaats. Er is oeverloos naar haar gezocht en er waren geen aanwijzingen. Om Wendelina te vinden is er ook gezocht onder allerlei spellingvarianten van de achternaam en dat zijn er meer dan gedacht. De achternaam Snickers/Sniekers/Snijkers/Snykers en Schnijkers, Schnykers, Schniekers, Snijchiers en Snijchers komt in Thorn en Kessenich, en in Neeritter/Stramproy voor maar Wendela vinden we er niet. Mogelijk komt haar vader uit een van de genoemde dorpen.
Volgens het Meertens Instituut komt in 2007 de naam Snijkers 139 keer voor in Nederland vooral in Midden Limburg met concentraties in de gemeenten Maasgouw en Leudal. De naam Snykers komt volgens het Meertens instituut in 2007 nog 10 keer voor en de naam Snickers 0 keer.
Er is in www.genver.nl verder gezocht in Neeritter,Thorn en Hunsel en op internet naar Kessenich waar de familienaam frequent voorkomt/voorkwam. Wendelina of Gwendelina Snijkers is er echter niet gevonden. Na een zoektocht in de gemeente Leudal in Roggel, Haelen, Horn, Heythuysen, Grathem etc. is uiteindelijk verder gezocht in Sint Odilienberg, Linne, Vlodrop en Melick.
Op 20-04-1665, vinden we in de klapper van het geboorteboek van Melick: Sneijkiers Windell, dochter van Doem Sneijkiers en Deill Classen met de getuigen Jan Collen (Coolen?) en Trincken Drissen (Driessen). De achternaam Classen (of Claessen) kwam toendertijd meer voor in de parochie Melick. Het betreft Wendelina2 Sneijkiers (Snijchers) zoals we nog zullen zien.
Op ??-02-1675 vinden we in het doopboek van Melick ook NN Snickers, kind van Doem Snickers en Deill Classen met de getuigen NN en NN.
In het begraafboek komt het gezin onder Sneijkiers niet voor. Doem Sneijkiers of Snickers en Deill Classen vinden we ook niet in het trouwboek. Zij lijken wel passanten van over de Maas. Doem is mogelijk Dominicus/Dom (of Daem is Adam) en Deill zal een variant van Diel of Odilia zijn. Wendelina Snijchers komt als bruid ook niet voor in het Trouwboek van de parochie Melick.
Intermezzo familie Wendela/Gwendela/Weijndell/Windell
In Melick vinden we verder geen familieleden meer en in Vlodrop vinden we alleen een Cristina Snijckers, die sterft op 16-12-1681, die of gehuwd was met Martinus van Haeren op 17-07-1681, en een Cristina Snikers, die gehuwd was met Laurentius Laurentij op 05-11-1665. In Vlodrop is tevens gevonden Snijkers Cecilia, dochter van Joannes Snickers en Maria Brueen, geboren op 01-08-1698. In de omliggende parochies zoals Berg en Roermond zijn verder geen aanknopingspunten voor een familie Snijchers of Snijkers gevonden.
Bij mijn zoektocht van Schmitz en Minkenberg in genver van Melick-Herkenbosch stootte ik in januari 2013 toevallig op de volgende aanvullingen in de klappers van het gezin waaruit Wendelina voortkomt:
- Schickers, Dederich is geboren op 13-01-1664, zoon van Daem Schickers en Diell NN (Classen) met de getuigen Heinrich van Swamen, Leinz Leinssen en Trincken Freincken.
- Schickers, Marija is geboren op 10-01-1672 dochter van Doem Schickers en Deill NN (Classen), met de getuigen Guerts Lutter(s), Tilmans Jan, Sijben Lem, Timmermans Marij, Schikers Ollijgen, en een NN Meitgen. Het is onbekend waarom zoveel getuigen opdraven. Opvallend is dat op 14-01-1697 ene Cordt/Gordt Lutters huwt met Catharina Scheicken met de getuigen Mathias NN en Petrus Lutters. Maria "Scheickes' Schickers huwt Joannes Wolters op 23-05-1701 met de getuigen Joannes Timmermans en NN NN in Melick.
- Schijckers Weijndell van 10-08-1659, dochter van Schijckers Adaem en Deill van Melick, naar ik aanneem Deill Classens uit Melick. De getuigen zijn Heilger Peis en Mecken (Mericken) Zimmermans. Het betreft Wendela/Weijndell 1 Schijckers, een oudere zus die is overleden moet zijn anders noem je een jonger kind niet Wendelina (2). Doam/Daam betekent volgens deze notitie Adam/Adaem.
- Op xx-05-1715 overlijdt Schneiken Adelheide , met bijzondere informatie NN en NN, We weten niet of er een relatie is.
Conclusies:
- Wendelina stamt uit de ouders Doam Snijckers en Deill Cla(e)ssen met de kinderen Wendelina 1 en Wendelina 2, en verdre Derick, Maria en mogelijk ook een Adelheide en NN Snijckers.
- Als Wendelina in 1697 huwt met de 25 jarige Peter van Poll uit 1672, zal zij waarschijnlijk 20-30 jaar oud zijn. Peter van Pol huwt met 25 jaar dus een 32 jarige Wendelina en zulke leeftijdverschillen waren toen niet ongewoon. Wendelina2 is geboren in 1665. Een Wendelina Snijchers geboren in 1659 zou bij het huwelijk 38 jaar oud zijn en dus 13 jaar ouder dan Peter van Poll. Dit lijkt onwaarschijnlijk. Bij de geboorte van Catharina van Poll zou ze een jaar ouder zijn en bij de geboorte van Joannes van Poll in 1702 een vijftal jaren ouder, dus 43. In 1704 overlijdt ze 45 jaar oud?. Het moet dus Wendelina 2 Snijchers zijn uit 1665, die met Peter van Pol uit Montfort huwt ook al weten we niet waar in Melick of Herkenbosch of..?.
- Hoe je het keert of wendt; Wendelina Snijchers is en haar gehele achtergrond is raadselachtig. Het lijkt wel alsof de familie rondtrekt mogelijk als militair of als handelaren. Het misterie Wendelina blijft vragen oproepen aangaande de plaats van huwen, hun woonplaat(sen) en de volledigheid van hun aantal kinderen. Peter van Pol huwt met 25 jaar dus een 32 jarige Wendelina. Einde intermezzo Wendela.
Tweede huwelijk
Peter van Pol en Joanna Leijendeckers huwen op 26-07-1705 in Montfort met de getuigen Johannes Dorpmans en Henricus Leijendeckers. Joanna is dan ongeveer tien jaar jonger dan Peter. Joanna Leijendeckers overleed op 29-01-1722 en was toen 38 jaar oud. Haar echtgenoot Petrus van Pol stierf al op 15-11-1721 op 49 jarige leeftijd volgens DTB-Montfort. Er was in die tijd ook een Anna Leijendeckers in Montfort, dochter van “Gendoeves’ maar die huwt iemand anders. (Janruiten.nl Reutje-verhaal).
De kinderen van Peter van Poll en Joanna Leijendeckers zijn Catharina van 08-03-1706. Over haar is geen nadere informatie te vinden is in de DTB-boeken van Montfort en Linne, resp. Elisabetha van 05-03-1708, die jong overlijdt, Theodorus1 van 18-02-1710, die 4 dagen oud sterft, Theodorus 2 van 18-06-1711, Petrus Anthonius van 29-01-1714, die mogelijk als kind sterft maar dat is ongewis, Anna Margaritha van 07-09-1716, die sterft, en Wilhelmina van 03-09-1719. Elisabetha overlijdt met 16 jaar en Theodorus1 met 4 dagen, en Theodorus 2 van Pol, stamvader van onze van Pol's, huwt in 1743 met Albertina van Braght.
Waarschijnlijk is de op 16-06-1719 in het begraafboek gevonden Anna Margaretha van Pol de dochter van Peter van Pol, die dan bijna 3 jaar oud is. Wilhelmina van Poll en Peter Anthonius van Poll zijn verder in de DTB-boeken van Montfort niet te traceren. Een Catharina van Poll is later in Linne gehuwd met Joannes Janssen maar of dit onze Catharina is?. Die Catharina van Poll overlijdt in Linne op 25-01-1753 als weduwe van Joannes Janssen, die al op 19-09-1746 was overleden. Catharina van Poll en Joannes Janssen pachtten later een deel van de grond van het opgeheven leengoed Ingen Lyllaer zoals we weten uit andere bronnen.
Familie Leijendeckers
Joanna Leijendeckers is in Montfort geboren. Haar ouders zouden volgens de gegevens van de familie Hawinkels, Henricus Leijendeckers en Elisabeth Huben/Houben zijn, die beiden jong gestorven zijn. Peter Leijendeckers huwde op 19-jarige leeftijd met Anna Hopmans. Na haar dood huwde hij op 22 jarige leeftijd met Elisabeth Huben. Een dochter Anna huwde met Henricus Knoops en Joanna huwde met Peter van Poll. Er is in www.genver.nl Montfort een gezin Leijendeckers, Petrus Leijendeckers en Elisabeth NN (Huben blijkt uit trouwboek) gevonden met kinderen in Montfort; Maria 12-03-1668, Anna 25-09-1670, Johanna 30-07-1673, overleden, Johannes 09-01-1677, en Joanna Leijendeckers van 01-07-1683. Vader Petrus Leijendeckers blijkt eerst met Anna Hopmans gehuwd te zijn op 15-07-1664 maar die overlijdt al op 24-10-1665 op 25 -jarige leeftijd. In het doopboek vinden we een Petrus Leijendecker(s), geboren op 26-09-1665, kind van Petrus Leijendeckers en Anna NN, met de getuigen Jacobus Leijendecker(s) en Juditha Paulsen. Anna NN is Anna Hopmans en de gevonden jonge Petrus Leijendeckers is dus een halfbroer van Joanna Leijendeckers, die Peter van Poll huwt.
Bij de geboorte van de getuige van het huwelijk van Peter van Pol en Joanna Leijendeckers, Henricus Leijendeckers op 09-03-1684, worden als ouders Jacobus Leijendeckers en Maria NN (Raetsen blijkt uit trouwboek) genoemd met de getuigen Guilelmus Dorpmans en Anna NN. Deze Henricus had mogelijk nog een ouder broertje Henricus dat overleed, en een zus Elisabeth Leijendeckers van 29-08-1668. Henricus is dus geen broer van Joanna Leijendeckers.
De opa van Henricus Leijendeckers was Aegidius Leijendeckers en de oma Nicola NN (van Lerop blijkt uit trouwboek). De vader van Aegidius Leijendeckers is Matheus Leijendeckers gehuwd met Mechteld NN ( van Pol blijkt uit trouwboek), die huwden op 02-10-1646. Mechteld is een dochter van Theodorus van Pol alias Bongers en Aemilia NN, een zoon van Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongerts. Mathias is een zoon van Jacobus Leijendeckers en Maria NN ( Mans?) van 20-10-1624 geboren te Montfort. Er zijn meer kinderen Leijendeckers gevonden: Gertrudis 1616, die overlijdt in 1623, Henrica van 1620, Caecilia van 1623, en Elisabeth van 1629. Een Jacobus overlijdt op 20-12-1623 maar de geboortedatum is onbekend.
Matheus Leijendeckers en Mechteld van Pol huwen op 02-10-1646 en ze hebben één zoon: Aegidius Leijendeckers van 17-03-1647, en Mechtildis van Pol overlijdt nog voor haar 25e verjaardag. Zoon Aegidius Leijendeckers huwt Nicola NN ( van Lierop) en zij krijgen later een vijftal kinderen Mechtildis 1 1671, Mechtildis 2 1675, Jacobus 1676, Maria 1680 en Wilhelmus Leijendeckers 1692. Matheus Leijendeckers huwt op 19-02-1651 opnieuw en wel met Juditha Lamberti/ Judith/ Jentien Lambrechts en zij krijgen vier dochters: Sophia 1653, Anna 1655, Maria 1661 en Elisabeth 1665. Vanaf 28-08-1684 is Thijs Leijendeckers halfe op de hof Opgen Dielgaert, de Grote Dielgaert, en de pacht wordt verlengd op 26-08-1695, door Thijs Leyendeckens en door de dochter Maria Leijendeckers, die tekent namens haar moeder Jent Lambrechts.
Op 28-06-1704 wordt de pacht voor de Kleine Dielgaert getekend door Maria Leijendeckers en haar huwelijkspartner Geurt van de Kitsen, en door Peeter Heemels. De pacht loopt tot 1711 onder voorwaarde dat Geurt met Maria trouwt en dat de jaarlijks voorgeschreven som van 208 pattacons en 1 schelling wordt betaald. Blijkbaar is dat gebeurd want op 23 december 1704 dienen Geurt van de Kitzen en Peeter Heemels een rekening in van de schade van Franse en Spaanse troepen die de hoeven hebben beschadigd en spullen zijn gestolen zoals een ring en toemen biggen, en acht paarden hebben meegenomen die elf dagen hebben gehouden en afgebeuld waardoor een paard is bedorven. In 1727 wordt de Kleine Dielgaert weer aan een Leijendeckers verpacht: Jacob Leijendeckers en echtgenote Maria Daemen.
Zie voor achtergrondinformatie verder : Het leengoed opgen Dielgaert door L.Theelen in Echter Landj Heemkundekring Echt no 10 en de informatie over leengoederen in Hoofdstuk 7.
De naam Leijendeckers wordt in de Klappers de eerste keer vermeld in Montfort in 1616 als de DTB-boeken starten. In Montfort komt er een hele reeks Leijendecker(s), Leiendeckers en Leijendekker voor in de eeuw die volgt. Uit andere bronnen is bekend dat de naam Leijendeckers ook voorkomt in de parochie Linne/BrachtBeek en in de parochie Echt. De huwelijken tussen van Pol's en Leijendeckers kwamen vaker voor in Montfort:
- Joannes Leijendeckers x Alverta van Pol gehuwd op 25-10-1622,
- Joannes Leijendeckers x Anna van Pol gehuwd op 25-01-1628, tweede huwelijk van Joannes en Anna is de zus van Alverta, dochters van Theodorus van Pol en Catharina Lambreghts.
- Mathias Leijendeckers x Mechtildis van Pol, gehuwd op 02-10-1646, bovengenoemd,
- Jacob van Pol(l) x Helena Leijendeckers, derde huwelijk van Jacob van Pol, gehuwd op 25-10-1705, die eerder huwde met Cristina van Pol op 02-11-1687, en met Maria Marcus/Maxus op 03-05-1685.
Wie is Jacob van Pol?
Jacob van Pol is een zoon van Theodorus van Pol en Catharina NN, zoon van Henricus van Pol en Anna Vogels op de Voorhof, zoon van Wilhelmus van Pol en Elisabeth Bongarts (huwelijk 1580), op de Voorhof/Bongaertshof. De echtgenote van Jacob, Maria Marcus/Maxus, sterft al op 25-01-1686 een week na het overlijden van haar kindje Joannes, dat slechts een week oud werd, en de tweede echtgenote Cristina van Pol overlijdt op 30-07-1703, na 16 jaar huwelijk. Cristine van Pol is niet gevonden in het doopboek in Montfort, wel haar overlijden. Waarschijnlijk komt zij uit Linne maar dat kunnen we niet controleren omdat het eerste deel van het DTB-boek Linne ontbreekt omdat het is zoekgeraakt. Bij het huwelijk van Jacob van Pol en Christina van Pol getuigen Jacob Mayolle, die vaak getuigt in die periode in Montfort en een Hijenenimo Reikepe, die bij andere huwelijken als getuige Hieronimus Ruckope wordt genoemd. Het lijken wel de hulpkoster en een gelegenheidsgetuige (een achtergebleven soldaat?).
Volgens de genealogie van Pol 'Bongers' heeft Jacob van Pol uit 1659 een oudere zus Anna, die later Petrus Vogels huwt, .en als jongere broers Henricus 1662, die mogelijk overlijdt in 1704, en Petrus 1665, die huwt met ??, en de broers Joannes 1669. en Leonardus 1674 en dan volgt nog Elisabeth 1678 en Christianus 1681.
Cristina van Pol en Jacob van Pol hebben twee kinderen: Maria van 18-09-1688, die na 2 maanden overlijdt op 18-11-1688, en Petrus van Pol van 31-01-1690, die huwt met Margarita Vogels op 28-10-1717. Er zijn van hun geen kinderen gevonden in Montfort. Na het overlijden van Margarita Vogels huwt Peter van Poll opnieuw en wel met Joanna/Ida van Neer en er zijn twee kinderen gevonden: Cristina van Pol van 02-08-1723, die 4 jaar oud overlijdt op 28-07-1727, en Jacobus van Poll van 28-06-1726, die bijna 2 jaar oud op 25-05-1728 overlijdt aan 'dyssetirie'. Misere alom.
Jacob van Poll en de derde echtgenote Helena Leijendeckers hebben geen kinderen. Jacob van Pol, die is geboren op 14-12-1659 overlijdt op 21-04-1720. Helena Leijndeckers overlijdt op 09-02-1721. Jacob van Poll en zijn broer Peter van Poll boeren in Montfort en omgeving. Zij hebben percelen grond van het leengoed ingen Lyllaert, en andere percelen in het Linnerveld (en akkerland in het Craeveld volgens bunderboek Linne) gepacht en of gekocht. (Janruiten.nl en Roebroeck, Het Land van Montfort).
Zijtak Joannes/Joes?Jan van Pol, zoon van Peter van Pol en Wendela Snijchiers/Snijchers
De familietak van Joannes van Poll is uitgezocht tot rond 1800. Joannes/Joes, geboren op 20-07-1702 huwt rond 1724 in Melick met Petronella Gertrudis Smits of zoals de klapper Melick vermeldt: Ppoll Joannes von huwt Schmits Gerdrudis op 23-09-1724 met de getuigen Gafridus/Godefridus Mussers en Joannes Classen/Claessen. De achternaam Classen is de familienaam van Joes van Pol zijn oma van moederszijde. Gerdrudis Schmitz is op 21-10-1696 geboren in Melick als dochter van Jan Schmitz en Oeldtgen Henrichs met de getuigen Petrus Schmitz en Helena Jansen.
In het geboorteboek van Linne vinden we de geboorte van Gerardus van Pol, zoon van Joannes van Pol en Gertrudis NN, op 19-10-1717. Op 18-02-1724 wordt de dochter Gertrudis van Pol geboren. Kan Joannes van Pol van 1702 uit Montfort/Linne de vader zijn of moeten we bij een ander koppel Joannes van Pol en Gertrudis zijn?.
Bij de geboorte van zoon Petrus van Pol (van Joannes van Pol en Gertrudis) op 20-04-1726 in Montfort getuigen Petrus van Pol en Gertrudis Schepers . Er is een dochter Joanna van Pol gevonden, die is geboren op 05-11-1728 in Montfort, en die huwt met Leonardus/Lambertus van Montfort op 09-01-1753. Van hun kinderen vinden we in Montfort: Anthonius van Montfort van 24-05-1753, Barbara1 van 11-04-1755, die overlijdt, Joannes van 05-06-1757 en Barbara 2 van Montfort van 04-06-1760.
Joannes /Joes van Pol overlijdt al op 26-07-1728 in Montfort of zoals de klapper vermeldt: Granpol Joannes overlijdt, e.v. Smets Gertrudis op 26-07-1728, en hij is dan pas 26 jaar oud. Gertrudis Smeets overlijdt op 07-06-1764 in Montfort als weduwe van Joannes van Poll. Zij werd dus 68 jaar oud als Gertrudis Schmits/Schmitz/Smets/ Smeets. In elk document heet ze anders.
De zoon Peter (Pierre) van Pol, van Joannes van Pol, geboren op 20-04-1726 huwt Cornelia Theunissen uit Maasbracht op 20-10-1751. Van de drie zonen sterft Joannes in 1751. Joannes 2 van Pol van 14-02-1753 huwt met Anna Maria Beckers op 27-05-1783. Zoon Petrus van 04-02-1756 kan ik verder niet terugvinden in Echt, Montfort, Linne, Berg en Maasbracht. Waar is hij gebleven?. Genlias vermeldt in Montfort het overlijden van Jean (Joannes/Joes) van Pol, zoon van Pierre/Peter van Pol en Cornelia Theunissen op 03-07-1810 op 50 jarige leeftijd.
Van Joannes jr van Pol en Anna Maria Beckers heb ik vier kinderen gevonden in het doopboek: Anna Margaretha 1784, Petrus 1786, Cornelia 1789 en Joannes 1792, die sterft als hij 11 maanden is. Op 13-09-1808 overlijdt op 24 jarige leeftijd dochter Margaretha van Poll. Op 16-03-1813 overlijdt dochter Cornelie van Pol op 22 jarige leeftijd. Zij was gehuwd met Theodoor Timmermans en zij laat een kind Jean Hubert Timmermans achter, dat geboren is op 09-05-1811. Haar man Theodore Timmermans was al overleden op 11-10-1811 op 28-jarige leeftijd. De volledige stamboom van de familie Timmermans is uitgezocht door Jan Timmermans uit Montfort dus gaan we er hier niet verder op in. Van de zoon Peter van Pol van Joannes van Pol en Anna Maria Beckers zijn verder geen gegevens bekend behalve de geboortedatum in Montfort 26-05-1786.
Onderzocht is of er een verband is met Peeter van Pol, die huwde met Anna Cristina Heunen uit Haren, en die op 18-12-1827 in Montfort hun 27-jarige zoon Hendrikus van Pol, geboren te Maasbracht, verliezen en op 03-07-1808 hun zoon Mathieu van Pol. In Maasbracht vinden we nog een zoon Gerard van Pol, die op 5 maart 1871 op 67 jarige leeftijd overlijdt in Maasbracht, en een dochter Cornelia van Pol, die sterft in Pey op 27-02-1882 als echtgenote van Henricus Dijcks, schoenlapper. Onder de naam van Cristina Heunen in genlias komen we verder. Peter van Pol overlijdt in Maasbracht op 27-07-1829 als partner van Cristina Heunen en hij zou 50 jaar oud zijn, en onder ouders staat NN en NN. Anna Cristina Heunen overlijdt op 77 jarige leeftijd op 14-12-1846 in Maasbracht. Hendrina van Pol overlijdt op 67 jarige leeftijd als partner van Joannes Hubertus Delsing in Echt op 28-02-1883, en zij is een dochter van Peter/Peeter/Petrus/Pierre van Pol. Verder zijn in Maasbracht gevonden in genlias: Anna Catharina van Pol 13-11-1798, Henricus van Poll 04-05-1801, Gerardus 16-12-1803, die huwt met Catharina Cnoops, Cornelis van Pol van 02-05-1806, Matheus van Pol 02-07-1808, die 1 dag oud overlijdt, Jacobus 28-10-1809, Josephus van Poll 06-05-1810, die 2 dagen oud overlijdt, Joanna Elisabeth 31-07-1812, en Hendrina van Pol van 15-03-1815. In 1808 wordt nog een Josephus geboren en uit 1812 kennen we Joanna van Poll.
Als Peter van Poll overlijdt is hij 50 jaar in 1829 dus moet hij geboren zijn in 1779. In Maasbracht en in Linne is geen Peter/Petrus van Pol/Poll geboren in dat jaar. De Petrus/Peter van Pol uit Montfort, zoon van Joannes van Pol en Anna Maria Beckers, is echter geboren op 26-05-1786 in Montfort. Als de kinderen van Peter van Poll en Cristina Heunen zelf opa’s en oma’s zijn wordt een familiefoto gemaakt bij hun gouden jubileum van het huwelijk van Poll in 1943. Die prachtige foto met de familie van Poll-Puts uit Maasbracht ontving ik van Roy Passage {van zijn oma van Poll in Maasbracht}.
Foto gouden bruiloft in 1943 van Joannes/Sjang van Poll en Corneeltje Puts in Maasbracht
Peter/Peeter/Pierre van Pol/Poll is niet gevonden in het geboorteboek van Maasbracht. We zoeken verder maar in Montfort, Herten, Linne, Echt en Thorn vinden we geen Peter van Pol/Poll uit dat geboortejaar. We vinden in Montfort de geboorte van een Peter van Pol van 29-07-1794 zoon van Antonius van Pol en Catharina van Montfort maar die huwde met A.C. Brentjens in Montfort. Deze Peter van Pol is de stamvader van de Peter van Pol stam de ‘köster’ in Montfort een zijtak van onze stamreeks van Pol. Een andere Peter van Pol van 26-05-1786 is een zoon van Joannes van Pol en Anna Maria Beckers, Joannes is een zoon van Peter van Pol en Cornelia Theunissen van 14-02-1753. van Pol is een zoon van Joes/Joannes van Pol en Petronella Smets/Schmits/Smeets. Joannes van Pol is de zoon van Peter van Pol en Wendelina Snijchers van ingen Lyllaert van 20-07-1702, die huwden rond 1697.
Voor de familie van Poll-Puts van Roy Passage heb ik de volgende voorlopige lijst van generaties opgesteld:
Peter van Poll geboren 15-05-1672 in Montfort x Gwendelina Snijchers uit Melick die huwen op 03-06-1696 vermoedelijk in Melick. Zij boeren op het leengoed Lyllaershof in Linne nabij Montfort. Peter van Poll is als zoon van Joannes/Joes van Pol(l) en Maria Mans een stamvader van de familie van onze Willem van Bert van Pol in Montfort ui 1920.
Joannes/Joes van Poll uit 1702, die huwt met Petronella Smeets/Smets uit Melick,
Peter/Pierre van Poll uit 1726, die huwt met Cornelia Theunissen uit Maasbracht in 1753,
Joannes van Poll x Anna Maria Beckers uit Montfort,
Petrus van Poll x Anna Cristina Heunen , die huwen voor 1800, en die een reeks kinderen krijgen: Anna Catharina 1798, Henricus 1801, Gerardus 1803, Cornelis 1806, Matheus 1808, Jacobus 1809, Joanna 1812, Hendrina 1815 en Josephus 1818.
Gerard van Poll 1803 x Anna Catharina Knoops/Cnops uit Montfort, dochter van Mathijs Cnoops en Cornelia Brentjens,
Joseph van Poll uit 1835 x ( Cornelia Nacken in 1861) en later Mechtildis Hubertina Walenberg in 1867 uit Thorn?.
Peter Joannes van Poll 1866 x Cornelia Hubertina Puts uit 1868. De dochter Gertrudis huwt met Renier Hubertus Bours, Dochter Mechtidis huwt Joannes Hubertus Simonis uit Montfort en Elisabeth huwt ..Platzbeeker.
(Controle s.v.p op juistheid stamreeks van Poll Maasbracht door Familie van Poll-Puts in Maasbracht, Roy Passage).
Generatie 6 Theodorus van Poll en Albertina van Bracht/Braght
Theodorus van Poll 1711-1774.
De zoon Theodorus van Petrus van Poll en Joanna Leijendeckers huwt Albertina van Bragt/Bracht. Ze huwen in Maasbracht (Beek) en in Linne op 14-05-1743. De parochie Linne omvatte voorheen tevens Beek.
Hun kinderen zijn Petrus 1743, Anna Catharina1750, Antoon 1 van 1753 en Antoon 2 van 06-12-1754. Antoon 1 overlijdt als baby, Petrus sterft met 16 jaar als Petrus van Poll op 16-04-1759, en Anna Catharina huwt Renier/Renerus Meuwissen. Antoon2 van Pol huwt Catharina van Montfort.
Albertina/Elbertina haar achternaam wordt geschreven als Brag(h)t resp. Bracht of Braecht. Zij is in Montfort geboren op 11-04-1716 en sterft als weduwe van Theodorus van Poll op 22-04-1795, 79 jaar oud. Theodorus van Poll. e.v. Albertina van Braght overlijdt op 18-10-1774 en hij is dan 63 jaar oud.
De ouders van Albertina van Braght zijn Anthonius van Braecht en Johanna Lachet/Laschert, die op 15-01-1703 in Montfort in het huwelijk treden met de getuige Jacobus Lachet (haar broer) en Maria van Braecht (haar zus). Ik ga ervan uit dat de kleinzoon Antonius van Pol zijn voornaam heeft geërfd van zijn opa Antonius van Bracht, wiens voornaam nog generaties lang op Teunkes en Toon van Pol’s is overgedragen.
Anthonius van Bragt en Johanna Lachet hebben een zestal kinderen; Maria 1704, Odilia 1706, Joannes Wilhelmus 1709, Wilhelmus 1712, Elbertina 1716 en Catharina 1 en 2 van Bragt uit 1711 en 1720. De broer Jacobus Lachet huwt op 05-11-1709 met Joanna Wijnen in Montfort. Maria van Braght huwt met Joannes van Ophoven en zij overlijdt in 1754. Beide dochters Catharina overlijden als kind resp. in 1711 en 1722. Vader Anthonius van Braght was schepen van Montfort. Dan zal hij pachter of heurder zijn geweest in Montfort mogelijk op een boerderij van het Roozendaal. De ouders van Anthonius van Bragt zijn Joannes van Bragt en Maria NN. Hun huwelijk is niet in de DTB-boeken van Montfort gevonden. Joannes van Braght , NN, overlijdt op 02-06-1686. Als oudste van Braght vinden we in Montfort Mechtildis van Braght, NN, die overlijdt op 13-11-1619. In Hoofdstuk 7 vinden we de familie van Bragt die in Montfort schatheffing betaalt in de periode 1535-1600. Van Bragt is dus een zeer oude Montforter familie.
De vader en moeder van Johanna/Joanna Lachet waren Willem/Gulielmus Lachet en Albertina/Elvertina Cuijpers, een dochter van Jacobus Cuijpers en Maria van der Biesen. Ze huwden op 25-03-1669, met als getuigen Jacobus Cuijpers en Joannes Cuijpers, vermoedelijk vader en broer. De geboortedatum van Johanna Lachet is 13-10-1678. Zij overlijdt 08-02-1749 te Montfort. Verder zijn de kinderen Lachet behalve Johanna 1678: Maria 1665, Jacobus 1670, Margaritha 1671, Nicolaus 1674, die op 21 jarige leeftijd overlijdt, en Odilia 1676 die op 26 jarige leeftijd overlijdt ‘in flora actatius suae’ (bloemenstraat), Jacobus2 uit 1681 en Jacobus3 van 1686. Margarita Lachet huwde met Joannes Dorpmans en zij overleed op 17 maart 1748, op 76 jarige leeftijd. Maria Lachet huwde met Theodorus Vogels en zij stierf op 07-08-1720. Jacobus 3 Lachet huwde Joanna Wijnen en hij overleed op 22-08-1726. Het huwelijk van Wilhelmus Lachet en Elbertina Cuijpers had nogal wat voeten in de aarde. Elbertina liet niet met zich sollen als vrouw, en riep Wilhem openbaar tot de orde.
Intermezzo
Op 17 oktober 1666 werd er door Elbertina/Albertina Cuijpers een rechtzaak gevoerd met eisen contra Wilhelmium Nicolaus Lachet uit Montfort, bij de kerkelijk officianaat van de rechtbank van het Bisdom Roermond. Voor zover ik de akte in het Latijn begrijp, wordt Elbertina in het gelijk gesteld. Het betreft consequenties van een beloofd huwelijk dat niet volgens de afspraken is ingegaan. Wilhem kwam zijn beloften niet na en Elbertina eiste haar rechten op. Er was inmiddels een kindje en de onkosten lopen door. Ze huwen alsnog 2,5 jaar later volgens DTB en zij krijgen naast hun dochter Maria van 08-09-1665 (Anselmus/Wilhelmus Lachet en Albertina Cuijpers) volgens DTB Montfort nog een zestal kinderen zoals in de vorige alinea genoemd. Zie archief RCHL Officianaat bisdom Roermond zoekterm Lachet 1400-1700. Einde intermezzo.
Vader Wilhelmus/Guilelmus Lachet/Laschert is geboren op 08-11-1643 in Montfort, als zoon van Nicolaus Lachet/ Laschert, schepen van Montfort. Nicolaus schrijft als getuige zelf ringelS en Laschert in de laatste wil die zijn zwager Jacob Raetzen laat opmaken net voor zijn overlijden bij de pastoor/notaris van Montfort. Nicolaus Laschert en Catharina Raetsen/Raetzen huwen in 1633 met de getuigen Wilhelmus Maessen en Catharina Raetsen. Dat is de periode van de pest in Montfort. Een zus van Guillelmus Lachet, Johanna 1 werd slechts 6 jaar oud en zij sterft op 12-11-1645 als Johanna Laret volgens de klapper met de vermelding vader Nicolaus, dus is zij een Lachet. Johanna2 Lachet, is geboren op 31-12-1647. Zij huwde op 16-06-1669 als 21-jarige met de 22-jarige Theodorus Severen in Montfort, die soldaat werd en die een zoon is van Severinus Severen en Mechtildis van Pol uit ongeveer 1610, dochter van Lambertus (Theodorus?) van Pol en Anna Maxis.
Volgens de genealogie “Gehlen’ is opa Nicolaus van Laschert op 07-02-1680 gestorven in Montfort. In de klapper van het begraafboek wordt hij als Nicolaus Cashut, NN, geschreven. Onder Lachet staat kleinzoon Nicolaas zoon van Willem die overlijdt: Lachet Nicolaus, NN, overleden op 08-10-1695. Nicolaus (opa) was schepen van Montfort en hij huwde op 23-10-1633 met Catharina Raetzen, dochter van Wilhelmus Raetzen (de koster) en Joanna NN. Catharina Raetzen heeft een broer Jacobus, die huwde met Maria van Poll. Maria/Mercken Winandi van Pol overleed op 25-11-1632 en zij hoort bij de oude van Pol’s van Montfort van vóór 1600.
In officiele akten bij de schepenbank Montfort ondertekent Nicolaus Lachet met Niclaus (ringel-S) Laschert ff als schepen van Montfort samen met de schepen Arent op den Graaff /Graf en schepen Houb Nijssen, die resp. als merkteken een hoofdletter N resp. een gestyleerd poppetje voeren in 1660 in Akte 3305 Schepenbank Roermond: Willem en Jan van Poll versus weduwe Jacob Raetzen (zijn zwager). Nicolaus was als voormalig Luxemburgs legeraanvoerder/kapitein een ontwikkeld man en het is dan ook niet vreemd dat hij schepen is. Nicolaus Lachet getuigt ook in het proces in hoger beroep in Roermond tussen Willem en Jan van Poll versus de weduwe van Jacob Raetzen in 1558-1560. Zie verder dit proces.
Bij het overlijden van Nicolaus Laschert op 07-02-1680 te Montfort is vermeld: luxemburgus miles cohortis capitanei qui ar.. in Montfort presio tenet, schepen van Montfort. Een geboortedatum van Nicolaus Laschert is niet bekend evenals zijn geboorteplaats.
Conclusie: Niclaus Laschert was een geboren Luxemburger en hij diende als kapitein in een Luxemburgs cohort, dat als leger werd ingehuurd zoals in die tijd als werk normaal was voor Luxemburgers, Elsassers en Lotharingers. Laschert is een Duitstalige achternaam die past bij Luxemburg en omgeving.
Theodorus van Poll en Albertina van Braecht huwen in Maasbracht en in Linne. In www.genver.nl Montfort zoeken we in het doopboek van Montfort naar Albertina van Braght en vinden haar onder Elbertina van Braght geboren op 11-04-1716 met haar ouders Anthonius van Bracht en Joanna Lachet met de getuigen Cornelia Timmermans en Joannes van Ophoven. Het bleef lange tijd onduidelijk waar Theodorus van Poll en Albertina van Bracht zijn getrouwd. In Montfort komen ze niet voor in het Trouwboek maar wel in Maasbracht op 14-03-1743 met de getuigen Joanna van Bracht en Mechtilde van Ophoven. Het blijft onduidelijk waarom ze in Maasbracht en in Linne huwen terwijl ze beide uit Montfort komen. Is er een relatie met de ontginningsboerderijen de Herenhof of de Koningshof in het Roozendaal?. Die boerderij valt onder de parochie Linne/Beek.
De Familie van Bragt
De familienaam van Braght komt in het DTB van Montfort voor sinds 1613 als een Mechtildis van Braght overlijdt op 13-11-1619. Veel later wordt op 28-08-1680 geboren Anthonius van Braght uit Joannes van Braght en Maria NN met de getuigen Peter Boshuizen en Peter Boshuizen vermoedelijk vader en zoon rentmeesters van Ambt Montfort. Dan was Joannes van Braght pachter van een van de boerderijen in het Rozendaal. Op 02-06-1686 overlijdt in Montfort Joannes van Braght zonder nadere informatie.
De familie komt van elders maar we weten niet waar vandaan. In de schatheffing van Montfort rond 1581 komt al een van Thijss van Bragt voor. Op 15-01-1703 huwen Anthonius van Braeght en Joanna Lachet in Montfort met de getuigen Jacobus Lachet en Maria van Braeght. Bij het echtpaar Anthonius van Braght en Joanna Lachet vinden we de volgende broers en zussen van Elbertina van Braght: Maria van Braght 1704, Wilhelmus 1 van Bragt 1705, Joannes Guillelmus van Braght/Bracht 1709, Catharina1 van Braght 1711, Wilhelmus2 van Bragt 1712, Elbertina /Albertina van Bragt uit 1716 en tot slot Catharina 2 van Braght op in 1720 als jongste kind. Beide Catharina’s zijn overleden als kind. Waar Joannes Guilelmus van Bracht is gebleven is onbekend. Vader Anthonius van Bracht e.v. Joanna Lachet overlijdt op 08-02-1749. Op 24-01-1753 overlijdt Maria Craeghs echtgenote van Wilhelmus van Braght, mogelijk zijn eerste echtgenote, die een zus Catharina Craeghs had die al in 1740 was overleden als echtgenote van Wilhelmus Nijssen. Op 16-09-1782 overlijdt Wilhelmus van Bracht, de broer van Albertina, en op 06-09-1788 zijn weduwe Elisabetha Coolen. Zij kregen in Montfort een achttal kinderen van Braght: Joanna Maria 1754, Theodorus 1756, Anna Catharina 1757, Cornelia 1761, Wilhelmus 1762, Anna Maria 1764, Joannes Christianus 1767, en Elisabeth van Braght 1770. Wilhelmus van Bracht is naar ik aanneem de broer Wilhelmus2 van Elbertina/Albertina van Bracht.
Anna Catharina van Pol
Van Anna Catharina van Pol, dochter van Theodorus van Poll en Albertina van Braght, en Reinerus/Renier Meuwissen vinden we zoon Renier Meuwissen, die op 30-12-1836 overlijdt op 65 jarige leeftijd, en die gehuwd was met Maria Brentjens, en nadien met Joanna Meeuwissen, die op 22-12-1829 overlijdt op 57 jarige leeftijd. Zij was gehuwd met Willem Dorpmans, en later met Theodorus Meeuwissen, die op 06-03-1845 overlijdt op 55 jarige leeftijd en die voorheen gehuwd was met Elisabeth van Montfort. Reinierus Meuwissen zonder nadere informatie NN, overlijdt op 23-10-1774 en Anna Catharina van Pol overlijdt als Catharina van Poll, e.v. Reijnerus Meuwissen op 25-12-1791.
Generatie 7 Antoon van Pol en Anna Catharina van Montfort.
Antoon van Pol 1754-1807.
De zoon Antoon van Theodorus van Pol huwt in Montfort met Anna Catharina van Montfort op 03-05-1782. Bij de geboorte van Theodorus Nicolaus staat in het doopboek vermeld 'vila Rozendael' hetgeen betekent dat Antoon en Anna Catharina boerden op een van de twee nieuwe pachtboerderijen Heerenhof of Koningshof van het Ambt Montfort op het Rozendaal, een naam afgeleid van Rhuesdaal of dal van het rhues/riet. De kinderen van dit echtpaar kregen kinderen waarvan enkele takken van Pol zich rijkelijk vermenigvuldigen. Alleen de tak van Pol de Koets beperkt veelal het aantal kinderen. Van de oudere takken van Pol zijn er veel uitgestorven in de mannelijke lijn bij de Pest in Montfort of ze zijn uiteindelijk via de vrouwelijke lijn aan het zicht onttrokken. Na de Pest was het aantal inwoners van Montfort en dus ook van Pol’s flink uitgedund. Antoon van Pol en Anna Catharina vormen sleutelfiguren in de familie van Pol/Poll met een waaier aan nakomelingen. Dit echtpaar neemt een bijzondere positie in bij de genealogie van de verschillende takken van Pol (den Ingel, 't Wit/van Mie, 't Jaegerke, de Metselaer, Tuenkes en Hannes van Tuenkes , de Pös, de Kóster en de Koets) in Montfort en in de regio Montfort.
Antoon/Antonius/Toon van Pol is geboren op 06-12-1754 en sterft op 24-06-1807 nog geen 53 jaar oud. Anna Catharina van Montfort is geboren op 24-09-1758 en zij sterft op 28-08-1823 op 65 jarige leeftijd. De kinderen van Antoon van Pol en Anna Catharina van Montfort zijn: Joanna van Pol 20-01-1783, Theodorus Nicolaus 06-12-1785, Gerardus 08-09-1789, Petrus1 van 21-11-1792, die sterft, en Petrus 2 van 29-07-1794, Antoon 08-01-1799 en Albertina van Pol uit 1805. Dochter Joanna van Pol huwt Joannes Baerts/Baars, zoon Gerardus (Graat 1) van Pol huwt Maria Anna Catharina Coenen, zoon Theodorus Nicolaus huwt Elisabeth Anna Catharina Coenen, zoon Petrus/Peetrus huwt Catharina Brentjens. Dochter Albertina huwt Joannes Daemen, en zoon Antoon huwt Helena Zeegers/Segers alias Meleenke. Antoon van Pol is een Toon of Teun van Pol uit onze stamreeks maar tevens de oer Teunke van de Toon van Toon van Pol’s en alle nakomelingen van deze grote familietak van Pol.
Anna Catharina van Montfort
De ouders van Anna Catharina van Montfort zijn Gerardus van Montfort 1713-1787 en Cristina van den Bongaert 1723-1804, die huwden op 10-10-1747. De broers en zussen van Catharina van Montfort zijn: Anthonius van Montfort uit 15-09-1748, Barbara1 21-12-1750, Cornelis 07-10-1752, Henricus 22-02-1755, Catharina 24-09-1758, Anna Barbara2 07-07-1761, Joanna Agnes 05-11-1763 en Petrus Henricus van Montfort van 11-05-1766.
De ouders van Cristina van de Bongaert zijn Cornelius van den Bongaert 1684-1742 en Catharina H(o)uben 1686-1764 met de kinderen Cornelia 1709, Bartholomeus 1718, Anthonius 1719, Petrus 1721 en Cristina van den Bongaert van 19-09-1723 als jongste kind. De geboorte van Cornelius van den Bongaert is in Montfort niet gevonden en ook zijn huwelijk met Catharina niet. Er was voorheen wel een familie van Joannes van den Bongaert en Agnes NN met een viertal kinderen Catharina 1661, Willem 1664, Thomas 1666 in Montfort. Op 09-11-1655 huwen Theodorus Bongaerts met Catharina Raetzen in Montfort. Maar kinderen vinden we in Montfort niet. De achternaam Bongaerst hoort bij de oude families en wordt in Montfort op verschillende wijzen opgeschreven: van den of in den Bongaert, Bongaerts, Bongerts, en Bongers. De connectie Bongers kennen we als alias Bongers of Bongerts bij Willem van Poll op den Voorhof gehuwd met Elisabeth Bongaerts/Bongers, de alias van van Pol bongers (Willem en Elisabeth).
De volgende Bongaerts is mogelijk een van Poll?. De oudste overleden Bongaerts in het DTB-boek is NN, kind van Henricus van den Bongaert en Anna NN in Montfort, van 09-05-1623, die dan Henrticus van Poll Wilhelmi en Anna Vogels zou zijn met een doodgeboren kind. (?). Het overtuigt niet.
De vader Gerardus van Montfort wordt op 01-11-1713 geboren uit Anthonius van Montfort 1671-1741 en Barbara Mevissen/Meuwissen 1676-1740, die nog een aantal kinderen hadden: Joanna 1699, Leonardus 1701, Henricus 1704, Gerardus 1713, en Maria Elisabeth van Montfort uit. 1717. Anthonius van Montfort en Barbara Mewissen huwden op 30-11-1697 in Montfort. Er is nog een oudere generatie van Montfort gevonden met onder andere een aantal Anthoniussen:
- Anthonius van Montfort uit 1659, zoon van Anthonius van Montfort en Maria NN en
- Anthonius van Montfort, zoon van Leonardus van Montfort, die is geboren in 1643, en Catharina Peters/Peeters, die is geboren in 1647. Anthonius wordt geboren in 1671. Leonardus van Montfort huwde op 30-05-1669 in Sint Odilienberg en de getuigen waren Cornelis van Montfort en Aegidius Clouts.
- Een Anthonius van Montfort huwde op 05-06-1669 voor de derde keer, in een tweede huwelijk van Anna van Pol, een dochter van Petrus van Pol en Magtildis Joachims, een zoon van Wilhelmus van Pol sr. uit 1580. Anna/Joanna van Pol was in een eerste huwelijk in 1650 getrouwd met Petrus Verkoulen uit Sint Joost. Deze Antonius van Montfort huwde eerst Maria Arets (7 kinderen) en Agnes Hoymaekers (2 kinderen), buiten Montfort. Vermoedelijk is Maria Aretz dezelfde als Maria NN, die in Sint Odilienberg huwde met een Antonius van Montfort. Maria Arets was geboren in Montfort op 10-10-1628 uit Jacobus Arets en Elisabeth van Poll van Theodorus van Poll Theodori en Catharina Lambrechts Lamberti van ingen Ouwen/ Groot Ouwen.
- Een andere Anthonius van Montfort huwde op 13-10-1649 met Maria Arnoldi.
De achternaam van Montfort resp. Montforts komt in de Klappers DTB van Montfort vanaf resp. Doop- 1623, Trouw- 1618 en Begraafboek 1653 voor.
De oudste Montforts die in Montfort wordt geboren/baptizatua est/ is: Joannes Montforts op 02-07-1623, zoon van Henricus Montforts vicillus op 'floranis hoofken' (hof Rozenhofken in Montfort) en zijn vrouw Maria NN, met toestemming van de pastoor van Lin (en Beek waar Maria vandaan komt) en met de getuigen Gerardus in 't groenendaal en Helena Wilhelmi monforts en Cornelis Petri heldens, conform het originele doopboek Montfort.
Een oudere Joannes van Montfort huwt op 31-05-1618 met Isabella van Vught met
De laatste Spaanse rentmeester Gerard Lin(d)tgens gaf opdracht tot het bouwen van twee nieuwe boerderijen in het Rozendaal: Heerenhof 1651 en Koningshof 1652. Eerst was door soldaten een nieuwe ontwateringsbeek gegraven door het Reigersbroek en kon veen worden verkocht als brandstof. De twee boerdereijen werden in carrėvorm gebouwd met een grote poort in voor- en achtergevel. In september 1858 brandde de boerderij Heerenhof af en werd alleen een deel van de schuur herbouwd met daarin een woning. Inmiddels zijn de boerderijen van Limburgs Landschap in 2008 na renovatie omgetoverd tot de vakantiewoningen 't Voorhuys en 't Achterhuis, bestemd voor vakantiegangers en wandelaars. Bron Kasteel Koerier no 3 jaargang 2015.
Zijtakken met broers en zussen van Antoon van Pol
De informatie. die is verzameld over deze takken van Pol zijn als overzichten en aantekeningen opgeslagen in een aantal gezinslijsten en bewoningslijsten. Omdat Wim Bongers deze takken van Pol helemaal heeft uitgezocht, is er in mijn onderzoek sinds 2004 weinig tijd meer ingestoken om die gegevens uit te werken. Verwacht wordt dat Wim Bongers zijn genealogie van Pol/Poll gaat publiceren in het jaar?.
In deze tekst wordt ingegaan op de sleutelfiguren die de familiebijnamen of aliassen hebben bepaald. In de zijtakken komen een aantal voornamen generaties lang achter elkaar voor zoals Antoon van Antoon van Antoon van Pol resp. Gerardus van Gerardus van Gerardus van Pol en Peter van Peter van Peter van Pol.
De eerste reeks is de afstamming van Antonius van Pol de tak ‘Teunkes’ van Pol, de tweede is de afstamming van de Gerardus1 van Pol ‘de Ingelkes’. Het aantal nakomelingen van de takken Teunke van Pol en Gerardus van Pol zijn groot. De derde groep nakomelingen van Antoon van Pol zijn Peter van Pol de Köster, en de kinderen van Joanna en Albertina. De komelingen van Gerardus zijn de zijtak Dorus 't Jägerke en de zijtak Peter van Pol Metselaers en de stucadoors Graadje 't Wit/ van Mie en de volgende generaties met oa. kinderen Piet van Mie etc. (Mie is Maria Coenen). Dan is er nog de Peter van Pol de Metselaar zijtak en de Jaegerkes nakomelingen Hari, Bair en Mechel van Duerke van Pol. De takken van Pol van Teunke met Teunke en Hannes van Teunkes en Peter van Teunke de Pös en Tieske de Keijzer etc. zijn uitgebreid evenals de van Pol van Mie/’t Wit. In verhouding is de tak van de van Pol's met de alias Koets klein gebleven.
Antoon van Pol, zoon van Antoon van Pol
De zoon Anthonius/Toon van Pol van 08-01-1799 geeft aanleiding tot de familiereeksen kinderen van Teunke van Teun van Toon van Pol. Er zijn dus drie opvolgende generaties van Pol die de voornaam Antonius/Toon/Teun voeren.
Het begin wordt gemaakt door Antoon van Pol en Catharina van Montfort, de ouders van Antoon. Dan volgt Antonius van Pol met Elena/Helena Zeegers alias Meleenke (Myn Leenke?) , dochter van Joannes Zeegers en Elisabetha Peeters. Dan sluit aan Antonius van Pol van 13-02-1829 en Maria Jacobs ( vanne Kloter). In de volgende generatie treffen we aan Johannes/Hannes van Pol en Allegonda Wolters en zijn broers, die zich tooien met de naam Hannes van Teunke van Teun van Toon van Pol. Hetzelfde geldt voor de broers en zussen van Hannes van Pol: Mathijs/Ties, Petrus/Piet, Gerardus/Graat en Anthonius/Toon, die als priester resp. professor en bisschop geen nakomelingen heeft, om de vierde generatie Toon vol te maken.
Om tussen al deze van Pol’s, nakomelingen van Toon verschil te maken ontstaan aliassen zoals Hannes van Teunke, de Paus voor Tieske van Pol en de Pös, de Peter van Pol’s, en ‘de Bisschop’ voor de priester Athonius Hubertus van Pol, die een echte bisschop was in Zuid Amerika.
Beperkte uitwerking volgt. De Familietak ‘Teunke van Teun van Toon’ is echter zo groot dat er net als bij de groot uitgevallen familietak ‘de Ingelkes’ en de familietak van de Gerardussen van Pol met de alias ‘t Wit' een aparte genealogie over te schrijven is. Deze drie groepen zijn echter al uitgebreid uitgezocht door de genealogie van Pol van Wim Bongers in Roermond en door andere van Pol genealogen beschreven.
Op internet vinden we de familiegegevens van Pol van Jan Loete, die de tak van Pol den Ingel heeft uitgezocht en meer specifiek de tak van Pol oppe Bousch/ Koningsbosch met onder andere de echtparen Anthonius Hubertus van Pol 1889-1914 gehuwd met Maria Ida Herfs en hun kinderen (met Anna Maria van Pol die huwt met Heinrich Josef Loete en hun kinderen), en Mechtildis Petronella van Pol 1896-1919 die huwt met Laurentius Corpeleijn 1888-?, en Arnoldus Hubertus Jacobus van Pol 1873-1901 die huwt met Anna Margaretha Feitten 1876-?, en Maria Mechtildis van Pol 1875-1943, die huwt met Peter Hubertus Aben . Verder verwijzen we naar deze tak van de stamboom van Pol de Ingelkes bij Jan Loete.
Peter van Pol de Köster van de stam Antoon van Pol
Bij de Peter’s van Pol van de tak van Antoon van Pol, betreft het de Peter de Köster tak, die uitsterft in de mannelijke lijn. Kinderen van Petrus van Pol en Catharina Brentjens sterven in latere generaties veelvuldig en ze sterven jong.
De 8 kinderen van Peter van Pol en Catharina Brentjens zijn: Antonius1 van 1816 die direct sterft, Anthonius2 van 1817, die sterft in 1840 op 23 jarige leeftijd, Petrus 1 van 1820, die een uur oud sterft, Petrus 2 van 1821, Mechtildis van 1824 die in 1826 overlijdt, Casper van 1827, die in 1840 overlijdt, Maria Mechtildis van 1831 en Anna Catharina van 1834.
Vader Peter van Pol zelf overlijdt op 22-05-1837 op 43-jarige leeftijd. Dochter Anna Catharina, van Peter en Catharina huwt Joannes Zeelen en zij sterft op 26-08-1859 pas 24 jaar oud. Joannes Zeelen wordt 77 jaar oud en sterft in 1910. Hun dochter Maria Christina Zeelen van 20-01-1859 huwt in 1881 op 22 jarige leeftijd in Montfort met de 24 jarige Gerardus Beulen, de smid, maar op 34 jarige leeftijd overlijdt ze op 29-10-1893. Hun kinderen zijn Petronella Catharina Beulen van 1882, die in 1908 huwt met Theodorus Hubertus Timmermans, Mechtildis Catharina Beulen uit 1884, die huwt met Joannes Hubertus/Sjeng Vogels in 1906, resp. Maria Odilia Beulen van 1886, die in 1913 huwt met Anthonius Hubertus Maessen /Teun Maes, Anna Maria Beulen van 1888, die huwt met Theodorus/ Maessen, Duer Maes, en Elisabeth Beulen van 1893, die in 1918 huwt met Joannes Hubertus Aben, landbouwer uit Maasbracht, en Joannes Hubertus Beulen uit 1891, die op 27 jarige leeftijd sterft in 1918 in Montfort. Gerardus Beulen huwde op 37 jarige leeftijd opnieuw in 1895 en nu met Maria Theresia Mans en zij overleed op 75 jarige leeftijd in 1939. Joseph/Sefke Beulen is hun kind evenals Wilhelmus Hubertus Beulen, en Peter Hubertus Beulen en Carolus Hubertus Beulen en een dochter Gertrudis Beulen uit 1908. Gerardus Beulen overleed.....( gezin samenstelling nogmaals controleren)
De dochter Maria Mechtildis van Peter van Pol huwt Joannes Reijnier Douze, geboren in Thorn, en zij sterft in Maasbracht op 02-08-1860 pas 29 jaar oud. Haar dochter Maria Catharina Douze was geboren op 20-07-1860. Een dood kind NN is geboren op 19-05-1859. Joannes Reijnier Douze was eerder gehuwd met Helena Hoebertina Mestrum in Maasbracht. Joannes Reijnier was een zoon van Lambertus Douze en Anna Catharina Scheren uit Thorn.
De zoon Petrus van Peter van Pol huwt op 28 jarige leeftijd met Elisabeth Nissen, die dan 23 jaar oud is. Deze Petrus van Pol is boer en koster? en gemeenteontvanger in Montfort. Volgens W. van Mulken werd bij akte van 12 november 1851 de borgtocht van gemeente ontvanger van Montfort P. van Pol gesteld. Peter blijft 50 jaar in dit ambt. Aan P. van Pol is met ingang van 15 november 1901 op eigen verzoek eervol ontslag verleend. Peter van Pol overlijdt op 01-01-1902 te Montfort 80 jaar oud.
Petrus van Pol en Elisabetha Nissen huwen op 10-06-1850. Elisabeth is een dochter van Arnoldus Nissen en Maria Catharina van Ophoven uit Montfort. De kinderen van deze Petrus van Pol zijn Hubertus uit 1851, die in 1852 sterft, Maria Mechtildis uit 1856, die enkele dagen oud overlijdt, Maria Catharina uit 1853, Maria Mechtildis 2 uit 1857, en Maria Hoebertdina uit 1859, die 1,5 jaar oud overlijdt. Elisabeth Nissen sterft jong en wel op 05-12-1859 op 32-jarige leeftijd. Peter is niet opnieuw getrouwd.
Op 30-08-1878 huwt Theodorus Hubertus Zeegers, hoofdonderwijzer en 27 jaar oud, geboren in Posterholt en woonachtig in Maasniel, met Maria Catharina van Pol 24 jaar oud uit Montfort, dochter van Peter van Pol en Elisabeth Nissen. Een kind Maria Cornelia Josephina Zeegers is in Maasniel geboren op 27-03-1880. Na lang zoeken in genlias vonden we het overlijden van Maria Catharina van Pol in Hees Nijmegen op 65 jarige leeftijd op 09-03-1919 en het overlijden van Theodorus Hubertus Zeegers, hoofdonderwijzer, op 29-04-1924 in Hees Nijmegen. In Nijmegen is ook Geertrudis Martina Mathilda Zeegers gestorven op 48 jarige leeftijd op 06-11-1931. Zij was geboren te Elden. Josephus Richardus Maria Zeegers overlijdt 3 weken oud op 21-12-1893 in Elst en vader wordt schoolhoofd genoemd. Op 19-02-1893 overlijdt Joseph Jacques Maria Zeegers op 7 jarige leeftijd eveneens in Elst en vader wordt weer schoolhoofd genoemd.
Van dochter Maria Mechtildis van Peter van Pol uit 1857 weten we alleen dat ze als kloosterzuster sterft in het katholieke Oldenzaal op 25-11-1932 op 75 jarige leeftijd. In Oldenzaal was een klooster van de Franciscanessen van Heythuyzen die een bewaarschool stichtten in 1847 en later onderwijs voor arme meisjesverzorgden met een Mulo en die tot slot een ziekenhuis rond 1900 stichtten in de stad Oldenzaal.
In de doodakte van Maria Mechtildis van Pol staat in genlias: geboren te Montfort als dochter van Peter van Pol en Elisabeth Nissen.
Albertina van Pol, dochter van Antonius
De kinderen van Albertina van Pol en Johannes/Hans Daemen, die huwen op 10-10-1826, zijn Wilhelmus 1827, Anna Catharina 1829, Antonius 1833, Elisabeth 1835, Petronella 1838, Anna Maria 1840, Peetrus Hubertus 1842, Theodorus 1845 en Barbara Daemen 1849. De ouders van Hans Daemen zijn Wilhelmus Daemen en Sophia van Ophoven uit Montfort.
Albertina sterft op 31-08-1859 46 jaar oud nadat ze 9 of 10 kinderen heeft gekregen. Hans Daemen overlijdt op 02-04-1859 op 59 jarige leeftijd. De dochter Anna Catharina Daemen van Albertina van Pol huwde in 1862 Willem Cox uit Echt. Dochter Anna Barbara Daemen huwde met Wilhelmus Vogels en was de overgrootmoeder van Piet Hawinkels, de vader van Tonny van Pol-Hawinkels. Zij overleed in 1912. Dochter Anna Maria Daemen huwt in 1862 in Montfort met de weduwnaar Hendrik Huibers uit Bergen, wiens vrouw Joanna Catharina Stox, overleden was in 1860 in Swalmen. Wilhelmus Daemen overlijdt ongehuwd te Montfort op 39 jarige leeftijd in 1867. Barbara Daemen huwt in 1873 met Wilhelmus Vogels. Catharina Daemen overlijdt op 74 jarige leeftijd in Montfort in 1903 als weduwe van Wilhelmus Cox en voorheen weduwe van Josephus Beckers, die een zoon was van Joannes Beckers en Joanna Brentjens, en met Anna Catharina Damen was gehuwd in 1870. Petronella Daemen overlijdt in Montfort in 1912 ongehuwd op 81 jarige leeftijd.
Joanna van Pol, dochter van Antonius
De kinderen van Joanna van Pol en Joannes Baars/Baerts zijn: Peeter Josephus, Antoon, Anna Maria, en Hendricus die 10 maanden oud sterft op 08-06-1815. Op internet vinden we in 2012 een lijst van de 10 kinderen van Joanna van Pol en Joannes Baers waarvan Joannes Hendrikus 26 jaar oud overlijdt, Gerardus Baars op 27 jarige leeftijd sterft en Joseph Hubert bij de geboorte overlijdt. Henricus wordt ongeveer 1 jaar oud. Anna Maria wordt geboren op 29-04-1816, Anna Catharina overlijdt op 14-06-1819 pas 4 dagen oud, Mechteldis Baars overlijdt op 4 jarige leeftijd op 09-11-1826. Peeter Josephus Baarts huwt in 1826 met Margaretha Brentjens in Montfort, die in 1864 overlijdt. Peeter Joseph huwt in 1865 opnieuw en wel met Maria Elisabetha Smetz uit Posterholt, die weduwe is van Godefridus Stoks sinds 1861. Anna Maria Baars huwt in 1840 in Montfort met Philipp Daemen uit Ohé en Laak, en na diens overlijden in 1849 met Willem Timmermans in 1856. Willem was weduwnaar van Anna Mechteldis Vogels sinds 1855. Anna Maria overlijdt op 74 jarige leeftijd in 1890 als weduwe. Antoon Baars huwt in 1849 in Montfort met Petronella Daemen, dochter van Willem Daemen en Sophia van Ophoven. Antoon huwt na het overlijden van Petronella Daemen in 1852, met Mechteldus Knoops uit Echt, die weduwe was van Maria Meuwissen sinds 1847. Antonius overlijdt in Montfort op 60 jarige leeftijd als weduwnaar. Peter Baars overlijdt in 1867 op 64 jarige leeftijd in Montfort als weduwnaar van Margarteha Brentjens.
Zie verder de genealogie/stamboom Baars op internet. Joannes Baars/Baerts overlijdt op 13-01-1825 45 jaar oud. Hij was een zoon van Peeter Baars en Anna Maria Schoenmaekers. Jo(h)anna van Pol overlijdt als weduwe van Joannes Baars op 18-10-1865 op 82 jarige leeftijd.
Antoon van Pol, zoon van Antonius van Pol en Catharina van Montfort.
Antoon van Pol is geboren op 08-01-1799 en sterft op 04-12-1859 61 jaar oud. Helena Zeegers is geboren in 1800 en zij sterft op 28-10-1872. Helena /Elena Zeegers is een dochter van Joannes Zeegers en Elisabeth Peeters. Antoon van Pol en Helena/Meleenke Zeegers huwen op 21-04-1828.
Nakomelingen van Antoon van Pol en Helena Zeegers zijn Antonius/Antoon 1829, die 6 dagen oud overlijdt, Joannes 1830, die overlijdt, Catharina 1833, die 12 dagen oud overlijdt, Elisabeth Hubertina 1834, die 6 dagen oud overlijdt, Antonius Hubertus 1835, die 6 maanden oud overlijdt, Joannes2 van 1835, Maria 1837 die 2 uur oud overlijdt, Gerardus Hubertus 1841, en Antonius Hubertus 1 1835 en Antonius Hubertus 2 in 1838. De zoon Antoon huwt Maria Elisabeth Jacobs, Joannes van Pol trouwt met Maria Leijendeckers uit Linne, Gerardus Hubertus huwt Maria Gertrudis Daamen, en Antoon Hubertus wordt priester, professor en bisschop in Brazilië..
De kinderen van Antoon van Pol en Maria Elisabeth Jacobs zijn: Antonius Hubertus 1872, Johannes Hubertus 1874, Mathijs Hubertus/Tieske 1877, Peter Hubertus 1879 de Pös, en Gerardus Hubertus 1881 de Pruus. Johannes Hubertus van Pol huwt met Allegonda Wolters en zij krijgen volgens informatie van Lena Wolters-Beckers een serie van 12 kinderen: Tjeu, Harie, Sjeng, Piet, Teunke, Willem, Sef, Marie, Sofie, Kaat, Stien en Betje van Pol. De nakomelingen worden genoemd van Hannes van Teunkes en de kinderen van de broers van Johannes van Pol heten Pös’sen en Pruus’sen, Tieskes van Teun/Toon, en Teunkes van Toon. Mathijs Hubertus van Pol huwt met Maria Theresia Beckers, die een dochter is van Peter Beckers en Helena Vossen. Van deze stam van Ties van Teunke van Pol alias de Paus, worden drie kinderen dood geboren en een zestal sterft heel jong. Van deze tak kennen we alleen Piet van Pol ( en .. Agnes Beunen in de Zandstraat en Allegonda, Gon van Pol en een zus.Maria Elisabeth van Pol, die huwde in Echt met Johannes Hubertus Croonenberg.
De grote groep nakomelingen van Teunke van Pol en Maria Elisabeth Jacobs zijn opgenomen in de genealogie van Wim en Tilly Bongers- van Pol vanne Pös uit Roermond. De kinderen van Willem van Pol van Hannes van Teunke, en van Agnes Beckers , Nes vanne Pattel, zijn als bekende Montfortanen opgenomen bij de beschrijving van de Familie van Agnes Beckers en haar man Willem van Pol op de Stationsweg in Montfort.
Op internet vonden we toevallig een zoon van Joannes van Pol en Maria Elisabeth Leijendeckers uit Linne, Peter Joannes Hubertus van Pol, die in Den Bosch op 24-11-1888 huwde met Clara Gerarda Francisca Gerritse en die werkte als koetsier. Zijn broer Franciscus van Pol huwde met Anna Heeze en de broer Theodorus van Pol huwde met Pauline Heeze. Een zoon van Peter van Pol, Johannes Theodorus Hubertus van Pol, geboren in Eindhoven, huwde met Barbara Steeneker in Amsterdam en werkte als bankwerker.
Joannes van Pol, zoon van Antoon van Pol en Helena Zegers uit Montfort, overlijdt op 75 jarige leeftijd in Linne. De kinderen van Joannes en Maria Leijendeckers zijn: Maria Theresia 01-08-1858, Gerardus 08-05-1861, die direct overlijdt, Peter Joannes Hubertus van 29-04-1865, Anthonius Hubertus van 13-11-1929 en Hubertus van 08-05-1861, die direct overlijdt. Antonius Hubertus van Pol, landbouwer, huwt met Joanna Gertrudis Hubertina Janssen, krijgen o.a. een zoon Jacobus Hubertus van 08-02-1891 in Linne, en verder nog een vijftal kinderen. Later huwt Anton Hubert met Anna Catharina Hubertina Koemans uit Wessem en ze krijgen nog vijf kinderen. Jacobus Hubertus van Pol huwt op 25 jarige leeftijd in Montfort met de 30 jarige Anna Catharina Mestrum. Hun zoon Peter/Piet van Pol is de bekende makelaar en projectontwikkelaar uit Roermond, geboren te Linne. Vader Jacobus/Sjaak van Pol wordt 78 jaar oud en hij werkte volgens Piet van Pol 40 jaar bij Hagens Roermond, een chemisch bedrijf. Bij zijn huwelijk in 1916 is Sjaak tuinier.
Gerard van Pol/Graad 1, zoon van Antonius
Gerardus van Pol is geboren op 08-09-1789 en hij overlijdt op 02-12-1863 op 74 jarige leeftijd. Maria Anna Catharina Coenen is geboren op 13-09-1790 en zij sterft op 10-03-1849 op 54 jarige leeftijd. Gerardus van Pol en Anna (Maria) Catharina Coenen huwen volgens genlias op 22-11-1821 in Montfort. Anna Catharina (roepnaam Maria?) Coenen is een dochter van Gerardus Coenen uit 1759 en Maria Beeren uit 1759. Beiden zijn afkomstig uit Montfort. Maria Beeren is een dochter van Michael Beeren en Maria Mans uit Montfort. Gerard Coenen overlijdt 55 jaar oud op 26-09-1813 en zijn vrouw Maria Beeren wordt 77 jaar en overlijdt op 20-03-1837 in Montfort.
Van de broers en zussen van Maria/Anna Catharina Coenen sterft Catharina Coenen in 1803 op 11 jarige leeftijd, Anna Helena Coenen uit 1804 op 4 jarige leeftijd, en sterft Michel Coenen in 1805 op 6-jarige leeftijd, en Theodore Coenen sterft in 1805 op 18 jarige leeftijd.
Uit de nakomelingen van Gerardus1 van Pol en Anna Catharina Maria Coenen komen uiteindelijk alle Ingele, Metselaers, Graatjes ‘t Wit en van Mie'en, en Duerkes 't Jaegerke voort.
De kinderen van Gerardus 1 van Pol(l) en Maria Coenen zijn: Maria Catharina 1822, N.N. dood geboren zoon 1824, Gerardus 1826, die ik Gerardus2 noem, Antonius 1828, de vader van alle Ingele, Anna Catharina 1831, die in1831 overlijdt, Peter 1833 die 1 jaar oud sterft, Joannes Hubertus 1835, en Peetrus2 die bijna 9 maanden oud sterft.
Dochter Maria Catharina van Pol huwt op 06-09-1852 in Montfort met Theodorus Willem Beckers. De eerste dochter Anna Maria Beckers overlijdt in 1853 7 dagen oud. In 1854 wordt Gerardus Hubertus Beckers geboren, die huwt met Gertrudis Elisabeth Vergoossen maar in 1893 op 38 jarige leeftijd al overlijdt. De tweede dochter is Joanna Beckers van 1856, die 11 maanden oud overlijdt. Maria Catharina van Pol sterft op 21-04-1893 op 70 jarige leeftijd.
Ingele van Pol
Uit Antoon/Toon van Pol, zoon van Gerardus 1 van Pol en Anna Maria Coenen, en broer van Gerardus2 van Pol en zijn vrouw Helena Vogels, en uit Petronella Schoumaekers, Nel ‘vanne Luut’, die huwen op 26-04-1858, komen alle ‘Ingele’ van Pol voort. De ouders van Petronella Schoumakers zijn Jacobus Schoumakers en Maria Catharina Frencken. Petronella is geboren op 01-06-1833 in Montfort en zij is een broer van Arnoldus Hubertus Schoumakers van 29-12-1841, die we kennen als Nol de Luut. Er is een broer Joannes Dominicus Schoumakers uit 1836, die later huwde met Mechteldus Timmermans, en een zus Maria Agnes van 1838, die huwt met Johann Hubert Janssen (en nadien met Christiaaan Hubert Baets uit Grathem, en ze huwt voor een derde keer met Johannes van de Leur uit Ammerzoden Gelderland en ze sterft in Venlo in 1922) en Anna Catharina van voor 1830, en en Anna Schoumakers van ongeveer 1830, Petronella Schoumakers overlijdt op 20-04-1881 op 47-jarige leeftijd.
De volledige lijst van hun Ingele-kinderen is als volgt: Maria Catharina 1858, Joannnes Hubertus 1860, die ongeveer 9 maanden oud sterft, Joannes 1861, die na 1 dag sterft, Joannes Hubertus 1862, Gerardus Hubertus 1864, Jacobus Arnoldus Hubertus 1866, Theodorus Hubertus 1868, die 2 jaar oud overlijdt, Arnoldus Hubertus van 1867, die op 10-02-1869 overlijdt, Anna Maria Hubertina 1871, Arnoldus Hubertus Jacobus 1873, en Maria Mechtildis uit 1875. Anna Maria Hubertina huwt in Montfort met Gerardus Hubertus van Pol van de Linnertak van Pol, en daarn huwt ze Wilhelmus Storms. Maria Catharina van Pol huwt met Leonardus Seuskens uit Maasbracht, Joannes Hubertus huwt Maria Anna Heinrichs uit Koningsbosch, Gerardus Hubertus huwt Annetta Margeretha Smeets uit Montfort .
Als aannemer/meester timmerman/metselaar bouwt Graat den Ingel vele huizen en boerderijen in Montfort en in de dorpen in de omgeving en de huizen zijn herkenbaar aan de metseltechniek en de metselversieringen en aan de gebruikte rode en bruinpaars gevlekte ijzer-mangaanbakstenen. Anna Maria Hubertina van Pol huwt met Gerardus Hubertus van Pol Linnertak en later met met Wilhelmus Storms uit Echt Putbroek, Arnoldus Hubertus Jacobus huwt met Anna Margaretha Feitten/Fijten uit Bracht bij Hannover en ze wonen in Koningsbosch. Anna Maria Hubertina van 1871, huwt met haar neef Gerardus Hubertus van Pol op 27-05-1895, zoon van Joannes van Pol en Johanna Knops, en de zoon Arnoldus Hubertus Jacobus van 1873, en de dochter Maria Mechteldis van 1875, die huwde met Peter Hubertus Aben op 30-09-1901. De kinderen van Joanna Catharina van Pol en Gerardus Hubertus van Pol, Ingel en Ingel, zijn als volgt: Joanna Catharina van Pol van 21-04-1896, Maria Petronella Hubertina van Pol van 29-07-1897, die overlijdt op 29-12-1897, en Maria Catharina van Pol van 07-07-1899, die overlijdt op 17-01-1900 slechts 6 maanden oud. In genlias zien we dat Joanna Catharina van Pol in Mierlo huwt met Michel Arnoldus Maria Lenssen, zoon van Jan Mathijs Lenssen en Maria van Lieshout, en geboren in Den Bosch.
Voor zover ik weet wordt een tak van Pol den Ingel ook aangeduid met van Helm (die van Wilhelm of Helm. Is dit Wilhelmus Storms?) ) en bij een andere zijtak Ingel met van Liebke ( een troetelnaam van Liebchen? of Elisabeth?). Een kritische controle is welkom.
Uit het echtpaar Graat den Ingel/Gerardus van Pol en Margaretha ( of Antonetta?) Smeets, spruiten in Montfort ook een aantal kinderen voort: Conrad/Coen, Leonardus/Lei, Antonius/Teun, Elisabeth/Bet , Petronella/Nel en tot slot Maria/Merie vanne Ingel van Pol. Mogelijk mis ik nog Joannes Hubertus, Joannes Arnoldus Hubertus, Maria Wilhelmina Petronella/of Maria Elisabeth?, en Margaretha Josepha?
Zoon Johannes Hubertus van Pol, van Gerardus 1 van Pol en Maria Coenen, huwt Maria Hubertina Knops/Knoops uit Echt in Montfort op 24-10-1864 en hij sterft al op 08-06-1870 met 35 jaar en zijn vrouw op 23-08-1870 met 31 jaar. In GenLias kan ik met moeite Cornelia Huberdina van Pol uit 1867 en Peter Hubertus van Pol uit 1868 vinden. Cornelia overlijdt 2 jaar oud en Peter Hubertus kan ik in GenLias niet meer vinden. Hier loopt het spoor bijster.
Het aantal Ingelkes neemt in de volgende generatie toe als we alle combinaties van kinderen van Antoon van Pol en Petronella Schoumaeckers/Schoumakers volgen. Enkele leden van dit gezin gaan naar Echt, Hingen/Sint Joost of Koningsbosch of mogelijk naar Linne veelal vanwege de gekozen levenspartner.
Omdat er geen grondig onderzoek met controles is gedaan naar de neventakken van Pol zoals Teunkes van Teun van Toon van Pol resp. naar Graatjes ‘t Wit van Pol of Deurkes ‘t Jaegerke van Pol, Peter de Metselaar’s van Pol en de Ingele van Pol, bestaat de kans ervan uit dat er fouten in de informatie zitten en of dat er hiaten zijn.
Zijtak Generatie Gerardus 2 van Pol en Helena Vogels, Gerardus van Gerardus.
Zoon Gerardus2 van Pol huwt met Helena Vogels op 12-04-1858 in Montfort. Helena Vogels is de dochter van Theodorus Vogels en Elisabeth Coenen in Montfort. Theodorus Vogels is een zoon van Petrus Vogels en Johanna Beckers/Bekkers en Elisabeth Coenen is een dochter van Theodorus Coenen en Mechtildis Dorpmans in Montfort zoals we kunnen zien in hun trouwakte van 16-02-1816.
Helena Vogels heeft broers en zussen: Wilhelmus van 1816, Petrus van 1819, Anna Maria 1821,Theodorus 1823, die 8 dagen oud overlijdt, Anna Mechteldis 1824, Helena zelf van 01-01-1827. Elisabeth Coenen overlijdt op 15-08-1828 op 34-jarige leeftijd. Haar dochter Anna Mechteldis Vogels overlijdt op de leeftijd van 30 jaar op 29-03-1855 als echtgenote van Willem Timmermans. De broer Petrus Vogels overlijdt op 67-jarige leeftijd op 23-12-1885 als weduwnaar van Elisabeth Gertrudis Schoumakers. Broer Willem Vogels wordt 73 jaar en sterft op 15-02-1890 als echgenoot van Elisabeth Visschers. Zus Anna Maria Vogels overlijdt op 71-jarige leeftijd op 07-05-1893 als weduwe van Willem Dorpmans.
De kinderen van Gerardus 2 van Pol en Helena Vogels zijn: Elisabeth 1859, Anna Maria 1860, Peter 1863, Theodorus 1864, Gerardus3 Hubertus 1866, en Cornelia Hubertina 1869. Gerardus 2 van Pol overlijdt op 02-07-1888 op 62 jarige leeftijd, en zijn vrouw Helena Vogels sterft op 07-06-1894 op 67-jarige leeftijd.
Elisabeth van Pol huwt in Montfort met Hendrikus Beckers, zoon van Lambertus Beckers en Anna Barbara Deblang op 09-04-1888, en zij overlijdt al op 36 -jarige leeftijd. Dochter Cornelia Hubertina uit 1899, gehuwd met Joannes Hubertus Clout, overlijdt op 35 jarige leeftijd. De dochter Maria Hubertina uit 1892 wordt slechts 14 dagen oud, Hendrikus Hubertus is van 1898 en wordt slechts 8 dagen oud, dochter Maria Hubertina is uit 1895, en dochter Helena Hubertina uit 1892, en Maria Mechteldis is uit 1890
Anna Maria van Pol huwt op 36 jarige leeftijd de 30-jarige landbouwer Henricus Aben uit Echt, woonachtig te Montfort, zoon van Joannes Franciscus Aben en Anna Christina Hubertina Heijthuizen. Anna Maria van Pol sterft in 1919 op 58-jarige leeftijd. Kinderen zijn: Anna Maria Josepha Aben uit 1904, Maria Helena uit 1899, Gerardus Peter Hubertus Aben uit 1901, de ons bekende Graat Aben uit de Zandstraat.
Vanuit Theodorus/Duerke van Pol en Maria Beckers komen de kinderen van Dorus ’t Jägerke voort zoals de van Duerke's van Duerke, Bair, Harie, Bet, Maria Helena en Anna Maria. Maria Huberdina Beckers is een dochter van Lambertus Beckers en Elisabeth Franken. Harie/Henricus van Pol huwt Catharina Beunen van ‘t Hinge, Bair huwt met Mechel Meeuwissen van Nolles, en Maria huwt Willem Beunen op ‘t Hinge, Bet huwt Sef Kempkens vanne Köning, etc. De dochter Bet van Harie van Duerke ’t Jagerke huwt later met Joannes “Sjeng’ van Pol, de boer en slachter in 't Vaere, broer van onze Willem van Pol, zonen van Bert van Pol van Willem de Koets.
Vervolg zijtak Generatie Gerardus 3 van Pol en Maria Coenen of Graatje t Wit en Mie Coenen, Gerardus van Gerardus van Gerardus. Gerardus3 Hubertus van Pol huwde met Joanna Maria Coenen alias Mie vanne Mink, een dochter van Joannes Coenen en Helena Hubertina Ruijten in Montfort. Gerardus 3 van Pol en Mie Coenen vormen de volgende schakel in de drie generaties met Gerardussen van Pol. De tak van Gerardus 3 levert de Graatjes ’t Wit en van Mie’en op: Gerardus Hubertus van Pol is Graatje ‘t Wit, metselaar/stucadoor en Joanna Maria Coenen is ‘Mie vanne Mink’.
De kinderen zijn: Maria Catharina 1858, Joannes Hubertus 1860, Gerardus Hubertus 1871, Arnoldus Hubertus 1873, Maria Mechtildis 1875, en Theodorus Hubertus van 1868. Er waren drie gestorven kinderen Helena Hubertina van 11-03-1899, die overlijdt op 03-12-1923 op 24 jarige leeftijd, en Maria Odilia, die 3 maanden oud overlijdt in 1912, en Maria Catharina (Kaat) die op 42 jarige leeftijd overlijdt op 19-02-1945 als echtgenote van Jacobus Hubertus Cremers. Controleren.
Zoon Peter Joannes van Pol is Piet van Mie synoniem met Piet van Graatje ‘t Wit. Zijn broer is Graat van Mie en Maria Catharina/Kaat van Mie overlijdt in de oorlog. Maria Odilia wordt nog geen jaar oud en sterft op 30-01-1912. Maria Catharina is van 27-02-1902, Joannes /Sjeng van Mie.
Peter Joannes van Pol huwde Antonette H.H.Clout als Net van Clout uit Sint Odilienberg. Hun dochter Mie van Piet van Mie, Maria van Pol huwt met Piet Hawinkels in Montfort. Hun kinderen zijn Tonny Hawinkels, Pierre Hawinkles , Carina Hawinkels en Fred Hawinkels. Tonny Hawinkels huwt John van Pol van de familietak van Willem van Bert van de Koets.
Joannes Hendrikus, Sjeng van Mie huwde met Maria Elisabeth Peters. Gerardus Hubertus/Graat van Mie huwt Cornelia Catharina Jacobs. Maria Margaretha van Pol/Greet van Mie huwt Gerardus Hubertus Cremers, Maria Catharina van Pol/Kaat van Mie huwt Jacobus Hubertus Cremers.
Cornelia Hubertina van Pol huwt met Gerardus Thissen, zoon van Mathijs Thissen en Anna Gertrudus Mestrom in Montfort. De kinderen zijn: Anna Gertrudis 1899, Joannes Mathis 1901 of Sjeng Thissen, Maria Helena 1908 en Gerardus Hubertus Theodorus Thissen uit 1902, of te wel Graat Thiissen.
Peter van Pol, de metselaar van het Anthonius kapelke, De Metselaers komen voort uit zoon Peter van Pol, zoon van Gerardus2 van Pol en Helena Vogels, van 07-01-1863, ook Piėr de Metselaer genoemd. Hij huwde Maria Fieten uit Sint Odiliėnberg, dochter van Willem Fieten en Johanna Maria Cloudt. Peter/Pieér wordt 73 jaar oud evenals Theodorus en Gerardus Hubertus van Pol. Maria Fieten overlijdt op 46 jarige leeftijd in 1912.
Peter de Metselaar bouwde huizen en boerderijen en ook het Sint Antonius kapelke in Montfort in de periode dat de pastoor van Montfort het nodig achtte om de devotie van de parochie op te krikken. Hij poogde een soort bedevaart voor Sint Antonius te organiseren. Omdat dit wonderwel nog succesvol werd en mensen van buiten Montfort ter bedevaart kwamen, werd het kapelke gebouwd zodat een processie kon plaatsvingen vanuit de kerk naar de kapel. In die tijd van de verzuiling werden dit soort aktie op meerdere plekken in het katholieke Zuiden des Lands op poten gezet. Om het kapelke in goede staat te houden werd het geadopteerd voor onderhoud door de Familie van Pol,. Rond 1920-1960 berustte het werk bij mijn opa Bert/Lambert van Pol in de Vinkesteeg en bij zijn dochter Margareta/Greet van Pol.
De kinderen van Peter en Maria zijn NN van Pol zijn resp. een dood kind van 1897, Gerardus Wilhelmus van Pol uit 1898, en Maria Elisabeth uit 1899 en Helena Maria uit 1902. Gerardus Wilhelmus van Pol huwt met Maria Catharina Antonetta Tellers en hij sterft al op 33-jarige leeftijd in Roermond op 29-12-1931. Helena Maria van Pol, roepnaam Leenke, huwt op 26 jarige leeftijd met de 26 jarige Johannes Hendrikus Hermans uit Posterholt en ze gaan wonen in de Zandstraat in Montfort. Johannes overlijdt in 1992 en Leenke sterft in 1984, beiden in het ziekenhuis van Roermond. Maria Elisabeth van Pol huwde met Joannes Mestrom alias Sjeng de Zoon uit ’t Vaere. Leenke Hermans van Pol en haar man Johannes hadden een aantal kinderen Leonardus/Lei, twee dochters mogelijk een tweeling Cornelia Helena Theodora, die op 02-09-1934, en Maria Hubertina Paula, die op 10-09-1934 overlijden, resp. Joannes Hubertus Hendrikus, die 8 maanden oud overlijdt in 1940, Maria Gertruda, die 7 dagen oud overlijdt in 1940, Theodorus, Thei, Joannes2, Jo, Anna, Ann, Gerardus,Graad, Peter, Pierre, Margaretha, Martha en Catharina, Tien. Lei van Leenke was een voorkind en hij was gehandicapt.
Generatie 8 Theodorus van Poll en Anna Catharina Elisabeth Coenen.
Theodorus Nicolaus van Poll 1785-1842.
Theodorus Nicolaus (Thijs) van Poll huwt met Anna Catharina (Elisabeth) Coenen op 22 mei 1813. Van de kinderen van Theodorus Nicolaus van Poll en Catharina Coenen kennen we Antoon 04-01-1814, Anna Catharina1 van 05-1-1815, die sterft in 1818 op 3 jarige leeftijd, Albertina van 06-10-1817, Anna Elisabeth van 17-10-1819, Catharina 10-04-1822 en Joannes van Poll van 17-08-1824.
Theodorus van Poll is gedoopt op 6-12-1785 en volgens de genealogie Julia Geelen staat in het doopboek: geboren ‘vila rozendael’, een van de twee nieuwe pachtboerderijen van het kasteel in het Roozendaal. Als Theodorus 9 jaar oud is wordt hij als kind uit het Ancien Regime in 1794 met de Franse bezetting geconfronteerd en na de Franse tijd woont Theodorus niet meer in het Overkwartier van Gelre in het Ambt Montfort, maar in de nieuwe grote provincie Limburg van het (verenigd) koninkrijk der Nederlanden en vanaf 1830 tot 1838 in België, en daarna weer in Nederland.
Theodorus van Poll sterft op 26-01-1842 op 56-jarige leeftijd. Catharina Coenen is geboren op 13-04-1781 en zij overlijdt op 19-09-1857 op 76-jarige leeftijd. Anna Catharina Coenen is een dochter van Theodorus Coenen en Mechteld Durpmans/ Mechtildis Dorpmans. Zij huwen in Maasbracht. Bij de dood van vader Theodorus Coenen wordt vermeld ‘op den Voorhof’. In GenLias is Catharina terug te vinden onder Catharina Coenen en bij haar huwelijk met Theodorus van Pol heet ze zelfs Elisabeth Coenen.
Het huwelijk van Elisabeth Catharina Coenen met Theodorus van Pol was haar tweede huwelijk. Elisabeth Catharina Coenen was weduwe van Pierre Beenen/Beeren en ze had al een dochter Maria Beenen, die huwde met Peter Mattijs Bongarts uit Braunsrath en later met Johannes Schoumakers. Er was ook een zoontje Michel dat op 4 jarige leeftijd stierf. Pierre Beenen overleed op 40-jarige leeftijd.
Bij het huwelijk tekent Theodorus met Th Van pol evenals zijn broer Gerardus met G. Van pol, die optreedt als getuige. De ouders van vader Theodorus Coenen zijn Wilhelmus Coenen en Helena Borkelmans die woonden op den Voorhof. De ouders van moeder Mechteld Durpmans zijn Willem Durpmans en Anna Simons.
Van Pierre Coenen van Genook weten we sinds 2012 dat de Coenen’s in Montfort allemaal (Genook, de Zwarte, de Koal en die van Toon) afstammen van Gerardus Coenen uit 1694 en Anna Timmermans uit 1691 die op 07-06-1722 huwen. De kinderen zijn: Theodorus 1723 stamvader van de Coenen-tak de Mink, resp. Petronela 1725, Wilhelmus 1727, voorvader van Catharina Coenen, en Joannes 1731, de voorvader van de Coenen’s van Genook en van Thei en Wullem van Toon.
De oudste Coenen die is gevonden is Willem Coenen in Reutje, die weduwnaar was van Maria (Segers) van Neer, en die gehuwd was met Petronella van Helden. Willem was van elders afkomstig en volgens Pierre Coenen kwam hij uit Herkenbosch. Zie www.janruiten.nl bij Jan Gerats Huys , wisselende bewoning op ‘t Reutje met een opmerkelijk verhaal van Willem Coenen en ‘versmaedelycke woorden en dreygementen’ met zware mishandeling van de gerichtsbode, die Petronella had uitgemaakt voor ‘swarte hoer en hecx’ toen hij de ketel varkensvoer in beslag wilde nemen wegens een achterstallige betaling.
De naam Coenen komt vanaf 1682 in de Klappers van Montfort voor en de Coenen’s komen, volgens Jan Ruiten op internet, als de zoon Arnold Coenen van Wilhelmus Coenen uit Reutje/Berg voor 1710 naar Montfort gaat. In Montfort vinden we in de klapper op 03-05-1707 het huwelijk van Anthonius Coenen met Catharina van den Biesen met de getuigen Arnoldus van Pol en Zegerus van Neer. De oudste kinderen Coenen in het Doopboek zijn de dochter Maria Coenen van Anthonius Coenen en Catharina van den Biesen geboren op 04-02-1709 en de zoon Wilhelmus Coenen van 12-01-1708. Het wil niet lukken met het overleven van Wilhelmus want er volgen er nog drie in 1713, 1715 en tot slot in 1719. Op deze generatie volgt Gerardus Coenen en Anna Timmermans, die huwen op 07-06-1722. Mogelijk is Anthonius Coenen een broer van Arnold Coenen?.
De kinderen van Theodorus Coenen en Mechteld Durpmans, die in de Zandstraat wonen, zijn volgens www.genver.nl: Catharina van 13-04-1781 resp. Helena 02-11-1782, Wilhelmus 20-06-1786, Anna Maria 21-07-1787 en Anna Elisabeth Coenen van 08-02-1793. Hun huwelijk en hun kinderen vinden we via www.genlias.nl.
Helena Coenen huwt met Joannes Kempkens en zij wordt 91 jaar oud. Wilhelmus Coenen en een eerdere Anna Maria Coenen overlijden als kind. Anna Elisabeth Coenen huwde Theodorus Vogels in 1828 maar ze wordt slechts 35 jaar oud.
Een zus Anna Maria van Maria Coenen huwt op 19 jarige leeftijd met de 23 jarige Peter Joseph Fijten in Montfort. Deze Anna Maria Coenen sterft op 21-08-1865 op 78 jarige leeftijd als dochter van Theodorus Coenen en Mechtildis Dorpmans en als weduwe van Peter Fijten.
Een (Anna) Maria Coenen huwt Gerardus van Poll en zij is een dochter van Gerardus Coenen en Maria Beeren. Maria Coenen sterft op 54 jarige leeftijd in Montfort als echtgenote van Gerardus van Pol, op 10-03-1849 met de vermelding vader Gerardus Coenen en moeder Maria Beeren. Haar vader Gerardus Coenen overleed al op 25 jarige leeftijd in Montfort. Hij was het elfde kind van Theodorus Coenen en Catharina van Ophoven uit Montfort. Deze tak Coenen heeft als alias de Mink.
Twee achternichten Coenen huwden dus met twee broers van Poll Theodorus en Gerardus. De bovengenoemde Gerardus van Pol , Graat van Pol, is de oer Graat van de Graat van Graat van Graat van Pol ’t Wit en Metselaer en de Piet van Mie’én Mia Coenen van de Mink-tak, gehuwd met Gerardus van Pol, en de ‘Ingele’ van Pol.
Nakomelingen zijtakken kinderen Theodorus van Pol
(Anna) Catharina van Pol huwt op 30-jarige leeftijd met Theodorus Hubertus Roumen/Roemen uit Linne, die dan 26 jaar oud is en van beroep akkerknecht, en zij krijgen een tiental kinderen: Gertrudis Mechteldus, die 2 dagen oud overlijdt, Elisabeth, Joannes Hubertus 1 en 2, Maria Catharina, Johannes, Matheus, Peter/Pietje, Hubertus/Bair en Helena/Leen Roumen. Catharina sterft in Montfort op 20-01-1884 op 61-jarige leeftijd. Hubertus Roemen overlijdt op 12-10-1897 op 71-jarige leeftijd. Voor zover ik weet was Hubertus Roumen veldwachter. Helena Roumen huwde Jeng ‘de Seus’ Suskens en later Joannes/Sjeng Watrin en Pietje Roumen huwde Tru XX. Elisabeth Roumen huwde Johannes Kempkens in 1880 maar stierf al op 27- jarige leeftijd op 01-02-1882. Ze laat een dochter van 28-12-1881 achter. Joannes Hubertus Roemen huwde Joanna Maria Vergoossen op 09-09-1889 en hij stierf op 04-06-1916 op 53 jarige leeftijd. Maria Catharina overleed op 03-11-1915 op 58 jarige leeftijd en zij was gehuwd met Mathijs Josephus Kuijpers.
Albertina van Pol huwt Joannes Timmermans en een dochter van haar Johanna Catharina Timmermans huwde met Willem Hubertus Baars. Albertina sterft in Montfort op 06-09-1881 op 63-jarige leeftijd. In haar gezin woonde ook Catharina Coenen in als weduwe van Theodorus van Pol. De kinderen Timmermans-van Pol zijn: Anna Catharina 1846, Johanna Barbara 1848, Maria Elisabeth 1850, Anna Maria 1853 en Cornelis Timmermans uit 1856. De genealogie van Timmermans in Montfort heeft Jan Timmermans uitgezocht maar staat niet op internet. In de stamboom Anna Maria Timmermans van jo1isieweer op internet vinden we een negental kinderen van Anna Maria Timmermans en Johannes Hubertus Reijnders uit Boisheim.
Anna Elisabeth van Pol huwt Rutgerus Hodselmans op 16-04-1849 in Montfort en veel later Mathis in de Rijp uit Horn, die in Montfort eerst gehuwd was met Maria Catharina Dorpmans, die op 10-04-1875 overlijdt op 64-jarige leeftijd. Anna Elisabeth van Pol huwt op 09-08-1875 met Matthis in de Rijp. Anna Elisabeth van Pol sterft in Montfort 60 jaar oud op 07-10-1879. Haar kind is Peter Hubertus Hodselmans uit 20-01-1850, die huwt met Cornelia Hubertina Theunissen uit Merum. De zoon Theodorus Hodzelmans van 24-06-1852 huwt met Elisabeth Vogels in Posterholt en er zijn aldaar kinderen gevonden. De dochter Anna Catharina Hodzelmans huwt in 1894 op 32 jarige leeftijd Peter Hubertus Kurstjens, oud 41 jaar, uit Posterholt en er zijn in Montfort kinderen gevonden: Jacobus van 13-01-1895, en Maria Gertrudis van 20-12-1899, die op 27-05-1900 overlijdt, en Theodorus Kurstjens van 14-11-1896.
Peter Hubertus Kurstjens uit Posterholt was eerder gehuwd met Maria Catharina Mestrom uit Montfort 02-04-1883 op resp 30 en 24 jarige leeftijd. Hun zoon is Antonius Hubertus Kurstjens van 11-01-1884, die op 23-03-1884 overlijdt evenals een nieuw kindje NN, dat sterft bij de geboorte op 28-02-1885. Op 02-03-1885 overlijdt Maria Catharina Mestrom op 26 jarige leeftijd. In 1889 huwt Peter Hubertus met Maria Gertrudis van Ophoven in Montfort en de tweeling dochter Maria Agnes en zoon Willem Alexander Kurstjens worden op 28-09-1890 geboren. Beide kinderen overlijden. Maria Gertrudis van Ophoven overlijdt op 03-07-1892 op 34 jarige leeftijd. Het huwelijk met Anna Catharina Hodselmans is dus het derde huwelijk van Peter Hubertus Kurstjens. Peter Hubertus Kurstjens overlijdt op 83 jarige leeftijd in Grubbenvorst in 1936 als echtgenoot van Anna Hodzelmans. Peter Hubertus is de oudste broer van Leonardus Kurstjens en zij zijn 2 van de 9 kinderen van Jacobus Kurstjens en Agnes van Appeven uit Posterholt. Leonardus Kurstjens huwde Anna Maria Catharina Ramakers uit Echt en de broer Lambertus Kurstjens huwde Gertrudis Cecilia Vos en later in 1895 met Maria Huberdina Coenen uit Montfort. De broer Joannes Henricus Kurstjens huwde met Maria Catharina Barbara Elisabeth Schnitzler uit Poevenich en volgens genlias is dat Echt dus dat moet dan Putbroek zijn. Zuster Agnes Hubertina huwde met Adolf Henricus Hubertus Simonis uit Echt en ze woonden in Montfort. Broer Engelbert wordt slechts 15 jaar en sterft in Montfort. Zuster Maria Gertrudis huwt in Montfort met Wilhelmius Mans. De broer Jacobus Kurstjens huwt in Utrecht met Gerarda de Bruin. De broer Jan Willem overlijdt te Montfort in 1941 op 87 jarige leeftijd.
De zoon Joannes van Theodorus van Pol uit Montfort van 17-08-1824 huwde op 35 jarige leeftijd als dienstknecht op 16-04-1860 in Linne met Maria Catharina Schreurs op 28 jarige leeftijd. De ouders van Maria Catharina zijn Joseph Schreurs en Gertrudis van der Riedt/Rijdt uit Roggel. In Linne heb ik drie kinderen gevonden: Theodorus 1863, Catharina Gertrudis 1865 en Albertina/Alberta uit 1869. Maria Catharina Schreurs overlijdt op 20-06-1904 in Linne. Joannes van Pol sterft op 07-01-1894 op 69 jarige leeftijd in Linne.
Dochter Albertina van Pol huwde Laurens Knoops, een zoon van Frans Knoops en Cornelia Leiboi in Linne. Een kind van Albertina van Pol en Laurens Knoops, Catharina Cornelia Knoops wordt op 04-05-1898 geboren in Linne. Zij huwde blijkbaar met Peter Hubertus Sampers want op 16-01-1941 overlijdt hun zoon Jonannes Christiaan Sampers te Linne evenals een kind NN, dat op 28-06-1942 overlijdt. Van Frans Knoops en Alberta van Pol zijn verder de kinderen gevonden: NN Knoops 14-07-1896, die overlijdt, Catharina Cornelia Knoops 04-05-1898, Frans Knoops 28-03-1903, Joseph Knoops 31-12-1904, Maria Christina Cornelia Knoops van 18-10-1910, Albertina van Pol overlijdt op 81-jarige leeftijd op 19-03-1951 in Linne.
Dochter Catharina Gertrudis van Pol huwt volgens genlias in Linne met de uit Linne afkomstige Hendrik Hubert(us) Gorissen en ze gaan wonen in Roermond, waar ze een viertal jongens ( Joannes/Sjang, Petrus, Joseph/Joep, en Gerardus/Sjra Gorissen) en twee meisjes ( Catharina, Albertina Gorissen) krijgen. Catharina Gertrudis overlijdt in Roermond op 04-10-1935 en ze is dan 69 jaar oud. Op internet staat de Familie Gorissen met Theodorus van Pol en Maria Catharina Schreurs als grootouders en een tiental kinderen Gorissen in Roermond waarvan er vier overlijden bij de geboorte: drie jongens en een meisje. Catharina Gorissen was modenaaister en had een fourniturenwinkel op de Schoenmaekerstaat in Roermond. Albertina huwde een meneer Brandt en zij overleed in Maastricht.
Zoon Theodorus van Pol, geboren op 15-03-1863, huwde op 30-06-1894 in Linne Agnes Catharina Slabbers, dochter van Martinus Slabbers en Gertrudis Elisabeth Hubertina Janssen. Moeder Agnes Catharina Slabbers overlijdt op 19-01-1928 in Linne 61 jaar oud. Vader Theodorus van Pol overlijdt op 01-10-1948 in Linne. De kinderen van Theodorus en Agnes zijn Maria Catharina van Pol 1894, Joannes Hendrik van Pol uit 1896, Hubertina Maria van Pol uit 1898, Catharina Gertrudis van 1900, die 3 jaar oud overlijdt, en Martinus van Pol uit 1902,
Catharina Gertrudis werd slechts 31 maanden oud. We gaan ervan uit dat Theodorus van Pol, dagloner bij het huwelijk, dezelfde is als Dorus van Pol, de latere kantonnier van Linne.
Op 13-04-1920 huwt dochter Maria Catharina van Pol met Bernardus van Eck, besteller, uit Melick-Herkenbosch, en zij kregen een kind op 14-06-1896 dat direct sterft. Verdere gegevens ontbreken.
Ene Tinus van Pol had in de periode 1950-2000 een perceel land op de Linnerweg naast opa Willem van Pol van de Vlootveestraat. Op de kerkhof van Linne vinden we Martinus van Pol, geboren 31-08-1902 en gestorven op 24-03-1960. Deze Martinus van Pol was gehuwd met Catharina Hubertina Evers, geboren 20-11-1904 en overleden 16-07-1988. De voornaam Martinus komt uit de familietak Slabbers van zijn moeder. Martinus van Pol, de oude, overlijdt op 57 jarige leeftijd op 24-03-1960 in Linne.
Mogelijk heeft Martinus een zoon Martinus maar dat is een gok. Martinus van Pol wordt volgens genlias geboren op 31-08-1902 als zoon van Theodorus van Pol en Agnes Catharina Slabbers. Martinus van Pol was dus een Linner familielid van de Montforter familie van Pol van onze stamvader Theodorus van Pol x Anna Catharina Coenen.
Volgens genlias zijn de kinderen: Martinus van Pol uit Linne, geboren op 31-08-1902, een zoon van Theodorus van Pol en Agnes Catharina Slabbers, en Maria Catharina van Pol van 11-08-1894, Catharina Gertrudis van Pol van 18-07-1900, Joannes Hendrik van Pol van 08-07-1896, Hubertina Maria van Pol van 30-07-1898.
In het archief van de gemeente Linne lezen we dat rond de eeuwwisseling 1900 een Doear/Dorus van Pol cantonnier van de gemeente is. We nemen aan dat het Theodoor van Pol betreft. Theodorus van Pol overlijdt op 85 jarige leeftijd op 01-11-1948 in Linne.
Jo(h)annes Hendrik van Pol huwde met Maria Heunen in Melick Herkenbosch op 25-04-1927. Hij overlijdt in Linne op 51-jarige leeftijd op 16-08-1947..
Generatie 9 Antoon van Pol en Elisabeth Mestrom.
Antoon van Pol 1814-1888.
Antoon van Poll huwde Elisabeth Mestrom ‘vanne Zoon’ op 27-09-1842 en ze kregen drie kinderen Anna Catharina, Willem en Theodorus. Anna, geboren op 19-07-1844, sterft bijna drie jaar oud op 04-10-1847. Willem wordt geboren op 12-08-1846 en Theodorus op 25-05-1848.
Antoon van Pol was geboren op 04-01-1814 en hij overlijdt op 08-01-1888 op 74 jarige leeftijd. Elisabeth Mestrom is geboren op 04-07-1805 en zij sterft op 26-04-1879 op 73 jarige leeftijd.
Antoon en Elisabeth wonen in Montfort en zij leven in het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden onder Lodewijk Napoleon en Koning Willem 1 van OranjeNassau achtereenvolgens in het departement van de Overmaas resp. in Limburg in de Nederlanden, in België van 1830-1839 en daarna in Nederlands Limburg. Het stemrecht voor katholieken laat nog even op zich wachten tot in 1848 als Thorbecke Minister President van Nederland wordt en een beperkt stemrecht invoert.
Elisabeth trouwde op 37-jarige leeftijd en zij was toen bijna negen jaar ouder dan Antoon. Van de kinderen kennen we Willem van Pol de Koets, die huwde met Margaretha Beckers en Theodorus/Dorus van Pol, die huwde met Magdalena Mertens uit Putbroek.
Over Willem van Pol en Margaretha Beckers is een apart hoofdstuk geschreven. De familiair nabije tak van Theodorus van Pol is ook nader onderzocht. De resultaten staan in een apart hoofdstuk voor Theodorus van Pol en zijn vrouw Magdalena Mertens.
Elisabeth Mestrom is een zus van de dienstknecht Peter Mestrom ‘de Zoon’, die als 29 jarige getuigt bij het huwelijk. Haar ouders zijn Willem/Guillaume Mestrom, geboren op 14-07-1765 en Mechtildis/Mechtilde Laumen uit 1767 uit Echt. Willem Mestrom overlijdt op 28-10-1828 op 64 jarige leeftijd en zijn vrouw Mechel overlijdt 01-11-1832.
In www.genlias.nl/wiewaswie.nl vinden we de kinderen Mestrom: Mechtildis uit ongeveer 1803, die op 28- jarige leeftijd overlijdt op 07-10-1831, en Joannes uit ongeveer 1806, die overlijdt op 27-07-1866 en die gehuwd was met Anna Gertrudis Kuijpers, onze Elisabeth van 1805, Margaretha van 01-02-1809, die huwt met Herman van Pol van de Linnertak van Pol, en die sterft op 21-01-1853, en Peter Mestrom uit 1815, die overlijdt op 26-07-1867 op 52 jarige leeftijd. Peter Mestrom huwde Catharina van Pol van de Linnertak van Pol.
Elisabeth Mestrom is geboren op 04-07-1805 en zij overlijdt op 26-04-1879 op 73- jarige leeftijd. De ouders van vader Willem Mestrom zijn Joannes Mestrom, geboren op 17-06-1734, en Margaretha Vogels, geboren 15-12-1740, die huwen op 27-01-1761 te Montfort. Wilhelmus Mestrom is geboren op 14-07-1765 in Montfort. Van de tien kinderen van Joannes en Margaretha overleven er maar drie of vier. Bij haar overlijden worden in de acte van successie de kinderen Mestrom: Wilhelmus, Petrus en Joannes genoemd en zij erven elk 45 gulden van de verkoop van twee percelen grond in Montfort en een in Linne. In de successieakte staat tevens dat Willem en Petrus Mestrom het schrijven niet machtig zijn.
De ouders van Joannes Mestrom zijn Cornelis Mestrom uit Linne, geboren 12-03-1705, en Catharina Beckers van 14-05-1706 uit Maasbracht. In de klapper Doodboek Montfort lezen we dat Mestrom Cornelius e.v. Citia Beckers overlijdt op 17-04-1760.Over Citia lezen we niks in het Doodboek Montfort.
De ouders van Margaretha Vogels zijn Wilhelmus Vogels en Mechtildis Jacobs. Joannes Mestrom overlijdt op ??-10-1794 en Margareta is dus weduwe als de Fransen een bevolkingslijst laten opstellen in 1796. Margartha overlijdt op 1-12-1820 in Montfort. Zie Jos Mestrom in jaarboek 42 Roerstreek 2010.
De zus van Elisabeth Mestrom, Margaretha, huwt met de weduwnaar Hermanus van Pol van Frits van Pol/Fredericus Nicolaus van Pol van de Linnertak en Catharina Maessen. Peter ‘De Zoon’ Mestrom huwt met Maria Catharina van Pol van Johannes Casimirus van Pol en Catharina Everts. Johannes/Joannes Casimirus was ook een zoon van Frits van Pol.
De in Montfort bekende Niek vanne Zoon was Nicolaas Mestrom, Niek van Pietje van Sjeng ‘de Zoon’ van Willem Mestrom ( van Sjeng van Cornelius Mestrom/Mestrum) en van Mechtildis Laumen.
Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de Familie Mestrom van Elisabeth Mestrom 'vanne Zoon' familiebanden kent met de familie Mestrom van Antoinetta Mestrom de moeder van Mien van Pol-Vossen. Zie Vossen-Duizings-Mestrom.
Generatie 10 Willem van Pol en Margaretha Beckers.
Wilhelmus/Wullem van Pol 1846-1921.
Willem van Pol en Margaretha Hoebertina/Hoeberdina Beckers huwen in Montfort op 8 april 1872. Willem is bij het huwelijk 25 jaar oud en Margaretha is dan 26 jaar oud, Willem is geboren op 12-08-1846 en Margaretha op 18-01-1846.
Ze krijgen de kinderen Elisabeth 1873, Maria Helena 1875, Helena 1878, Maria Gertrudis 1880, Lambertus 1882, en NN in 1885, Helena Gertrudis 1886, Hubertus 1889 ‘alias Baer de Vaert’ en Anna Hubertina 1891. Helena sterft iets meer dan een jaar oud en Anna sterft 2,5 jaar oud.
Willem werd in het dorp meestal Wullem de Koets genoemd en ik neem aan dat Margaretha Greet vanne Trepkes werd genoemd. Margaretha Beckers overlijdt op 47 jarige leeftijd op zondag 7 mei in 1893. Haar vroege dood drukt een zware stempel op wat er nog komen zal in het gezin .Willem van Pol overlijdt op 74 jarige leeftijd op 21-02-1921. Hij wordt begraven op de oude kerkhof bij de kerk van Montfort.
De ouders van Margaretha Beckers zijn Lambertus Beckers, geboren op 10-07-1811 en Maria Helena Wolters, geboren als Helene Wolters op 11-07-1807, die huwen op 29-04-1839 in Montfort.
Beckers betekent in dit geval ‘vanne Trepkes’ of ‘vanne Polt’. De Trepkes is de aanduiding van de boerderij met woonhuis van deze familie Beckers, die tijdelijk nog pastorie was en die aan de voorzijde op de Diekestroat een trapopgang kende om het hoogteverschil met het straatniveau te overbruggen. Wat de herkomst van de alias “de Polt’ is, is mij onbekend. Volgens Jan Timmermans zou Polt slaan op een Beckers van de familie, die vanuit het buitenland ( Napoleontische oorlog) zou zijn teruggekomen met een Poolse vrouw en die later in Putbroek woonde. Zulk een Beckers en zulk een vrouw heb ik niet gevonden.
Maria Helena Wolters overlijdt op 19-02-1890 in Montfort op 78 jarige leeftijd. Lambert Beckers overlijdt op 27-10-1875 op 64 jarige leeftijd.
Om meer te weten over de Familie Beckers achter Margaretha Hoeberdina Beckers is haar familie nader onder de loep genomen en is een deel van haar stamboom uitgezocht.
De familie Beckers alias de Trepkes in Montfort
Margaretha Beckers heeft een broer Theodorus Hubertus Beckers van 15-02-1840, en een broer Johannes Hubertus van 01-10-1842, die maar 5 jaar oud wordt en overlijdt op 25-11-1847, en een zus Cornelia Hoebertina Beckers van 06-02-1849. Cornelia is de tante Neel, die op latere leefrijd blind werd door de groene staar, en die de ongehuwde Marie van Pol met kind onderdak biedt, en die op 13-03-1924 sterft op 75 jarige leeftijd. Theodorus Hubertus Beckers huwt op 09-04-1866 met Helena Huberdina Timmermans, dochter van Joannes Timmermans en Cornelia Kempkens, in Montfort. Theodorus Beckers en Helena Timmermans krijgen een zevental kinderen.
De kinderen van Theodorus Beckers en Helena Timmermans zijn:
Cornelia Hubertina van 18-02-1967, die op 9 jarige leeftijd overlijdt op 07-05-1876.
Joannes Hubertus van 14-10-1870, die op 4 jarige leeftijd overlijdt op 24-09-1875.
Wilhelmus van 15-05-1873, die op 11-07-1904 huwt met Cornelia Gertrudis Mols uit Linne. Hij woonde in de Spanjestraat in Montfort en hij was bakker. Willem Beckers had als alias ‘de Dijk’. Kinderen van dit echtpaar heb ik niet gevonden. Cornelia Gertrudis Mols overlijdt op 27-05-1942 in Montfort.
Joannes Mathijs van 10-1875 is de vader van Thei vanne Trepkes en Leen vanne Trepkes en nog twee mij onbekende zussen Beckers ( Gertrudis/Tru? en Maria/Marie?) die emigreerden naar Amerika/Canada na de Tweede Wereldoorlog. Joannes Mathijs Beckers was gehuwd met Maria Gertrudis Meuwissen, dochter van Bartholomeus Meuwissen en Maria Gertruda Beckers, op 04-02-1907 in Montfort. Tot mijn schrik vinden we in genlias nog een achttal kinderen die bijna allemaal dood worden geboren of enkele dagen na de geboorte sterven tussen 1910 en 1922. De vier levende kinderen staan in 2012 nog niet in genlias.
Margaretha van 11-08-1878, huwt met Peter Hendrikus Coenen op 16-10-1905, en na zijn overlijdem op 34 jarige leeftijd op 21-12-1909, huwt ze met Joannes Hendrikus Hubertus Vogels op 24-04-1911.
Jacobus Lambertus van 01-07-1884, overlijdt 5 maanden oud op 11-12-1884.
Anna Maria van 22-08-1886, die huwt met Peter Joannes Smeets op 15-07-1918. Peter Smeets is een zoon van Johannes Smeets en Maria Hoebertina Meuwissen in Montfort. Ze krijgen de dochter Antonette Hubertina Smeets die op 11 jarige leeftijd overlijdt in 1933, en nog meer kinderen waaronder Piet Smeets van de Spanjestraat.
De ouders Theodorus Beckers en Helena Timmermans overlijden resp op 23-01-1919 als weduwnaar op 78 jarige leeftijd en op 15-02-1910 op 67 jarige leeftijd.
De ouders van Margaretha’s vader Lambertus Beckers zijn Theodorus Beckers, de coster, en Maria Agnes Bours, die huwen op 08-05-1807 in Montfort. Maria Agnes Bours overlijdt op 42 jarige leeftijd op 30-11-1823. Ook Agnes overlijdt dus al heel vroeg net als haar dochter Greet.
Het kindje Petrus Beckers van Theodorus Beckers en Agnes Bours van 01-07-1820 overlijdt in 1821, pas 15 maanden oud, evenals Anna Maria1 uit 1816 11 maanden oud in 1817, en Anna Maria 2 Beckers in 1819 op 1 jarige leeftijd. Een Anna Maria 3 Beckers vinden we niet in het geboorteboek, maar op 26-09-1843 huwt Anna Maria Beckers3 met Willem Schoumaekers in Montfort en als haar ouders worden genoemd Theodorus Beckers en Maria Agnes Bours, en haar wettelijke voogd is Arnold Meeuwissen te Montfort. Ze krijgen de kinderen Maria Agnes Schoumaekers van 29-06-1844, die overlijdt op 08-07-1852 op 8 jarige leeftijd, Anna Elisabeth van 09-11-1846, Maria Agnes2 van 19-02-1854, Theodorus van 29-12-1856, die 7 dagen oud overlijdt, Anna Maria Schoumakers op 06-02-1858 en Joannes Hubertus van 14-06-1861.
Een andere zus van Lambertus Beckers is Elisabeth Beckers, die overleed op 18-04-1834 op 22 jarige leeftijd, als dochter van Theodorus Beckers en Agnes Bours. Zij is dus uit 1812.
Er is nog een broer van Lambertus Beckers gevonden, Joannes Lambertus Beckers uit 1808, die huwt met Maria Martina Daemen in 1837. Van dit echtpaar is het kind Maria Agnes Beckers gevonden van 09-09-1838 in Montfort en ook Maria Gertrudus Beckers van 07-07-1840, en Theodorus Hubertus van 20-07-1842, die op 2 jarige leeftijd overlijdt, Josephus van 27-07-1844, die op 3 jarige leeftijd overlijdt, Theodorus Hubertus2 van 10-09-1846, die na 1,5 jaar overlijdt, en Theodorus Hubertus3 van 27-06-1849, die op 09-04-1877 huwt met Maria Christina Kempkens. Maria Agnes Beckers huwt met Dominicus Bartholomeus Meuwissen in 1868. Maria Gertrudus Beckers huwt met Batholomeus Meuwissen in 1866. Op 05-10-1912 overlijdt Anna Mechtildis Beckers op 60 jarige leeftijd als echtgenote van Josephus Hubertus Maessen, en de ouders zijn Joannes Beckers en Martina Daemen. Deze dochter is dus geboren in 1852 en wel op 06-01-1852. Het huwelijk is gesloten op 27-11-1872 in Montfort. Joannes (Lambertus) Beckers overlijdt op 29-05-1874 in Montfort en (Maria) Martina Daemen overlijdt op op 19-01-1853 op 39 jarige leeftijd. Haar ouders zijn Josephus Daemen en Gertrudis Rulkens.
Na het overlijden van Maria Agnes Bours in 1823 huwt Theodorus Beckers opnieuw en wel met Anna van Montfort. Er wordt een dochter Catharina Beckers geboren op 01-10-1826 maar het kindje overlijdt al op 04-01-1827 slechts drie maanden oud. Anna van Montfort overlijdt op 47 jarige leeftijd op 29-02-1831. Zij was de dochter van Willem van Montfort en Zesilla (Gisilla/Cecilia) Vogels in Montfort.
Beckers vanne Trepkes en Beckers vanne Kaak
Omdat de vraag rees hoe de familietak Beckers vanne Trepkes en de tak Beckers vanne Kaak met elkaar verbonden zijn, is nadere informatie opgezocht in genlias en is informatie gevraagd aan Jan Timmermans, die goed thuis is deze families.
In het echtpaar Theodorus Beckers en Maria Agnes Bours zijn de gemeenschappelijke wortels gelegen van de Beckers tak de Trepkes en de daarmee samenhangende tak de Kaak. Via de broer van Margaretha Hoebertina Beckers, Theodorus Hubertus en zijn vrouw Helena Timmermans, komen we bij zijn zoon, Joannes Mathijs Beckers en zijn vrouw Maria Gertrudis Meuwissen bij Thei en Lena van de Trepkes.
Via de route Theodorus Beckers en Maria Agnes Bours komen we via de zoon Joannes Lambertus Beckers en zijn vrouw Maria Martina Daemen, bij hun zoon Theodorus Beckers en zijn vrouw Maria Christina Kempkens bij hun zoon Joannes Lambertus Beckers en zijn vrouw Cornelia Beckers, die huwen op 27-04-1908, de vader van Sjang Beckers de Kaak, en bij hun zoon Peter Hubertus 2 Beckers en zijn vrouw Elisabeth Hubertina Maessen uit Maasbracht bij de vader van Thei en Jan Beckers vanne Kaak (jaren veertig-negentig).
De Kaak was dus het alias van het gezin van Theodorus Beckers en Maria Christina Kempkens die op 09-04-1877 huwen in Montfort.
Verder terug in de familie Beckers de Trepkes bij Bours en op Munnicken
De ouders van Maria Agnes Bours zijn Peter Bours en Elisabeth op het Munnekom/op het Munikum. Er was een zus Anna Maria Boers van 14-09-1778, die op 25 jarige leeftijd op 07-03-1804 overlijdt in Montfort, en een broer Michael Bours van 29-08-1775, die op 06-07-1804 overlijdt op 28 jarige leeftijd.
De familienaam Bours moet ook gezocht worden bij Bour en Boers. Dan vinden we in de DTB-klappers in genver een achttal kinderen van Peter/Petrus Bours en Elisabeth(a) op Munneken, met allerlei spelllingsvormen van haar achternaam. Agnes Bours is geboren op 29-10-1782, en Odilia Bours is van 18-02-1768, resp. Joannes Bours van 28-04-1770, die overlijdt, Maria Bours van 14-09-1778 is blijkbaar een tweeling met Anna Maria, een Joannes2 Boers is van 02-12-1771, en Theodorus Bours van 01-02-1786.
In genlias worden de ouders Pierre Bours en Elisabeth Opmunikom genoemd. Op 15-05-1807 overlijdt zoon Theodorus Bours op 27 jarige leeftijd in Montfort, en dan wordt moeder Elisabeth Opmunnekom genoemd. Elisabeth Op Munnekom is op 21-07-1805 overleden in Montfort en haar ouders worden als NN en NN ingevuld in de akte.
In genver.nl vinden we in de DTB- klapper van Montfort onder O de geboorte van Elisabeth Opmunnicus op 18-09-1742, dochter van Michaelis Opmunnicus en Anna Daemen met de getuigen Joannes van Ophoven en Mechtildis Leitiens. Er is op 13-04-1741 een broer Henricus Opmunnikum geboren en op 06-10-1737 de oudere zus Maria Catharina Opmunnecum.
In Maasbracht werd tussen 1680 en 1730 een aantal kinderen op Munnicken geboren onder andere Michael op Munneken van 20-06-1700, zoon van Mathias op Munneken en Catharina Aben in Maasbracht. Waarschijnlijk is Michael uit Maasbracht dezelfde als Michaelis in Montfort.
In Montfort is een oudere generatie Bour/Bours gevonden als Henricus Bour en Anna NN tussen 1640 resp, 1645 en 1649 drie kinderen krijgen: Maria, Catharina1 en Catharina 2 Bour. Er is geen bewezen relatie tussen deze oude generatie, en een Joannes Boers en Anna Cnoops, die op 14-07-1704 een zoon Joannes Boers dopen in Montfort, en andere Bours/Boers’en in Montfort.
Bij het overlijden van Peter/Pierre Bours op 21-02-1822 is hij 81 jaar oud en weduwnaar. In deze akte wordt zijn vader Joannes Bours genoemd en zijn moeder Gertruijdus van Lerop. In www.genver.nl wordt Joannes Bours als Johannes Boers geschreven in het doopboek. Als de zoon Jacobus Boers op 25-10-1732 wordt gedoopt wordt Geertrudis van Leerop als moeder genoemd, evenals bij de geboorte van dochter Odilia Bours op 28-09-1736. De geboorte van Petrus Boers in Montfort is niet gevonden maar wel zijn huwelijk in Montfort met Elisabetha Opmunnecken op 03-06-1664. Joannes Bours wordt vermeld in het Begraafboek als e.v. Gertrudis van Lerop op 25-10-1765. Op 08-12-1794 vinden we in het begraafboek Joannes Bours waarvan niet bewezen is of hij een familielid is van Peter Bours.
Nog verder terug in de tijd
Maria Helena Wolters is een dochter van Gerardus Wolters en Margaretha Roumen, of zoals men in Montfort direct na de Franse tijd schrijft: Anne Marguerithe Roemen. Maria Helena Wolters heeft een broer Theodorus Wolters, die overlijdt op 21-12-1846 op 50 jarige leeftijd, en die gehuwd was met Cornelia Dorpmans. Een andere broer Gerardus Wolters overlijdt op 27 jarige leeftijd in 1850.
Conclusies
Van Margeretha Beckers vanne Trepkes komen we via de ouders Lambertus Beckers en Maria Helena Wolters, bij de ouders van Lambertus, Theodorus Beckers en Maria Agnes Bours/Boers, bij de ouders van Theodorus Beckers, Lambertus Beckers en Maria Meeuwissen, die huwen in Montfort op 24-05-1770. De ouders van Lambertus Beckers, zijn Theodorus Hendricus Beckers en Petronella Mans. De ouders van Theodorus Hendricus Beckers zijn Lambertus Beckers en Catharina Vogels, die op 02-08-1693 huwen in Montfort. De ouders van Lambertus Beckers zijn voor zover mij bekend Johannes Beckers en Maria Heutmaeckers, die 11-02-1653 huwen in Montfort met de getuigen Arnoldus op den Graef en Theodorus van Ophoven. Op 21-12-1653 wordt dochter Maria Beckers geboren, en dochter Catharina op 19-01-1655, en Theodorus op 28-04-1658, en op 12-03-1662 is Johannes geboren, en en op 23-10-1664 wordt Lambertus Beckers geboren met de getuigen Theodorus Beckers en Agnes Heutmaeckers.
Volgens Jan Timmermans zijn de ouders van Johannes Beckers, Theodorus Beckers en Joanna van Pol/Pols, die huwen op 15-10-1619 in Montfort. Volgens Jan zijn er twee kinderen gevonden en wel Johannes/Joannes Beckers van 19-07-1620 en Henricus van onbekende geboortedatum. Volgens de genealogie van Pol ‘Bongers; is Joanna van Pol een dochter van Winandus2 van Pol en Petronella Cuijpers. De datum van het huwelijk van Theodorus en Joanna kan 05-10 of 18-10-1619 zijn volgens klapper Montfort. Mogelijk boerde het echtpaar op Munnichshof of zulk een boerderij in Sint Odilienberg maar het doopboek van die jaren in St Odilienberg ontbreekt.
Beckers-van Pol
Als dit allemaal klopt dan zou de conclusie kunnen worden getrokken dat de Beckers vanne Trepkes/Polt, in 1619 huwen als Beckers-van Pol, als Theodorus Beckers en Joanna Pols/van Pol, en rond 1865 als van Pol-Beckers als Wullem van Pol en Margaretha Beckers. Controle met genver levert in Montfort een kind op van Theodorus bekers/Beckers en Joannae van pol : Bekert (Beckers) Joannes, zoon van Theodorus --, en Joanna van Pol op 17-07-1620 met de getuigen Winandus van Pol en Catharina Klockhuis (echtgenote van Hubert Pollart).
Er is wel echtpaar Joannes/Joes Bekkers/Beckers en Margaritha van Pol, die ongeveer 120 jaar later als Theodorus en Joanna, op 22-10-1737 trouwen in Montfort met de getuigen Petrus Vrencken/Frencken en Odilia Schoncken. Deze Margaritha van Pol is een dochter van Wilhelmus van Pol en Catharina Soetermans, die op 23-09-1695 huwen in Montfort. . Wilhelmus van Pol is een zoon van Aegidius van Pol en Catharina Mans die huwen op 04-02-1671. Aegidius van Pol is een broer van Joannes Winandus van Pol (met zijn vrouw Margaritha Maxus).
Oudste Beckers in Montfort
Volgens de klapper van het DTB-boek parochie Montfort huwt een Henricus Beckers op 21-11-1644 met Maria Beckers en zij krijgen de kinderen o.a. Theodorus 21-10-1646, Joannes en Peter van 10-03-1651 en Lambertus 18-04-1649. Op 18-12-1651 overlijdt een Beckers Henricus, NN, die mogelijk de vader kan zijn.
Joannes Beckers, die waarschijnlijk de vader is van Henricus Beckers, kan de stamvader/ familie zijn van de tak Beckers Trepkes/Polt en/of van de tak Beckers Pattel/Funs/Henke.
Het gezin van Wullem van Pol de Koets en Greet Beckers vanne Trepkes
In de periode 1873 tot 1891 worden bij Willem van Pol en Elisabeth Beckers acht kinderen geboren waarvan zes meisjes en twee jongens. Na Bet, Elisabeth 1873 en Marie, Maria Helena 1875 wordt Helena 1878 geboren. De dochter Helena overlijdt als ze dertien maanden oud is. Maria Gertrudis wordt in 1880 geboren. De oudste zoon Lambert van 1882 is negen jaar jonger dan de dochter Bet. In 1885 wordt een dochter NN levenloos geboren. In 1886 wordt Helena Gertrudis geboren en in 1889 volgt Hubertus en tot slot wordt in 1891 nog Anna Hubertina geboren. De jongste zoon Bair is zeven jaar jonger dan Lambert. De jongste dochter Anna overlijdt 7 maart 1894, drie jaar oud. Een lijst met kinderen en geboortedata etc. is opgenomen in het aparte hoofdstuk over het gezin van Willem en Margaretha.
Margaretha Beckers is op 7 mei 1893 gestorven op 47-jarige leeftijd. Waarom ze zo jong sterft is niet geheel duidelijk, Mogelijk is er een verband met de geboorte van haar dochter Anna als ze op 44 jarige leeftijd weer moeder worst. De kinderen zijn bij haar dood respectievelijk 20, 18, 13, 11, 7, 4 en de kleine Anna is pas 2 jaar oud. Anna sterft als kleinste kind op 7 maart 1894 precies 10 maanden na de dood van haar moeder. Op de schouders van de dochters Bet en Maria komt nu een grote last te liggen.
Wiilem van Pol is een kleurrijk figuur. Hij was boer, bosplanter en jachtorganisator. Willem was actief in het verenigingsleven van het dorp Montfort Hij blies bij de fanfare de bombardon, lustte graag bier en was betrokken bij de schutterij resp. de brandweer en het kerkbestuur. Hij was groot en sterk en veelzijdig. Zijn rol als vader thuis is onduidelijk en als het kritiek wordt, faalt hij meermaals. Het lijkt alsof hij zijn verantwoordelijheid ontloopt en niet actief ingrijpt. Vreemd als je ziet wat hij verder allemaal deed. Achteraf is het voor ons wel makkelijk om te oordelen. Een foto van Willem en Greet ontbreekt. Volgens overlevering was er wel een foto van Willem die bij de Vaert aan de schouw hing. Hij had volgens horen zeggen een baard vanwege zijn pokdalig gezicht.
Willem van Pol werd ‘de Koets’ genoemd. Van zijn vrouw Margaretha Beckers krijg ik geen persoonlijk beeld omdat er zo weinig informatie overgeleverd is en omdat ze relatief vroeg overlijdt.
Over Willem van Pol en Margaretha Beckers en hun gezin is een apart hoofdstuk geschreven. Willem van Pol overlijdt op 21-02-1921 en hij wordt begraven op de oude kleine kerkhof naast de oude kerk van Montfort. De broer Theodorus van Pol was al overleden op 01-08-1899 op 51 jarige leeftijd. Het graf van Willem heb ik in mijn herinnering nooit gezien noch ben ik er als kind door mijn ouders op gewezen, ondanks het feit dat wij als zangers van het kinderkoor elke week via de sacristie de kerk binnengingen om het zingen te oefenen, enkele meters verder dan het graf van mijn overgrootvader. Bij de sloop van de oude kerk zijn de graven geruimd en is het oude kerkhof afgegraven en zijn een aantal skeletresten vanuit de graven overgebracht naar het nieuwe kerkhof. De grond van de kerkhof met soms nog andere beenderresten is gestort onder de parkeerplaats van de Dijk.
Vreemd is dat de informatie die ik via de kleinkinderen van Willem van Pol heb verzameld geen groot samenhangend verhaal is over het gezin. Er werd niet vrij en blij over verteld maar ik weet niet waarom dat zo is.
Neventak familie van Pol van Theodorus van Pol
De kinderen van Theodorus van Pol en Maria Magdalena Mertens zijn Maria Elisabeth 1877, Anthonius Hubertus 1878, die op 24 jarige leeftijd sterft, Maria Agnes Hoebertina 1880, Peter Joannes Hubertus 1881, Anna Gertrudis 1883 sterft binnen een jaar, zoon Joannes Petrus 188?, Maria Gertrudis 1886, Maria Huberdina 1890, en Catharina Maria 1897.
Over deze familietak Dorus van Pol en Maria Mertens is ook een apart hoofdstuk geschreven. Familieleden, die de achternaam van Pol dragen van de tak Theodorus woonden en wonen als nakomelingen van zoon Peter van Pol in de regio Weert. De tak van zoon Joannes Petrus Pol-Florack, zoon van Theodorus, is zoek.
Generatie 11 Lambert van Pol en Maria Mooren
Lambert van Pol 1882-1967
Lambert/Bert van Pol huwt op 32-jarige leeftijd Maria Mooren, die dan 28 jaar oud is, op 19-04-1915 in Montfort. Lambert van Pol is geboren in Montfort op 26-11-1882 en Maria Mooren op 02-06-1886 in Wassenberg in Gulick voorheen Gelre.
De kinderen van Lambert van Pol en van Hubair/Bair van Pol heb ik in aparte gezinslijsten opgenomen. Er is een aparte tekst opgesteld over het gezin van Lambert van Pol en over het gezin van Hubair van Pol. Gelukkig zijn er ook mooie foto’s van deze gezinnen van Pol.
De kinderen van Lambert van Pol en Maria Mooren zijn : Maria 1916, MargarethaMaria 1917, Willem Hubertus uit 1919 (sterft 2 maanden na de geboorte), , Maria Elisabeth 1920 (sterft met 4 jaar), Wilhelmus Hubertus uit 1921, Maria Mechtildis 1922, Joannes Theodorus 1924, Theodorus 1925, Anna Dorothea 1928, die bijna direct sterft, Gertrudis Elisabeth 1929 en Petrus 1930, de jongste zoon.
De ouders van Maria Mooren zijn Johan(n) Heinrich Mooren, geboren in Wassenberg op 12-01-1850, en Maria Fieten/Fijten, geboren te Montfort. Ze huwen op 12-01-1850. De kinderen Mooren-Fieten zijn: Peter/Piet Peter Joannes Hubertus van 28-03-1884, Maria van 02-06-1886, Maria Elisabeth van 19-04-1888, Joannes Hubertus van 22-11-1889, Peter Hendrikus Hubertus van 28-10-1892, Maria Gertrudis van 05-05-1895, en Anna Maria Hubertina Mooren van 09-03-1899. Joannes Hubertus overlijdt op 14-03-1905 op 15 jarige leeftijd en Anna Maria overlijdt op 14-01-1918 op 17 jarige leeftijd. Peter Joannes Hubertus Mooren huwt Maria van Ophoven, dochter van Joannes van Ophoven ‘van Janne’ en Anna Barbara Timmermans, op 09-03-1908 in Montfort, en Maria Elisabeth Mooren huwt met Peter Hendrikus Mestrom op 08-04-1918, maar zij overlijdt al op 06-01-1919 pas 30 jaar oud. Peter Hendrikus Hubertus Mestrom huwt met Maria Hubertina Snijkers uit Neeritter op 22-10-1920. De familie kennen we als Driekske Mooren. Maria Gertruda Mooren huwt Jacobus Hubertus Mans op 22-07-1918. We kennen het gezin als Bair Mans en Tru van Mooren in ‘t Vaere.
Johan Heinrich Mooren overlijdt op 65 jarige leeftijd in Montfort op 30-12-1915, en zijn vrouw sterft op 58 jarige leeftijd op 03-09-1919 in Montfort. De ouders van Johann Heinrich zijn Peter Mooren en Maria Lucia Frantzen/Franssen, die woonachtig waren in Sint Odiliënberg, Posterholt en Wassenberg, waar Johan Heinrich werd geboren. De ouders van Maria Fijten zijn Peter Fijten en Elisabeth Meeuwissen uit Montfort. In Posterholt werd Anna Hubertina Mooren geboren op 27-04-1852. Zij huwde in Sint Odilienberg met Joannes Timmermans uit Montfort op 20-09-1883. Onder Peter Mooren en Maria Franssen vinden we in genlias Posterholt nog de kinderen Henricus Mooren van 26-03-1863, die op 9 jarige leeftijd overlijdt op 10-11-1872, en Antoon Peter Mooren van 29-06-1865. Of er nog meer kinderen zijn geboren in Wassenberg is onbekend. Waar Peter Mooren vandaan komt, is onbekend maar ik sluit niet uit dat hij uit het Land van Heinsberg komt.
Dochter Maria/Marie van Bert van Pol huwde op latere leeftijd Thei Vrencken (en zijn gezin) en zij kregen een dochter Maria. Margaretha/Greet huwde Pierre Heijnen uit Linne en zij kregen de kinderen Mia, Bert en Jos , Willem huwde Mien Vossen uit Linne en ze krijgen de kinderen Lambert, Hub, John en Wil, Magtilda/Tiel huwde Peter/Pie Heuts uit Echt Putbroek en zij kregen de kinderen Mart en Lenie, Joannes/Sjeng huwde Elisabeth/Bet van Pol van ‘Harie van Deurke’ en de kinderen zijn Bert en Marina, en Peter huwde Jet Vossen uit Linne en zij krijgen de kinderen Lambert en Netta.
Lambert van Pol en Maria Mooren worden vanne Koets en van Heinrich Mooren genoemd en broer Hubertus wordt vanne Koets of Bair vanne Vaert genoemd. Lambert van Pol sterft op 21-08-1967 na een prostaatoperatie in het ziekenhuis en na een periode van verpleging thuis. Maria Mooren was al onverwacht overleden op 17-01-1952. Zij was net als haar man een warm en sociaal mens zoals ik uit de verhalen van Willem van Pol en Mien Vossen kan afleiden. De warmte voor de kleinkinderen hebben we van opa Lambert van Pol ervaren. Hij was een echte kindervriend zoals we hem nerinneren van familiebezoek of als hij kwam meewerken op de boerderij van Willem en Mien.
De jaren twintig en dertig
Het gezin van Lambert van Pol en Maria Mooren heeft goede en slechte tijden meegemaakt. Voor 1925 ging het goed met de landbouwprijzen omdat Duitsland gretig voor afname zorgde. In Nederland dat niet bij de Eerste Wereldoorlog is betrokken gaat het goed met de handel naar Duitsland tot de crisis die in 1928 begint met het instorten van de aandelenmarkt als gevolg van teveel schulden bij banken en bedrijven op de beurs van New York en die gevolgd wordt door het intrekken van leningen van Amerika aan Duitsland. De Duitse markt stort in met hyperinflatie en dus is ook de Nederlandse export de dupe. De maatregelen van de Nederlandse ( en alle anderer nationale ) regering maken het probleem nog erger omdat er alleen maar wordt bezuinigd en importen worden belemmerd.
De boeren in Limburg kunnen tot de crisis veel voedsel zoals vlees, groenten, graan en en eieren
afzetten in Duitsland. De kleine landbouwbedrijven krijgeen daardoor tijdelijk de wind mee. Lambert en zijn gezin profiteren daarvan omdat de prijzen goed zijn. De boerderij in het Vaere/Vinkesteeg krijgt zelfs electriciteit in die tijd. Na de beurskrach en een bankencrisis wordt de situatie in Nederland nijpend met de toegenomen werkloosheid en een zeer slecht draaiende economie in het handelsland en koloniënland Nederland. Alle landen kiezen voor protectie en de invoerheffingen gaan omhoog en de crisis wordt nog erger. De crisis en de malaise van 1928 en de jaren dertiger jaren zijn samen met een toenemend nationalisme, faschisme en racisme en het oude zeer van de Eerste Wereldoorlog de voorbode voor een nieuwe oorlog. Hitler 'lost de economisvhe en sociale crisis op' met een machtige oorlogsindustrie en een sterk militair apparaat zodat er tijdelijk heel veel werk wordt geschapen is het land vol staat met wapens en munitie en vakantiebonnen. En dan..? Nederland kijkt toe en doet alleen doekjes voor het bloeden zoals werkverschaffing voor werklozen. Een krachtig maakindustrie is er niet en komt er niet.
Dan breekt de oorlog uit en barst de bom. De inwoners van Montfort en het gezin van Lambert van Pol zullen met hun oorlogs evacué’s en de bombardementen op Montfort hard getroffen worden.
Generatie 12 Willem van Pol en Mien Vossen.
Willem van Pol 1921-2010.
Willem van Pol huwt Mien Vossen op 12 november 1949 in Linne en ze vieren de bruiloft op Hobert. Een familiefoto van de bruiloftgasten gezamenlijk is niet gevonden wel een mooie foto van het bruidspaar. Gelukkig kunnen ze tijdelijk bij Lambert van Pol en Maria Mooren in de Vinkesteeg inwonen om op zoek te gaan naar een eigen boerderij. Willem van Pol zou als oudste zoon de boerderij overnemen en Sjeng van Pol zou beroepsslager worden en die nevenvak oefenden Willem en Sjeng tijdelijk gezamenlijk uit. Helaas liep het in de praktijk allemaal anders. Willem voelde zich bekocht en vader Bert greep niet in.
Het gezin van Lambert van Pol is in de oorlog evacuatieboerderij geworden en Willem is bij het Rode Kruis. Willem wordt twee keer met paard en wagen gedwongen tot transporten naar Duitsland. Twee keer weet hij te ontsnappen na de klus. De meeste huizen in Montfort zijn tegen het einde van de oorlog zwaar beschadigd of totaal vernietigd door de bommen en granaten van de Engelsen/Canadezen. Montfort en Hobert liggen bij de bevrijding tijdelijk in de frontlinie en wordt in puin geschoten. Er zijn nog een twintigtal Duitse militairen in het dorp. Daarom bombarderen de 'bevrijders' het dorp dat vol zit met bewoners en evacueės. Het is misdadig wat er gebeurt. Bijna alle huizen zijn kapot en er zijn honderden doden.
Mien en het gezin Vossen op Hobert overleven de oorlog wonderwel met hun onderduikers resp. met het verzetswerk van Hubair Vossen en het wisselende front bij Hobert. Na de oorlog wordt dagelijks gewerkt aan opbouw en herstel. Dan komt er ook tijd om weer te gaan leven. De relatie tussen Mien als oudste kind een haar stiefmoeder Tiel is beroerd en is dat lang gebleven. Het jonge stel Willem en Mien trekt de stoute schoenen aan en besluit te gaan trouwen. Mien wilde weg.
De kinderen van Willem van Pol en Mien Vossen zijn Lambert, Lambertus Theodorus van 24-07-1950 en Hub, Hubertus Wilhelmus van 28-08-1951, en John, Johannes Maria Wilhelmus van 07-08-1954 en Wil, Wilhelmus Hubertus van 06-09-1959.
Lambert huwde Nel, Petronella Cornelia Gerarda Minkenberg uit Herkenbosch, Hub huwde Marleen, Maria Helena Catharina Wolters in Montfort, John huwde Tonny, Antonetta Maria Anthonia Hawinkels in Montfort en Wil huwde Ida, Alida Kurstjens uit het Bolven in Echt. De ouders van Mien Vossen zijn Herman Hubert Vossen uit Linne en Antoinetta Mestrom uit Montfort. In het kort Bair de Vos en Net Mestrom. Over de familie Vossen en Mestrom is nadere informatie opgenomen bij het Hoofdstuk inslag van echtgenoten. Over Willem van Pol en Mien Vossen en hun kinderen is een apart tekst geschreven.
Generatie 13 Kinderen van Willem van Pol
Generatie 14 Kleinkinderen van Willem van Pol
Deze generaties worden niet op internet geplaatst vanwege privacyregels.